Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Design/Trendy

Jarní úklid bude pro vás procházka růžovým sadem

Sníh postupně mizí ze strání a sluníčko se začíná roztahovat se svými paprsky. Vše postupně zelená a je jasné, že jaro je zde! S tím je pro mnohé z nás spojen i velký jarní úklid. Není třeba se doslova strhat, důležité je postavit se úklidu čelem a hlavně s několika esy v rukávu!

Zdroj: Trachea

Začneme přímo od… dveří

Dveře v interiéru neslouží jen k otevírání a zavírání. Často své majitele chrání před hlukem nebo nezvanými hosty. Ale hlavně vytváří příjemné prostředí díky zvoleným dekorům na jejich ploše. A o tento krásný vzhled je třeba se jednou za čas postarat, třeba v rámci jarního úklidu. „Většina domácností má dveře s umělými povrchy, často imitující dřevo a údržba těchto povrchů je velice jednoduchá. Stačí je vyčistit suchým, případně mírně navlhčeným jemným hadříkem. Pokud máte pocit, že jsou dveře více znečištěné, přidejte kapku běžného saponátu,“ doporučuje pan Martin Dozrál, generální ředitel společnosti SOLODOOR, předního českého výrobce interiérových dveří a zárubní. Během čištění dveří se vyhněte takovým prostředkům, které v sobě obsahují organická rozpouštědla, látky na bázi chloru nebo abrazivní čisticí prostředky.

Aby se dveře dobře otevíraly a zavíraly…

Ač jsou zámek, kování i závěsy součástí dveří není jejich údržba nutná, protože jsou bezúdržbové.  „Pouze v případě vzniku nějakého problému stačí jednou za rok namazat závěsy vhodným mazacím tukem (lidově vazelínou) nebo mazacím tukem na bázi silikonů a vše funguje, jak má,“ doplňuje Martin Dozrál.

Výchozí reklama

Sklo, častý doplněk v interiéru. Jak na něj?

ukázka špatně udržovaného pískovaného skla
Ukázka špatně udržovaného pískovaného skla

Sklo je stále častějším doplňkem v interiéru, ať už jako výplň nebo samostatné dveřní křídlo, celé stěny nebo obklady. „V interiéru je dnes více druhů skel a každé z nich potřebuje jiný přístup k čištění, abychom si jejich dekorativní povrch nevratně nepoškodili,“ vysvětluje pan Petr Paksi, výkonný ředitel společnosti J.A.P., která se výrobou skleněných prvků v interiéru zabývá.

 

 

 

 

Čiré sklo

 Čiré sklo
  • stačí horká voda a utěrka z mikrovlákna
  • v případě většího znečištění poslouží horká voda s prostředkem na mytí skel a vše naleštit za pomoci lešticího přípravku
  • přípravek může obsahovat alkohol

 

Leptané sklo

 Leptané sklo
  • umývat jemným hadříkem za použití pouze teplé vody, v případě většího znečištění lze použít malé množství běžně používaného prostředku na nádobí ideálně krouživými pohyby
  • vždy umývejte sklo celoplošně!
  • vše nechce uschnout přirozenou cestou

 

Grafosklo

 grafosklo celoskleněný obklad stačí otřít
  • udržuje se stejně jako čiré sklo
  • grafický motiv je zataven mezi dvěma skly a nehrozí, že by se při úklidu jakkoli poškodil
Grafosklo celoskleněný obklad stačí otřít  

 

Pískované sklo

Pískované sklo
  • zaslouží si speciální pozornost
  • pro snadnější údržbu je dobré kupovat pískované sklo s finální vrstvou – nano povrchem
  • „Povrchový nanolak chrání pískovaný dekor a dokáže eliminovat nežádoucí otisky prstů a díky tomu usnadňuje jeho údržbu,“ popisuje pan Petr Paksi.

 

Kroky ke správné údržbě pískovaného skla

Umývání pískovaného skla
  1. Pískované sklo umýváme pouze čistou teplou vodou.

  1. V případě většího znečištění lze použít jen velmi malé množství běžně používaného prostředku na nádobí. Voda ale nesmí nikdy výrazně pěnit.

 

Umývání pískovaného skla
  1. Sklo myjte vždy s minimálním množstvím vody. Když použijete vody moc, bude sklo dlouho schnout a vytvoří se na něm mapy.

  2. Pokud používáte hadřík, volte takový tip, který nepouští barvu ani vlákna. Ideální je tzv. švédská utěrka, popřípadě houbička bez drsného padu.

 

Pískované sklo
  1. Sklo s pískováním umývejte celoplošně, a to i tehdy, pokud je znečištěná pouze malá část.

  2. Jakmile budete s čištěním u konce, sklo vždy otřete do sucha.

 

 

Koupelna… místo, kterému je třeba věnovat zvýšenou pozornost!

KoupelnaDo koupelny je vhodné vybírat takový nábytek, který je odolný proti vodě. Určitě se tak vyhněte masivnímu dřevu, které ve vlhkém prostředí neustále pracuje. „Vhodnou variantou je nábytek z MDF desky s umělými fóliemi, třeba i v lesku. Na tento nábytek stačí použít antistatické přípravky, které zbaví plochu prachu a nečistot a zároveň zamezí jejich dalšímu usazování,“ popisuje Ing. Zdeněk Blažek, manager marketingu společnosti Dřevojas, v.d., tradičního českého výrobce koupelnového nábytku a pokračuje: „Nikdy nepoužívejte žádné brousící a drsné čistící materiály, které by mohly lesklý povrch poničit. A také se vyhněte prostředkům obsahující alkohol.“

Nezapomínejte na umyvadla! Dodejte jim lotosový efekt!

Sada Dreja - cleanTam, kde se setkává zařízení bytu s vodou, je vždy problém s vodním kamenem, usazováním nečistot a bakterií. A to je hlavní problém umyvadel. „Doslova zázračným pomocníkem se v tomto případě stává sada Dreja-Clean. Jedná se o speciální řadu přípravků, které umí vytvořit hydrofobní povrchovou úpravu. Tato nano vrstva vytváří ochranný povlak, který zvyšuje hygienické vlastnosti ošetřeného povrchu. Chrání před nečistotami a bakteriemi, jelikož ošetřený povrch nedovoluje bakteriím a plísním v jejich usazování. Odolnost je zaručena také proti vodnímu kameni. Veškeré možné nečistoty se nabalují na kapky vody a po materiálu stékají – tato vlastnost je často označována jako tzv. lotosový efekt,“ vysvětluje Ing. Zdeněk Blažek a pokračuje: „Přípravky Dreja-Clean jsou vhodné jak na povrchy, které už byly opatřeny nano vrstvou přímo od dodavatele a je třeba ji pouze zrenovovat, tak i na ty, jež se s touto ochranou ještě nikdy nesetkaly.“

Nábytek… jak na něj?

Nábytek nepotřebuje žádné speciální zacházení a vy se nemusíte řídit složitými postupy, jak ho čistit a pečovat o jeho povrch. „Existuje pouze několik zásad pro určité povrchové fólie, které pokud dodržíte, váš nábytek si bude stále udržovat svůj dokonalý vzhled. A to i navzdory tomu, že se ho občas podaří něčím pořádně ušpinit,“ říká pan Martin Dusík, vedoucí obchodního oddělení Trachea, a.s, která je největším českým výrobcem nábytkových dvířek.

Standardní fóliovaná dvířka (unibarvy, dřevodekory, mat)

Standardní fóliovaná dvířka
  • skvrny co nejdříve smyjte vodou s přídavkem běžného čisticího prostředku (ne abrazivního)
  • v případě mastných skvrn a usazenin použijte horký roztok mazlavého mýdla
  • v případě těžce odstranitelných skvrn použijte čistič s podílem alkoholu nejvíce 15 – 20 %
  • SKRVNY NIKDY NENECHEJTE ZASCHNOUT!
 

Nábytek s povrchem Patina

Nábytek s povrchem Patina
  • znečištěnou plochu přetřete vlhkou jemnou utěrkou se saponátem bez obsahu písku, prášku nebo jiného abraziva a vysušte

Nábytek s leskou fólií a akrylátem T.acrylic lesk či mat

Nábytek s leskou fólií a akrylátem T.acrylic lesk či mat
  • tyto produkty mají při své instalaci na své ploše modrou nebo průhlednou ochrannou fólií, která se po zabudování strhne
  • povrch můžete čistit až 4 týdny po odstranění této fólie
  • poté stačí použít jemný hadřík namočený v teplé vodě nebo antistatické spreje
 

 

Jde odstranit poškrábaný vysoký lesk?

Poškrábání nábytku ve vysokém lesku se stává často a mnohdy bohužel nenávratně. Proto se vyplatí koupit si takový povrchový vysoký lesk, u kterého je možné, alespoň částečně drobná poškození opravit. Příkladem takového je T.acrylic, který se vyznačuje nejen atraktivním vzhledem, hloubkou a sytostí barev nebo dekorů, ale také možností opravit si jeho plochu za pomoci speciální retušovací sady. „Podle rozsahu poškození lesku na dvířkách, je třeba zvolit způsob opravy. A to pro případ drobné oděrky nebo pro hlubší poškození. Oboje je možné udělat si v domácích podmínkách. Nutností samozřejmě je, přesně dodržet postup práce,“ popisuje Martin Dusík.

Ukázka opravy poškození vysokého lesku T.acrylic:

Retušovací sada pro ruční opravu obsahuje:

Retušovací sada - Dreja - clean- abrasivní pastu Krono systém MAKE-UP,
- univerzální čistidlo a leštěnku PRONTO Pledge Multi Surface,
- smirkový papír P1200, smirkový papír Extra Fine 1500 - LL1136, dřevěný klátek s filcem,
- papírovou utěrku,
- jemný hadřík (mikrovlákno, flanel)

a) Postup opravy T.acrylic lesk – jemné povrchové poškození malého rozsahu, vlasové poškození neostrým předmětem.

1. Poškozené místo pečlivě očistěte  1. Pečlivě očistěte poškrábané místo přiloženou papírovou utěrkou a leštěnkou PRONTO. 2. Naneste na vybroušené místo opravnou pastu   2. Naneste na poškozené místo opravnou pastu Krono systém MAKE-UP.
 3. Žlutou utěrkou intenzívně vetřete opravnou pastu  3. Žlutou utěrkou intenzivně leštěte místo opravy, až do vymizení škrábanců.  4. Pokud poškození nezmizelo, celou operaci ještě jednou opakujte.  4. Pokud poškození nezmizelo, celou operaci ještě jednou opakujte.
 5. Poté přestříkněte opravované místo zlehka přípravkem Pronto Antistatic.  5. Poté přestříkněte opravované místo zlehka přípravkem Pronto Antistatic.  6. Očistěte a vyleštěte plochu jemným papírovým hadříkem.  6. Očistěte a vyleštěte plochu jemným papírovým hadříkem.
 7. Na závěr místo ještě přetřete suchou látkovou utěrkou.  7. Na závěr místo ještě přetřete suchou látkovou utěrkou.

TIP PRO VÁS: „Obecně se vyvarujte na nábytek používat zabarvené čističe (ať ředěné či koncentrované), neboť jejich barviva mohou na nejrůznějších površích zanechat stopy. Použijete-li jakékoliv čisticí prostředky, dbejte na to, aby neobsahovaly aromatické uhlovodíky, estery, ketony, halogenované hydrocarbonáty nebo alkohol v koncentraci nad 25%. Nedoporučuje se také použití detergentů na bázi octa. Prostředky by neměly být abrazivní (drsné, odírající, hrubé) a měly by být vždy zředěny teplou vodou,“ doplňuje Martin Dusík.

Aby okna zářila…

Neustále čistá okna… to je přání každé hospodyňky. Jak toho jednoduše docílit? „Běžné nečistoty odstraníte za pomoci jemného hadříku a čisticího prostředku. Ale pozor! Vyvarujte se čisticích a lešticích prostředků na bázi rozpouštědel nebo těch obsahující agresivní látky, ale také odstraňovacích čističů jako je aceton či zředěné syntetické pryskyřice a podobně,“ uvádí Ing. Miroslav Culka, obchodní ředitel společnosti DAFE-PLAST, tradičního českého výrobce plastových a hliníkových oken a dveří.

TIP PRO VÁS!

Pro dokonalou čistotu využijte speciální čisticí sadu na okna, kterou zakoupíte přímo u výrobce.

Okna… to je také jeho kování

pravidelné promazávání kování je pro správnou funkčnost okna velice důležité
Pravidelné promazávání kování
je pro správnou funkčnost okna
velice důležité

U okenního kování je nutné se také vyvarovat nečistotám, protože mohou způsobit nadměrné opotřebení funkčních častí. „Doporučujeme minimálně jednou ročně promazat kapkou oleje ty části kování, které jsou nejvíce zatěžované. Jedná se hlavně o panty, zavírací díly či sklopné nůžky,“ informuje Ing. Miroslav Culka. Při mazání se rozhodně vyvarujte použití kyselých a pryskyřici obsahujících tuků, které by mohly narušit povrchovou pozinkovanou ochranu proti korozi. „Nejvhodnějším prostředkem je olej od odborných výrobců či bílá vazelína ve spreji. Důležité je ale také kontrolovat upevnění jednotlivých vrutů. Uvolněné vruty či jejich ulomené hlavy je potřeba neprodleně utáhnout, respektive vyměnit,“ pokračuje dále Ing. Miroslav Culka.  

Materiály připraveny ve spolupráci se společnostmi DAFE-PLAST (www.dafe.cz), Dřevojas (www.drevojas.cz),  J.A.P. (www.japcz.cz), (www.sklo-jap.cz), SOLODOOR (www.solodoor.cz) a  TRACHEA (www.trachea.cz) .

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (1 celkem)

  • Václav Jánský: Úklid Pátek 04. Srpen 2023 21:50
Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu