Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Design/Trendy

Řezbář z Debrna představí své dřevěné kompozice

Kralupy - K letošním šedesátinám si nadělil spisovatel, řezbář a sochař Martin Patřičný z Debrna u Kralup nad Vltavou výstavu svých prací. V posledních dnech ji spolu s kralupskými muzejníky instaloval ve velkém sále městského muzea ve Vrchlického ulici.

Martin Patřičný při instalaci interaktivní dětské dřevěné hry s pohyblivými segmenty v kralupském muzeu.
Zdroj: melnicky.denik.cz

Na výstavě, kterou zahájí vernisáž ve čtvrtek 26. listopadu v osmnáct hodin, představí svá díla z posledních dvou let. Martin Patřičný se řadí k významným umělcům Kralupska.

Dřevo opracovával odmala. Základům řemesla se naučil u svého strýce a teprve později se věnoval volné tvorbě. Od jednoduchých motivů, kdy používal soustruh a další dřevoobráběcí stroje, se dostal až k náročným ručním řezbářským pracím současné tvůrčí éry.

Výchozí reklama

Jeho dřevěné obrazy jsou většinou abstraktní, proto je v kralupském muzeu vybavil, prý úplně poprvé, také průvodkami, které písemnou formou přibližují básníkův kreativní záměr.

Tentokrát myslel Martin Patřičný i na nejmladší návštěvníky expozice, v patře velkého sálu je přichystáno oddělení pro děti. Tam jsou instalovány interaktivní dětské dřevěné hry s pohyblivými segmenty, nechybí ani ukázka figurek z různě přírodně zbarvených druhů dřev.

Při vernisáži bude hrát pětice Kralupských žesťových sólistů. O umělcově tvořivé cestě promluví ředitel kralupského muzea Jan Racek. Představí se tam i Ivan Kusnjer, český pěvec, sólista opery Národního divadla a trojnásobný držitel Ceny Thálie.

Zájemci, kteří nestihnou čtvrteční vernisáž, se mohou s autorem vidět a popovídat si s ním ještě v sobotu 12. prosince od patnácti hodin při komentované prohlídce.

Derniéra výstavy v kralupském městském muzeu bude v sobotu 9. ledna příštího roku.

Autor, foto: Jiří Herain
Zdroj
Zdroj: http://melnicky.denik.cz/zpravy_region/rezbar-z-debrna-predstavi-sve-drevene-kompozice-20151125.html
: melnicky.denik.cz

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu