Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality

FÍHA – DÝHA! Dětský projekt „Dýha do škol“ odstartoval!

Jihlava 7. října 2013 – Odstartoval nový kreativní projekt FÍHA-DÝHA, který míří do školských a volnočasových zařízení v celé České republice. Jeho cílem je dětem ukázal krásu přírodních materiálů. Krabice nabitá nejrůznějšími druhy dýh, kterou lze zapojením do projektu získat zdarma, prověří zručnost, hravost, fantazii ale i nejrůznější znalosti dětí a studentů v rámci školní výuky i mimo ní.

Krabice FÍHA-DÝHA obsahující nerůznější druhy dýh
Zdroj: FÍHA-DÝHA

Projekt připravily čtyři české firmy zpracovávající přírodní dýhu na interiérové prvky – SAPELI, Danzer Bohemia, Jan Ficek Dřevovýroba a JITONA. V regionu Vysočiny je projekt podpořen i odbory školství, mládeže a sportu kraje Vysočina a města Jihlava.

Celorepublikový projekt FÍHA-DÝHA vznikl na podporu povědomí o kvalitě přírodních materiálů u dětí a studentů nejen v rámci vyučování a zájmových kroužků, ale i v praktickém životě. Dřevo totiž bývá často až nesmyslně nahrazováno plastovými či jinak umělými materiály. Projekt FÍHA-DÝHA je určen pro děti ve věku od 3 do 18 let a zapojit se do něj mohou školská zařízení na úrovni mateřských škol, základních i středních škol, včetně škol s odborným zaměřením truhlářským, stavebním i uměleckoprůmyslovým. Vyloučena nejsou ani zájmová a volnočasová uskupení. „Naším záměrem je navrátit mezi veřejnost všeobecné povědomí o dýze, co by kvalitním přírodním materiálu. Ten tu s námi je od dob egyptských vládců a vždy do interiéru přinášel kvalitu neopakovatelných přírodních dekorů. Navíc při dotyku dýhy cítíte příjemné teplo a jemnost dřeva, které žádný umělý materiál nikdy nedokáže navodit. Dřevo bylo vždy tradičním stavebním i interiérovým materiálem, ovšem v současnosti je mnohdy zcela nadbytečně nahrazován umělými. A pokud se nám podaří dokázat to, že dnešní děti na první pohled poznají kvalitní výrobek z dýhy, a třeba i se slovy FÍHA – DÝHA!, myslím, že můžeme být spokojeni,“ uvádí Ing. Jaroslav Vrtal, předseda představenstva SAPELI, a.s., největšího českého výrobce dveří a zárubní, který patří mezi čtyři realizátory projektu.

Výchozí reklama

Jak se lze do projektu zapojit?

Pro zájemce je na webových stránkách www.fihadyha.cz připraven jednoduchý přihlašovací formulář. Na uvedenou adresu bude zdarma doručena krabice nejrůznějších druhů dýh pro další zpracování!

S dýhou kreativně i za vzděláním

Dýhovaný materiál lze využít ve výtvarných a rukodělných oborech. Pro inspiraci jsou na stránkách projektu připraveny návody na výrobu zajímavých dýhovaných výrobků, a to s různým stupněm obtížnosti pro jednotlivé věkové kategorie dětí. Tento přírodní materiál je navíc skvělou názornou pomůckou pro přírodopis nebo biologii. Stejně tak najdete na stránkách i diktáty a matematické příklady na motivy dýhy!

Projekt FÍHA-DÝHA vznikl za spolupráce největších českých výrobců a zpracovatelů dýhy:

Projekt byl také podpořen Odborem školství, tělovýchovy a sportu Kraje Jihlava a Odborem školství, kultury a tělovýchovy města Jihlava.

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu