Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Odborná témata » Materiály

Design: Teakové dřevo jako součást interiéru i nábytku

Ačkoliv v našich podmínkách neustále hraje prim několik stálých druhů dřevin jako je například borovice, dub, smrk, eventuálně eben a wengé z těch exotičtějších, své místo v našich interiérech si razí také teakové dřevo.

Teakové dřevo v interiéru

Teakové dřevo je navzdory české tvrdošíjnosti globálně ve světě velice ceněno díky svým nadstandardním vlastnostem. Je to například extrémní tvrdost a pevnost, stálost a rovněž se honosí neuvěřitelnou životností a odolností proti nepříznivým podmínkám okolních vlivů. Možná právě proto si jej oblíbili i tvůrci moderního zahradního nábytku. Mezi další „plus“ teaku patří bezesporu to, že jej, díky jeho super-tvrdé struktuře, nenapadají škůdci ani plísně.

Výchozí reklama

Teakové dřevo pochází z listnatého stromu Tectona grandis neboli z Teky obrovské, která se předně vyskytuje v oblastech na území Indie a zasahuje až do Thajska.  Objevitelé skvělých vlastností teakového dřeva, stavitelé lodí a první nábytkáři, dokonce nazývali tento strom, stromem královským.

Velkou zajímavostí na tomto druhu poněkud nadřazené dřeviny je jeho barevná nestálost. Teak mění odstíny v závislosti na svém stáří. Barvy se pohybují zpravidla ve spektru od tmavě žluté, přes okrovou, až po tóny šedé a u skutečně letitých kousků teakového dřeva můžeme pozorovat krásně stříbrnou barvu.

Tento přírodní materiál, vytěžený z oněch královských stromů, dnes můžeme zahlédnout v ušlechtilém opracování do podoby interiérového i exteriérového nábytku, podlah, speciálních obkladů s moderními povrchovými úpravami, dále jako dveřní materiál anebo například jako obkladový materiál pro vířivé vany a bazény.

O teakový nábytek se nemusíte ani nijak výrazně starat, pakliže vám jeho barevné metamorfózy nevadí, ale pokud chcete zachovat stálobarevnost, stačí 1x za rok použít speciální přípravky na teakové dřevo, které jsou na trhu. Každodenní zbavování nečistot obstará běžný hadřík a mýdlová voda nebo saponát na nádobí.

Zahradní nábytek z teaku může po letech projevovat známky vysušení intenzivním slunečním zářením, což jednoduše napravíte, pakliže do drobných prasklin aplikujete teakový olej.

Autor: Lucie Sýkorová
Zdroj: living.cz

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
0.0/5 (0 hlasů)

Hodnocení článku

0.0/5 (0 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (1 celkem)

  • Václav Jánský: Dřevo Pondělí 24. Duben 2023 20:52
Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu