Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Odborná témata » Materiály

Nekvalitní nábytek snadno odhalíte

Nábytek se liší cenou, i když jednotlivé kousky často vypadají stejně. Na čem výrobci šetří a co si můžeme zjistit, než zaplatíme?

Zdroj: GWINNER

Vydejme se k prověřenému prodejci se zkušenostmi a dlouholetou praxí. Pravděpodobně neprodává šunt a dobře nám poradí, když tápeme ve výběru a v kombinaci dekorů dřeva v povrchové úpravě.

Na co si dát pozor při nákupu

Už při prvním setkání se zeptejme, co vše je zahrnuto v ceně. Standardně se počítá příprava, zpracování, materiál, práce a samozřejmě i montáž.

Jestliže cena, např. kuchyňské linky, zahrnuje pouze korpus a navíc musíte zaplatit pracovní desku, kování, montáž, raději jděte o dům dál!

Ložnice - foto Jitona
FOTO: JITONA

Stejně tak neakceptujte vysoké příplatky za atypické míry nábytku, ty jsou naprostou samozřejmostí. Vždyť žádný prostor není stejný a je normální, že interiéry mají odlišné rozměry.

Také trvejte na tom, aby k vám domů přijel pracovník zaměřit prostor a zjistil potřebné rozměry pro objednání nábytku. Za chyby pak ručí firma a nikoliv vy.

Výchozí reklama

Důvěřuj, ale prověřuj

Nábytek může na první pohled vypadat velmi pěkně, ale s kvalitou je na štíru. Jak to poznáme?

Tloušťka korpusu: Správná je 18 mm, ale můžeme se setkat i se 16 mm. Silnější varianta je samozřejmě plus: celkově nábytek lépe vypadá, je pevnější, odolnější.

Dvířka jsou nejchoulostivější částí. Když jsou i dvířka o síle pouze 16 mm, brzy se zničí. Navíc musí ještě zvládnout panty a kování. Do tenkých dvířek se také hůře frézuje.

Dvířka - foto Trachea
FOTO: TRACHEA

 

Způsob spojení skříněk: to je nejdůležitější část. Když jsou použity spojovací šrouby, je vše v pořádku, protože jsou pevné, při demontáži a opětovném sestavení se korpus nikdy nezničí. Jestliže ale u nábytku objevíte pouze vruty, raději ho nekupujte!

Kontrola úchytek: jsou všechny úhly kolmé, rovné, bez přesahů? To je znak kvalitního zpracování. Když uvidíme škvíry a nerovnosti, jde o špatný výrobek.

Prosklená dvířka: ta správná jsou zasunuta do polodrážky a mají silikonové těsnění, které brání vypadnutí skleněné části. Skleněnou výplň, která je uchycena pouze do háčků, doporučujeme nebrat! V takovém případě se totiž sklo často uvolňuje, zvučí, do skulin se usazují mastnota a nečistoty.

Prosklenná dvířka zásuvky - foto Myoys
FOTO: MYJOYS

Hra o hranu: I když jsme laici, lze rozpoznat kvalitní hranu od nedokonalé. Pouhým okem odhalíme, když na tmavším nábytku vidíme bílé nebo široké spáry. V tomto případě bylo použito levné lepidlo.

Odlepená hrana
FOTO: Martina Rychetská

Při olepování hran je totiž důležitý technologický postup a tzv. PUR lepidlo. Jeho výhodou je, že k olepení ABS hran ho tolik nepotřebujeme. Hrana pak těsně nasedá na čelní plochu a spára je téměř neviditelná.

U méně kvalitních lepidel potřebujeme větší množství a spáry jsou proto o dost znatelnější.

Správně nalepená hrana
FOTO: Martina Rychetská

Pozor na montáž a dopravu

Když už je jasné, že nábytek je kvalitní, má odpovídající rozměr, typ dřeviny a stylově se hodí do našeho interiéru, nákup jde do finále. Před zaplacením si ale ještě zjistěte, jak je to s montáží a odvozem.

Bohužel se někdy stává, že obchodní domy s nábytkem mají nasmlouvané externí dopravce a ti mají „svá pravidla“. Jejich služby za odvoz nábytku vás pak mohou nemile zaskočit: třeba když zjistíte, že cena odvozu převyšuje samotnou cenu smontovaného nočního stolku.

Nebo když vám přivezou jiný kus nábytku a odmítají ho odvézt zpět, protože to ve smlouvě nebylo. Zkrátka je zajímá jenom cesta k vám.

Nábytek do koupelny

Musí odolávat zvýšené vlhkosti vzduchu a odstřikující vodě, proto pořizujte takový, který je striktně určený do koupelen.

Nábytek do koupelny - foto Dřevojas
FOTO: DŘEVOJAS

Důležitá je povrchová úprava - doporučuje se MDF fóliovaná deska (jemná, středně zahuštěná vláknitá deska) nebo MDF deska lakovaná polyuretanovými laky.

Dáváme také pozor, aby koupelnové skříňky nestály hned vedle vany, postavíme je na nožky nebo je ukotvíme do stěny.

Zdroj: novinky.cz
Autor: Sylva Svobodová

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu