Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality » SUSO - soutěžní přehlídka řemesel

SUSO: Nejlepší mladí truhláři jsou z Nového Města nad Metují

V Hradci Králové proběhlo postupové kolo Soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO. V kategorii truhlářů zvítězil tým ze SPŠ, SOŠ a SOU z Nového Města nad Metují. V tomto ryze „mužském“ oboru však excelovala také studentka SOŠ Litvínov Petra Gürtlerová.

V sobotu 23. března skončilo v Hradci Králové postupové kolo soutěže talentovaných mladých řemeslníků. Soutěžní přehlídka stavebních řemesel SUSO hledá šikovné budoucí truhláře a zedníky, snaží se tak zvýšit zájem o klasická řemesla mezi mladou generací. Dvoudenní soutěž přilákala 54 šikovných truhlářů a zedníků ze 22 škol z Královéhradeckého, Pardubického kraje, Vysočiny, Ústeckého, Olomouckého a Jihomoravského kraje. V kategorii truhlářů zvítězil tým ze SPŠ, SOŠ a SOU z Nového Města nad Metují. V tomto ryze „mužském“ oboru však excelovala také studentka SOŠ Litvínov Petra Gürtlerová. Nejlepší mladí zedníci pak pochází ze Střední odborné školy v Otrokovicích. Budoucí řemeslníky podpořil hejtman Královéhradeckého kraje Bc. Lubomír Franc. 

Výchozí reklama

Od pátku do soboty patřilo královéhradecké Kulturní centrum Aldis výstavě Stavba a zahrada a v rámci doprovodného programu také Soutěžní přehlídce stavebních řemesel SUSO. Jednalo se o třetí postupové kolo, ve kterém musela více než padesátka učňů z východních a severních Čech a Moravy uspět v teoretickém testu a následně své schopnosti předvést i prakticky. „Potěšil nás velký zájem škol o účast v naší soutěži, kterou pořádáme již 17. rokem,“ hodnotí akci David Surmaj, manažer SUSO, a dodává: „Mezi chlapci vynikla studentka truhlářství a skvělý výkon předvedli učňové SOŠ Otrokovice.“
 
Mezi truhláři se nejvíce dařilo Drahomíru Doležalovi a Janu Kosinkovi ze SPŠ, SOŠ a SOU z Nového Města nad Metují, za nimi skončilo smíšené duo Oldřich Roud a Petra Gürtlerová ze SOŠ Litvínov - Hamr. Finalistka byla největším překvapením soutěže. Mladá dívka i přes počáteční trému ukázala, že řemeslo nemusí být pouze mužskou doménou, vynikala totiž jak v teoretické, tak i v praktické části soutěže. Třetí příčka patřila Václavu Kumpfovi a Janu Ježkovi ze SŠ řemesel a služeb v Děčíně.
 
Nejlepší účastníci postoupí do zářijového finále na stavebním veletrhu FOR ARCH 2013. I těm méně úspěšným soutěž nabízí možnost seznámit se s nejmodernějšími stavebními materiály, nářadím a postupy. Vždyť jejich možnými budoucími obchodními partnery mohou být někteří z partnerů soutěže SUSO, jako např. Wienerberger cihlářský průmysl a.s., XELLA CZ s.r.o., Schiedel, s.r.o., KB – BLOK systém, s.r.o., LB Cemix, s.r.o., Mafell, STANLEY, DeWalt a DZP Praha, spol. s r.o. 

Výsledky soutěže - truhláři:

1. Drahomír Doležal, Jan Kosinka (SPŠ, SOŠ a SOU, Nové Město nad Metují)
2. Petra Gürtlerová, Oldřich Roud (SOŠ Litvínov- Hamr)
3. Václav Kumpf, Jan Ježek (SŠ řemesel a služeb Děčín)

První kolo v letošním roce proběhlo 15. – 16. února 2013 v rámci výstavy Stavitel v Lysé nad Labem. Po královéhradeckém kole se 18. – 19. dubna 2013 mezinárodní přehlídka přesune na Slovensko. Od 17. do 18. května 2013 přivítají soutěžící školy z jižních a západních Čech v Českých Budějovicích. Závěrečné finále 17. ročníku se koná 17. až 20. září 2013 v rámci stavebního veletrhu FOR ARCH v PVA EXPO PRAHA.

O Soutěžní přehlídce stavebních řemesel SUSO
SUSO je nekomerční projekt, který již sedmnáctým rokem nabízí žákům stavebních oborů porovnat si své odborné znalosti a praktické dovednosti. Soutěž pořádá již od roku 1996 veletržní společnost ABF, a. s., která dlouhodobě organizuje veletrhy a akce zaměřené na obor stavebnictví. Za 16 let trvání projektu se ho zúčastnilo více než 4 000 žáků z českých, slovenských, německých, maďarských a polských škol. Každoročně se přihlásí průměrně 230 soutěžících ze 72 škol. Letos v rámci SUSO poprvé proběhne postupové kolo i na Slovensku. 
 
Záštita a finanční podpora: hejtman Královéhradeckého kraje Bc. Lubomír Franc,
 
Generální partner: Wienerberger cihlářský průmysl, a.s.
Hlavní partneři: XELLA CZ s.r.o., Schiedel, s.r.o., KB – BLOK systém, s.r.o., LB Cemix, s.r.o.
Partneři: Mafell, STANLEY, DeWalt, DZP Praha, spol. s r.o., Asociace krajů ČR
Hlavní mediální partner: časopis Stavebnictví, portál TZB-info
Hlavní mediální partner oboru truhlář: Dřevařský magazín

Mediální partner oboru truhlář: Truhlářský portál

Mediální partneři: Český rozhlas, Rádio Černá hora, Build Info, Stavitel, www.scio.cz/klika,
Konstrukce, Učitelský zpravodaj, e-stav
Záštita: MŠMT, MPO, HK ČR, AK ČR, SPS, AČN
Odborná garance: Oblastní inspektorát práce
 
Více informací: www.suso.cz 
 
Kontakt pro media: Aleš Povr, tel.: 608 272 217, e-mail: ales@4info.cz

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu