Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality

Z bývalého kravína udělal dílnu a posílá odtud betlémy do Evropy

Osmdesát až 150 betlémů týdně tvoří před Vánocemi truhlář Zdeněk Mráz. Během roku vyrábí v dílně v Hůrkách u Lišova na Českobudějovicku ptačí budky i kolébky.

Zdeněk Mráz vyrábí betlémy. Každý z nich je ručně dělaný originál.
Autor: Marek Podhora

V rozlehlé dílně provoněné dřevem stojí i leží desítky dokončovaných betlémů. Některé jsou světlé smrkové, další vypadají jako letité rodinné dědictví, a přitom jsou také zcela nové.

Každý z nich je ručně dělaný originál. Některé připomínají klasické přístřeší pro Svatou rodinu, část vypadá spíš jako alpský dům. „Jsou přímo na míru našim zákazníkům, zhotovujeme je podle vzorku nebo fotky. A ty dřevěné si vymýšlíme sami,“ popisuje Zdeněk Mráz.

Jeho betlémy nezaberou moc místa, většina z nich má rozměr 53 krát 25 centimetrů. Ale jsou velmi pracné - truhlář je skládá ze zhruba šedesáti dílů a třeba jenom výroba a sestavení každé sedlové šindelové střechy je malé mistrovské dílo.

Pro mech a lišejník jezdí na Šumavu a na Kaplicko, kde má chalupu. Zjistil, že když je utrhne v lese kolem krajského města, do půl roku zčernají. Ale šumavské vydrží zelené tři i čtyři roky.

Výchozí reklama

„Na výrobu betlémů spotřebuju nejvíc smrkového a bukového dřeva, na kaple používám dub. Přitom využívám hlavně odpad. Mám tu složené dvě fůry zbytků dřeva na topení, přehrabu to a pak z toho vybírám,“ líčí třiapadesátiletý truhlář.

Navršené hromady palivového dříví spotřebuje na výrobu drobných dílů pro betlémy až do kůry, kamna v dílně láduje pilinami. „Když jsem dělal truhlařinu, lidem jsem dával deputát dříví a dneska nemám čím topit,“ srovnává Mráz.

Truhlář - Zdeněk Mráz Truhlář a výrobce betlémů - Zdeněk Mráz 

Jako školák vyráběl úly

Jako truhlařinu dnes nostalgicky označuje své podnikání v porevolučních dobách. V Lomnici nad Lužnicí měl truhlárnu, v níž dával práci patnácti lidem. Dělali plný truhlářský sortiment pro velké stavební firmy i památkáře. Jenže nakonec o svoji hýčkanou firmu přišel kvůli neplatičům faktur za dodané zboží.

Ale protože se mu práce se dřevem zalíbila už ve třinácti letech, když začal chodit do včelařského kroužku a vyrábět v něm úly, nechtěl se vyučený truhlář se svou profesí rozloučit. Proto si koupil v Hůrkách rozpadlý kravín a udělal si tam dílnu, v níž se specializuje na tvorbu malých výrobků.

„Všechny výrobky včetně betlémů jdou do Německa a z tamních skladů přes internetové obchody také do Rakouska, Francie a Itálie. Ale vím, že moje věci už jsou i v Izraeli, Rusku či na Ukrajině,“ vysvětluje zkušený truhlář.

Před dvanácti lety, když s novým sortimentem začínal, dodával před Vánocemi betlémy a během roku zase ptačí budky, studny s rumpálem, schránky, trakaře i kolébky pro český trh. „Ale dnes ho obsadili Vietnamci a jejich cenám ani výrobkům nechci konkurovat,“ říká Zdeněk Mráz.

V nabídce má 150 věcí a dopředu neví, co si u něj odběratelé příští rok objednají. „Je to vždycky tak trochu detektivka, s čím přijdou. Ale o práci se obávat nemusím, mám jí tolik, že na konci roku už se těším, až tu uklidím a na pár dní si odpočinu,“ podotýká truhlář s tím, že nejnovějším hitem v hobby katalozích Evropské unie jsou teď luxusní domečky pro ježky.

Zdroj: http://budejovice.idnes.cz
Autor: Ludmila Mlsová 

 

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
0.0/5 (0 hlasů)

Hodnocení článku

0.0/5 (0 hlasů)

Štítky

betlémy


Další články z rubriky


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu