Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality » Představení firmy

PŘEDSTAVUJEME: Truhlářský atelier Kůs - Dřevo je materiál, který dává radost

Hned za rohem u náměstí v Kašperských Horách na Šumavě hlásá vývěsní štít, že tady sídlí truhlářství otce a syna Kůsových. Už z fasády domu a vstupního portálu je zřejmé, že nejde jen o obyčejnou výrobu dveří, židlí, špaletových oken nebo poliček, ale že otec Miroslav se synem Zdeňkem vytvářejí a renovují téměř umělecká díla. Komody, staré kredence, ale třeba i gotický oltář.

Otec a syn. Miroslav Kůs pracoval v dílně svého dědečka a otce od mládí, teď se k němu přidal jeho syn Zdeněk.
Zdroj: Archiv Truhlářského ateliéru Kůs

Výrobě klasického stolu, kompletní kuchyně, nebo dokonce ani obyčejného plotu se nevyhýbají. Ale to, co jejich Truhlářský ateliér zdobí a proslavilo i za hranicemi, má nádech historie. I díky tomu získali předloni druhé místo v krajském kole soutěže Živnostník roku a loni tuhle kategorii vyhráli. V republikovém finále při SMS hlasování jim pak prý poslal hlas i kardinál Dominik Duka.

„Dáte si kafe? Nebo nějakou vodu?“ vítá návštěvu čtyřiapadesátiletý Miroslav Kůs hned ve dveřích, aniž by dal novinářům šanci rozhlédnout se. Posadit se můžeme v záplavě dlát, pilníků, pilek a stovek dalšího náčiní na klasické malé štokrle nebo výstavní židli – dva roky starou maturitní práci dnes dvaadvacetiletého syna Zdeňka.

„Nás to prostě baví. Práce máme nad hlavu, takže si můžeme dovolit i nějakou zakázku odmítnout. Třeba v případě, když nám zákazník přinese nákres s nějakou konstrukční chybou, ze kterého je zřejmé, že podle něj kvalitní věc nejde udělat,“ komentuje současný stav Kůs starší. Některé zakázky se ale neodmítají. Například když je jejich soused a kamarád požádal o výrobu kompletní kuchyně, bytelného samonosného schodiště a dalších částí nedaleké chalupy.
Gotický skříňový oltář je chloubou truhlářů i Muzea Šumavy.Nebo když z kašperskohorského muzea přišla před dvěma lety nabídka na pomoc s renovací unikátní „archy“, tedy gotického skříňového oltáře z konce 15. století.

Výchozí reklama

Barvy jako dřevo z půdy

Gotický skříňový oltář je chloubou truhlářů i Muzea Šumavy.O záchranu soch se postarala malířka a restaurátorka Kristina Málková, Kůsovi měli na starosti výrobu na milimetr stejné a s původním originálem i barevně naprosto shodné repliky věkem zničené skříně a podstavce pro celý oltář.

„Barvy musely být takové, jako když sundáte stará prkna z půdy, kde bylo roky seno,“ popisuje nároky památkářů Miroslav Kůs. Ale k zakázkám, které se synem neodmítají, patří i ta, pro kterou si do dílny právě přišel starší muž, jeden z místních usedlíků. Několik obyčejných tenkých latěk. K čemu to bude? „To jsou lišty na šuplíky do skříně,“ opáčí zákazník, který s Kůsem ještě před odchodem probere detaily montáže.

Miroslav Kůs má v živnostenském listě také oprávnění, kterým disponuje málokterý kolega v oboru – restaurování děl z oboru výtvarných umění. „Bylo mi odpuštěno akademické vzdělání,“ komentuje to Kůs.

Má ovšem ale také povolení na nákup a prodej kulturních památek. Vzpomíná, jak se v téhle souvislosti ozvali před časem nějací čínští obchodníci, kteří chtěli od Kůse razítko na legalizaci vývozu jakési dřevěné památky z Česka. „Hnal jsem je svinským krokem. Nejsme na nikomani ničem závislí. Nepotřebujeme se nikomu podbízet, dělat nějaké podvody. My jsme boží, děláme, co chceme, co považujeme za férové a čestné, a nenecháme se nikým úkolovat,“ komentuje filozofii svého podnikání.

Čtyři generace truhlářů

Miroslav Kůs začínal s truhlařinou v patnácti letech, vyučil se v Domažlicích a pak si ve Volyni dodělal školu ještě v oboru nábytkářství. Je v rodině ve třetí generaci truhlářů. Syn Zdeněk tedy ve čtvrté. Dílna s domem, kde se truhlářství nachází, je po dědovi, který přišel po válce do Kašperek jako novousedlík po vyhnání zdejších německých obyvatel. Rodina Kůsových pochází ze šumavské vsi Stachy-Kůsov, ležící v sousedství Zadova. Příbuzných s příjmením Kůs tam žilo a žije mnoho, rodina truhláře Miroslava Kůse patří k větvi s rodovým jménem Andres, takže na vizitkách si vládce kašperskohorského truhlářství hrdě píše celé jméno Miroslav Kůs Andres.

Na jeho dědečka jako zakladatele truhlářské dílny v Kašperských Horách vzpomíná i historik umění Vladimír Horpeniak ze zdejšího Muzea Šumavy v Kašperských Horách. „Přišel sem jako jeden z těch nemnoha nadšenců, kteří tu opravdu chtěli pracovat a zapustit kořeny.V rámci té své truhlářské činnosti provozoval úspěšně i výrobu rakví na míru. Miroslav Kůs, jeho vnuk, teď tady v podstatě navazuje nejen na rodové tradice, ale i ty tradice místní,“ vypráví Vladimír Horpeniak.

V Kašperských Horách totiž sídlila do roku 1926 slavná dřevařská umělecká průmyslovka, kde se vyučovalo i řezbářství a kterou tu navštěvovali žáci z celé monarchie a pak i nového Československa.

„Miroslav Kůs už dávno před lety pomáhal s renovací oltáře tady v našem kostele a vzpomněl jsem si pak na něj, když jsme potřebovali rekonstruovat jednu z našich nejvýznamnějších památek – gotický skříňový oltář Panny Marie Ochranitelky,“ popisuje Horpeniak genezi záchrany vzácné památky, která je právě k vidění v kašperskohorském muzeu jako součást výstavy „Umění gotiky v kraji Otavy a Úhlavy“.

Jeden z prvních

Miroslav Kůs pracoval v dílně svého dědečka a otce od mládí, ale se soukromou truhlářskou praxí začal v roce 1988. Za časů budování reálného socialismu pracoval stejně jako jeho děda pro národní výbor. „Byl jsem vlastně jeden z prvních živnostníků, kteří za socíku mohli začít fungovat.“

Brzy, ještě před Listopadem, se Kůs podílel na opravách některých památkových objektů v Praze. Třeba na renovaci střech a vikýřů. „Shora jsme pozorovali, jak přichází sametová revoluce. Akdyž jsme pak ze střechy slezli, byla tu svoboda,“ směje se rychlosti tehdejší doby.

Politika do dílny nesmí

Politiku ale před hosty a zákazníky zásadně neřeší. Z řečí je poznat zřejmě pravicové smýšlení, ale to si každopádně nechává pro sebe. Politické řeči zakazuje i tabulka hned u vstupu do dílny. „Žádáme důrazně přítomné návštěvníky, aby se zde o politice nehovořilo,“ varuje nápis.

„My samozřejmě máme svůj jasný názor na politiku, ale před zákazníky to neřešíme. Nemůžeme si dovolit nikoho třeba rozhněvat,“ usmívá se Kůs při dotazu na téma volebních preferencí.

Zdeněk Kůs při práciV truhlářské tradici se už ale pohybuje i mladý Kůs. I on má jasno v politice. Ale také nepoví. Zdeněk absolvoval stejně jako jeho otec střední školu ve Volyni, obor nábytkář. Dodnes ho zaráží, s jakými obtížemi prý prosazoval při výuce zkušenosti z praxe svého otce. „Divný mi připadá už jenom to, že jsme museli používat výhradně technické odborné výrazy, a ne tradiční, zavedené. Takže žádná šuplera, ale výhradně jen posuvné měřítko. Žádná futra, ale jen zárubně,“ popisuje svá studijní truhlářská léta Zdeněk Kůs.

Zdeněk se pohybuje v dílně se zkušeností svého otce. Oba v domě i bydlí a každý má svůj vlastní byt zařízený v duchu tradičního truhlářského řemesla. Interiér tedy připomíná spíš bydlení na zámku než běžná současná obydlí vybavená nábytkem z obchodů IKEA.

Soukromých truhlářů je prý ale málo. Často nemají kde pracovat, nájmy a náklady pro vybudování vlastní dílny jsou vysoké. Řemeslo podle Kůse stále hodně vytlačuje dřevotříska a montáž nábytku z podobných materiálů. „Jenže dřevo není jen materiál. To je prostě radost,“ říká.

Naštěstí prý pomalu, ale jistě přibývá také lidí, kteří chtějí „pořádný“ nábytek. Třeba si i koupí levnější auto, ale pořídí si kvalitní kuchyň, kompletně vyrobenou ze dřeva. Trendem poslední doby také je, že zákazníci nakoupí za babku z výprodeje nebo na internetu starý a zničený kus nábytku, který si pak nechávají u truhlářů zrenovovat.

Na Facebooku jako doma

Kůs ukazuje zrovna na rozdělanou práci v dílně – starý příborník, zhruba sto let starý. Truhláři rovnou přiznávají, že renovace vyjde dráž, než kdyby si zákazník nechal vyrobit repliku. „Pro hodně lidí je ale důležité, že nábytek má svého ducha, že se ho dotýkaly ruce generací lidí před nimi,“ myslí si Kůs starší.

Přitom co se týče moderních technologií, není žádný zpátečník. „Táta den co den po práci vysedává u počítače. Kupuje si je už od devadesátých let, instaluje hned každý nový operační systém,“ komentuje Zdeněk „ajťácké“ aktivity svého otce. Kůs starší čile prezentuje na internetu své selfie fotky, stříhá jedno video za druhým, komunikuje se zákazníky, pravidelně doplňuje webové stránky truhlářství a ještě čileji sbírá „lajky“ na facebookovém profilu.

Truhlářský ateliér v Kašperských Horách už začal sloužit i tak trochu jako turistická atrakce. Žádný bedekr sice jeho návštěvu nedoporučuje, ale podhůří Šumavy láká samo o sobě stále víc lidí a mnozí zavítají i sem. V Kašperských Horách mají k dispozici velmi zajímavé šumavské muzeum, galerii, tři kostely, letitá je tu i expozice starých motorek a jízdních kol. O slavném hradu nedaleko ani nemluvě.

Před dveřmi truhlářství, které Kůs vybavil elektronickým fotorámečkem s prezentací snímků výrobků, se zastavují spíše starší lidé. Někteří jen zkoumají a komentují fotky, jiní se osmělí vstoupit na kus řeči. „Chvíli popovídáme a oni zase jdou. Trošku zdržují od práce, ale to se nedá nic dělat, nemůžu je vyhodit. Třeba se o nás někde u známých zmíní nebo si na nás vzpomenou, pokud budou někdy potřebovat nějaký nábytek,“ komentuje turistické návštěvy pan domácí.

Sám má neskrývanou radost, když lidé nepoznají, že se nedívají na původní historický oltář, komodu nebo stůl, ale na dokonalou repliku. A těší se, že jednou třeba nepozná jeho práci ani starožitník. Na zdi v truhlářské dílně totiž visí na Aukru koupený funkční starý hodinový strojek, ke kterému se Miroslav se Zdeňkem chystají vyrobit odpovídající „starou“ hodinovou skříň. Jednou. Až prý bude čas. „A místo penzijního připojištění si udělám nějakou nádhernou velkou fortelnou postel, jejíž hodnota se bude rok od roku zvyšovat a kterou budu moct pak na starý kolena prodat,“ plánuje Kůs starší – možná jen s nevelkou nadsázkou.

Video: Představení tvorby Truhlářského ateliéru Kůs

Foto, zdroj: Archiv Truhlářského ateliéru Kůs

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu