Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality

MOBITEX: „Anonymní“ ohýbaný nábytek na veletrhu MOBITEX

Jednou z doprovodných akcí letošního veletrhu MOBITEX bude výstava nazvaná „Anonymní“ ohýbaný nábytek. Výstavu připravila obecně prospěšná společnost Národní centrum nábytkového designu pro výstavní prostory zámku v Bystřici pod Hostýnem na závěr výstavní sezóny 2014.

Její repríza proběhne v březnu a dubnu t. r. v Bratislavě, poté bude kolekce představena brněnské veřejnosti.

Výstava je symbolickým uznání dovednosti „anonymních“ tvůrců, kteří spojili svůj život s ohybem dřeva. Je zaměřena na ohýbaný nábytek poválečných desetiletí a věnována především Antonínu Šumanovi, Radomíru Hofmanovi a Josefu Mackovi, návrhářům, kteří osobitým způsobem přispěli k vývoji moderní „thonetky“, na něž se však v průběhu času pozapomnělo.

Výchozí reklama

V kolekci pěti desítek výrobků jsou zastoupeny vývojově důležité modely, z nichž některé patřily k nejlepším svého druhu na domácím trhu, byly ve své době nebývale rozšířené, reprezentovaly českou průmyslovou výrobu na světových trzích a získaly také četná ocenění na světových výstavách EXPO v Bruselu a Montrealu. Trojrozměnré exponáty ze sbírek firmy TON, a. s. doplňují ukázky návrhů, skic, technických výkresů a unikátních kreseb, dobové katalogy a další tiskoviny.

Výstava má připomenout důležité období v historii ohýbaného nábytku a také výročí připadající na loňský rok: šest desetiletí od změny názvu dřívějšího národního podniku Thonet na nynější TON a od založení podnikového oddělení tvarového vývoje i výročí jednoho ze zaměstnanců tohoto oddělení, Antonína Šumana, který by oslavil devadesáté narozeniny. Záměrem autorky výstavy PhDr. Dagmar Koudelkové, s níž na výběru spolupracoval Ing. Radmil Tomčík, bylo rovněž upozornit na dosud odborně nezpracované téma, jemuž by měla být věnována hlubší pozornost.

Více informací na stránkách veletrhu MOBITEX 2015.

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Štítky

Veletrhy Mobitex

Kategorie článku

Články » Aktuality

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu