Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Design/Trendy

Jak zařídit malý byt? Nebojte se investovat do truhláře.

Pokud bydlíte v garsonce, musíte si zvyknout na to, že v jednom prostoru jíte, vaříte, spíte i relaxujete. Jak takový byt zařídit, abyste nezakopávali o jednotlivé kusy nábytku? A jak neošidit tolik důležité místo pro klidné spaní?

Nábytek v malém bytě
Zdroj: living.cz

Garsoniéra je sice malý byt, co se počtu čtverečních metrů podlahové plochy týče, stropy jsou ale většinou vysoké minimálně 250 cm. Využijte je! Vestavné skříně chtějte až ke stropu, využijte prostoru nad kuchyňskou linkou k uložení sezónních věcí. A využijte prostor u stropu třeba i ke spánku.

Malý byt – výzva pro truhláře

Nebojte se investovat do truhláře, který vám vyrobí nábytek na míru. Může vás to stát sice více peněz, ale rozhodně méně nervů. O ty byste přišli při obíhání prodejen a obchodních domů a shánění nábytku přesných a mnohdy netradičních parametrů.

Truhlář a ostatní řemeslníci vám vyrobí nábytek přesně podle vašich představ a hlavně přesně podle rozměrů bytu. Jen tak využijete veškerá zákoutí a každý centimetr třeba právě garsoniéry.

TIP: Například postel nemusí být klasicky na zemi, ale třeba ve výšce necelých dvou metrů nad psacím stolem nebo nad skříněmi a úložným prostorem.

Pokud chcete ušetřit, vyjeďte za město a najděte si truhláře někde ve vzdálenější vesnici. Dostanete se na ceny srovnatelné s cenami nábytkových diskontů.

Výchozí reklama

Malý byt a možnosti pro spaní

Máte-li prostor i na zemi, koutek na spaní nepodceňujte. Vyberte část místnosti, která není v bezprostřední blízkosti dveří, oddělte ji paravánem, závěsem nebo jednoduchým regálem dostupným z obou stran. Nezapomeňte na osvětlení, výborná je například stojací lampa s regulovatelnou sílou osvětlení (s takzvaným "stmívačem").

TIP: Spaní na podlaze je elegantní řešení, ale pro jistotu vždy nakupte za pár desítek korun několik metrů izolační molitanové lepenky a utěsněte spodní část dveří. Průvan dokáže být velmi nepříjemným společníkem. Zkuste škrtnout sirkou a nechat ji hořet 10 cm nad podlahou. Chvěje se její plamen? A nebo ho průvan dokonce okamžitě sfoukl? Pak je něco špatně

Rozkládací pohovka

Volba spánku na rozkládací pohovce je taky řešením. Dejte ale pozor na kvalitu, pohovky jsou většinou vyrobeny primárně na sezení, ne na spaní. Spánek na nekvalitním lůžku může přivodit dokonce i problémy s páteří. Rozkládací nábytek je většinou k tomu, aby se rozkládal. A nejlépe příležitostně.

Malý byt by měl být plný světla

Malý byt zařizujte hlavně světlým nábytkem. Ten opticky zvětšuje a i malý byt pak může působit alespoň trošku větším dojmem. Využívejte i sklo nebo plasty a vyhýbejte se těžkým materiálům, jako je například masiv.


Zdroj: living.cz
Autor: Martina Tlachová

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
0.0/5 (0 hlasů)

Hodnocení článku

0.0/5 (0 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (1 celkem)

  • Václav Jánský: Byt Neděle 06. Leden 2019 06:07
Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu