Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality

PODĚKOVÁNÍ: Truhlářskému portálu za spolupráci - III. SVÁTEK DŘEVA NA HOREČKÁCH

Vážení partneři, dřevorubci, kamarádi, rád bych vám všem jménem pořadatelského týmu festivalu Svátek dřeva poděkoval za Vaši pomoc, prezentaci a účast v rámci programu třetího ročníku této akce.

Ceny pro vítěze
Autor: Foto: Vladimír Rajnošek

Díky spolupráci s vámi se nám daří rok za rokem zvedat úroveň našeho festivalu. Letos Svátek dřeva navštívilo více jak 2 000 spokojených návštěvníků. Celková úroveň soutěží, i prezentací samotných vystavovatelů nepotřebuje komentář. Ohlasy ze všech stran jsou veskrze pozitivní. Samozřejmě vždy je co zlepšovat, ale letos se, snad i díky krásnému počasí,celá akce mimořádně vydařila. Na tomto výsledku máte také vy velkou zásluhu.  Děkujeme tedy ještě jednou za vaši přízeň a budeme se těšit na další spolupráci. Níže zasíláme tiskovou zprávu.

Za organizační tým Svátku dřeva

Marian Žárský
ředitel
Městské kulturní středisko
Frenštát pod Radhoštěm
www.kulturafrenstat.cz

Výchozí reklama

III. ročník festivalu Svátek dřeva, který se konal v sobotu 2. srpna v lokalitě Horečky na pomezí Frenštátu pod Radhoštěm a Trojanovic se letos parádně vydařil. Po čtyřech deštivých dnech přišlo tropické počasí. Hlavní částí programu této oblíbené akce byla dřevorubecká soutěž 12ti dvoučlenných týmů, na kterou osobně dohlížel mistr republiky v práci s motorovou pilou Jiří Vorlíček. Celou soutěž komentoval známý moderátor Standa Berkovec. Mimoto připravili organizátoři Svátku dřeva celou řadu doprovodných aktivit. Vedle řezbářů, dřevozpracovatelských firem a těžké techniky se prezentovali na Horečkách také sokolníci, cyklocestovatelé a terénní automobily několika značek. Na své si přišli jak dospělí, tak děti. Ty mohly soutěžit na dvanácti stanovištích rozmístěných po celém areálu, který se letos rozkládal na ploše téměř 30 000 m2. Vedle hlavní dřevorubecké soutěže proběhla na pódiu amfiteátru velká exhibice Timbersportu a závěrečný koncert Františka Nedvěda s kapelou Tie Break.

Letošní Svátek dřeva navštívilo více než 2 000 návštěvníků, kteří se postarali o vynikající atmosféru při dřevorubecké soutěži v horní části amfiteátru. Celkem se letos o přízeň diváků i body od hlavního rozhodčího Jiřího Vorlíčka ucházelo 12 dvoučlenných dřevorubeckých týmů. Soutěž probíhala dvoukolově. Dopolední kolo probíhalo od 10 do 12 hodin a odpolední finále, do kterého postoupilo 6 nejlepších týmů od 13 do 14 hodiny. Dřevorubci poměřili své síly ve čtyřech disciplínách: nasazování řetězu motorové pily, řezání volně stojícího polínka, řezání kulatiny jednomužnou pilou břichatkou a štípání polena kalačem. Mezi obě kola soutěže zařadil hlavní rozhodčí Jiří Vorlíček volnou disciplínu v hodu oboustrannou sekerou na volně stojící terč. Mezi oběma koly soutěží proběhla v prostoru dřevorubecké arény ukázka stahování dřeva koněm. Početnému publiku se představil pracovní kůň Honzík plemene Slezský norik. Poté přišli na řadu sokolníci ze skupiny Vancoš z Karviné. Během svého programu představili několik druhů dravců, včetně majestátního orla jasnohlasého. Finálové klání dřevorubců začalo ve 13 hodin a zúčastnilo se ho šest týmů: Duo Drvoštěp, Lipka HQ, VSF Novotný, Pila Bartoš, Obec Trojanovice a Ouřad Frenštát. Velké finále bylo dramatické a dosahované časy se pohybovaly kolem jedné a půl minuty na jednoho závodníka. Nejlepšího výsledku dosáhl nakonec tým Ouřad Frenštát ve složení Pavel Zápalka a Pavel Stachura v souhrnném čase 2 minuty 38 vteřin, na druhém místě se umístil tým obce Trojanovice v čase 2 minuty 43 vteřin a třetí místo patří týmu Pila Bartoš s časem 3 minuty 32 vteřin.  Hlavní ceny do soutěží věnovaly společnost Lipka HQ s. r. o. a Agrocar spol. s.r.o. Absolutní vítězové se tak mohli těšit ze dvou nových motorových pil značky Stihl a Husqvarna. Ceny týmům předávali zástupci hlavních partnerů akce. Za společnost Agrocar Milan Hrubý, za společnost Lipka HQ David Lipka a za sportovní klub Valašského království výrobce originálních trofejí Miroslav Prašivka. Samotné trofeje vítězům osobně předal hlavní rozhodčí, Mistr republiky v práci s motorovou pilou Jiří Vorlíček. Ten se po dekorování otočil směrem k zaplněnému amfiteátru a řekl "Vždy jsme v minulosti záviděli našim sousedům v zahraničí, jakou úroveň mají jejich dřevorubecké akce, a jezdili jsme se k nim učit. Dnes můžu s čistým svědomím konstatovat, že by se nyní mohli učit oni od nás. Po tom co jsem už viděl a zažil, mohu říci, že Svátek dřeva je jednou z nejlepších akcí svého druhu u nás".

Stejně jako loni byla součástí festivalového programu také exhibice v dřevorubeckém sportu - Stihl Timbersports. Této velké podívané byla vyčleněna více jak hodina programu na hlavním pódiu. K vidění byla úžasná show v podání úřadujícího mistra republiky Jana Holuba, Reného Skalického, Daniela Hyla a Jana Svobody osminásobného mistra republiky a zároveň komentátora celé exhibice. Dřevorubečtí profíci předvedli publiku všech šest závodních disciplín Springboard - Přesekávání kmene z prkna ve výšce, Stock Saw - řezání sériovou motorovou pilou, Standing Block Chop - přesekávání stojícího kmene, Single Buck - řezání jednomužnou ruční pilou, Uderhand Chop - přesekávání ležícího kmene a Hot Saw - přeřezávání kmene motorovou pilou s extrémně velkým výkonem. Jednotlivé ukázky, které doprovázelo publikum nadšenými ovacemi, byly proloženy dětskými soutěžemi na pódiu. Vrcholem exhibice se nakonec stalo oficiální oznámení, že byl amfiteátr na Horečkách vybrán k pořádání České velké ceny v Timbersportu v roce 2015. Mistrovství se uskuteční v termínu 5 až 7. června 2015. V rámci celého festivalového areálu toho bylo během dne k vidění a vyzkoušení mnohem více. Děti si mohly zařádit na skákacím hradě, zalézt si na horolezecké stěně, povozit se na koních anebo zastřílet z luku či vzduchovky. Zvláštní pozornosti se těšila terénní auta naproti restaurace Rekovice. Lidé si mohli na rozlehlé louce vyzkoušet jízdní vlastnosti několika typů terénních vozů. Obdiv patřil také šikovným řezbářům, kteří přímo pod věží skokanského můstku zpracovávali mohutné kmeny do podoby laviček a také krásné vstupní brány. Brána s nápisem Beskydské traily, stejně tak jako nové lavičky, zůstane na Horečkách. Svoji premiéru zažije brána už v neděli 17. srpna 2014 od 10.00 hodin, kdy se bude před restaurací Rekovice na Horečkách slavnostně otevírat pilotní okruh zážitkových cyklotras - Beskydských trailů.

Závěrečný koncert, který po 17 hodině uzavřel III. ročník Svátku dřeva patřil Františkovi Nedvědovi s kapelou Tie Break. Kultovní písničky od dob Brontosaurů až po Františkovu současnou tvorbu si zapíval celý amfiteátr. Koncert byl tak bezchybnou tečkou za celým perfektním dnem, který si užili úplně všichni. 

Foto: Petr Kalina, Zuzana Kalinová, Vladimír Rajnošek, David Šrubař

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Kategorie článku

Články » Aktuality

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu