Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality

Budoucí truhláři se potí u závěrečných zkoušek

Vyrobte noční stolek z masivního dřeva. I tak může znít úkol při závěrečné zkoušce. Své o tom vědí budoucí truhláři, kteří se v těchto dnech potí u závěrečných zkoušek na Středním odborném učilišti v Lišově.

Budoucí truhlář - SOU Lišov
Zdroj: ceskobudejovicky.denik.cz

„Testy už mám za sebou, teď ještě zvládnout tu praktickou zkoušku," dodával si včera odvahu jeden z lišovských učňů Tomáš Franc, který do školy dojíždí z Českých Budějovic. „Od dětství mě bavila práce se dřevem, proto jsem si truhlařinu vybral. Ale se školou ještě nekončím, přihlásil jsem se v Lišově na navazující obor čalouník," doplnil.

Výchozí reklama

Ředitel lišovského učiliště Dalibor Benýšek vysvětlil, že součástí závěrečných zkoušek truhlářů nebo čalouníků jsou nejen písemné testy, ale také ústní a praktická zkouška. Ta prokáže, jak jsou učni zruční. Je to test důkladný, trvá totiž tři dny. Při závěrečné ústní zkoušce si pak učňové, podobně jako u maturity, losují otázky, zároveň ale dojde také na hodnocení hotového výrobku z praktické zkoušky.

Při praktické zkoušce musejí budoucí truhláři prokázat, že umějí pracovat samostatně a že zvládají jednotlivé úkony, jako je třeba řezání nebo lakování. „Dostanou od nás výkres, který vybíráme ze společného celostátního zadání. V letošním roce je to poprvé povinné stejně jako u maturit, ale my už společné zadání vybíráme několik let. Z toho balíku možností zvolíme výrobek, který naši žáci vytvoří," popsal Dalibor Benýšek a doplnil, že nabídka je pestrá. Školy si většinou vybírají podle svých možností, tedy s jakými materiály mohou pracovat či jaké mají k dispozici prostory," doplnil vedoucí učitel pro odborný výcvik Josef Benda a pro příklad dodal, že některý z učňů by jako zadání mohl dostat třeba výrobu poštovní schránky.

Tomáš Franc bude mít výhodu. Protože se do oboru čalouník hlásí v podstatě už jako absolvent truhlářského oboru, zkrátí se mu studium druhého oboru na jeden rok.

„Kombinovat tyto dva učební obory je výhodné, absolventi jsou pak schopni vyrábět třeba pohovky nebo židle od A do Z," doplnil Josef Benda.

Na lišovské učiliště se hlásí různí žáci. „Obory truhlář a čalouník máme zdvojené, pro žáky, kteří by tento obor nezvládli, máme upravenou variantu. Liší se například v materiálech, se kterými učňové pracují, ale i v poměru teoretického a praktického výcviku," upřesnil Dalibor Benýšek a dodal, že o studium truhlářského i čalounického řemesla je zájem. „Nyní máme na navazujícím čalounickém oboru dokonce i jednu studentku, která vystudovala na vysoké škole dějiny umění. Zaujala ji praktická činnost, takže nyní je u nás," uzavřel ředitel.

Autor: Jana Klomfarová
Zdroj: ceskobudejovicky.denik.cz

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Kategorie článku

Články » Aktuality

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu