Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality

V Bystřici otevřou expozici historického ohýbaného nábytku

Bystřice pod Hostýnem – Expozici historického ohýbaného nábytku má v plánu otevřít na tamním zámku vedení radnice v Bystřici pod Hostýnem. „Místo najde v dosud nevyužívaných a opravených prostorách v prvním patře východního křídla památky. Vernisáž se uskuteční v sobotu 19. září v 17 hodin," informovala Vendula Perůtková z bystřické radnice.

Výstava představí nábytkářskou produkci ohýbaného nábytku firmy TON
Autor: TON a.s.

Nová expozice, na jejímž financování se podílel Evropský fond regionálního rozvoje a na jejíž tvorbě spolupracoval známý thonetolog Jiří Uhlíř, je podle ní věnována jak vynálezu technologie ohýbaného nábytku, jehož původcem byl Michael Thonet, tak vývoji designu sedacího nábytku.

Výchozí reklama

Nejcennějším exponátem budou židle vyrobené Michaelem Thonetem ještě v německém Boppardu. Ke klasickým výrobkům, které se budou na výstavě prezentovat, patří také Thonetovy židle vyrobené pro vídeňské paláce, a konečně i nejznámější a dodnes vyráběné židle č. 14 a 18.

Výstavní prostory zaplní také výrobky konkurenčních firem D. G. Fischel, Mundus a Kohn.

Výstava představí nábytkářskou produkci od Thonetova vynálezu v polovině 19. století, přes rozmach výroby ohýbaného nábytku na přelomu století 19. a 20. až po závěr první republiky.

„Nejstarší vystavený výrobek – boppardskou židli z roku 1836, a židli č. A 236 navrženou v roce 1938 od sebe dělí plných sto let," poznamenala Vendula Perůtková.

Nynějším nositelem tradice ohýbaného nábytku v Bystřici pod Hostýnem je společnost TON, jeden z několika zbylých světových výrobců ohýbaného nábytku. Tradice společnosti se počítá od roku 1861, kdy firmu založil právě zmíněný truhlář, vynálezce a návrhář Michael Thonet.

Zdroj: kromerizsky.denik.cz

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Kategorie článku

Články » Aktuality

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu