Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Odborná témata » Truhlářské nástroje

Montážní přípravky a pomůcky HETTICH 2: DrillJig na závěsy a VB, vrtáky a pouzdra na vrtání

Přesná montáž závěsů, rozebíratelnost nábytku, kvalitní nářadí ... několik podmínek které je potřeba dodržet abyste obstáli při zakázkové výrobě nebo i v "terénu" přímo u zákazníka. Dnes Vám předvedeme další sérii výrobků Hettich, se kterými budete mít u zákazníka zaručeně úspěch ... (i s videoukázkou).

Vrtací přípravek DrillJig pro závěsy
Zdroj: Hettich

1) Vrtací přípravek DrillJig pro závěsy

Pro přesnou montáž závěsů při zakázkové nebo kusové výrobě a pro montáž přímo u zákazníka najde skvělé uplatnění vrtací přípravek DrillJig. Menší výrobci často používají stojanovou nebo ruční vrtačku, a proto přípravek DrillJig usnadní mnohé aktivity. S vrtákem 35 mm poslouží pro zhotovení misky závěsu. S vrtákem 10 mm je ideální pro panty s hmoždinkami, s 2,5 mm vrtákem se uplatní pro předvrtání otvorů na vruty. Usnadňuje tím šroubování vrutů, protože jdou do materiálu zaručeně kolmo a nikde neutíkají do stran, a zaručí přesné uložení misek závěsů. Díky tomu je chod závěsu naprosto dokonalý a dlouhodobě bez opotřebení. To bývá velký problém u šikmo zavrtaných vrutů misek, kdy jsou misky i přes velkou toleranci nastavení pohybu nadměrně opotřebovávány nepřesným pohybem.

Vrtací přípravek DrillJig pro závěsy

Práce s přípravkem je přitom jednoduchá a rychlá. Šablona se přichytí k dílci, po určení naložení dvířek se přípravek utáhne a do přesně stanovené hloubky se vyvrtají otvory pomocí vrtáku v pouzdře. A to vše bez rizika oštípání hrany. K přípravku se dodává i protikus na podložky – lze si rozměřit podložky podle stupnice, protože šablona opět pracuje v osvědčeném standardu System 32.

Videoukázka vrtání otvorů pro misky závěsů Hettich pomocí vrtací šablony DrillJig:

Výchozí reklama

2/ Vrtací přípravek DrillJig VB pro spojovací kování

Výrobci a dodavatelé nábytku stojí často před úkolem zhotovení rozebíratelného nábytku. Nejčastěji se jedná buď o velké skříně, nebo rozlehlejší nábytkové sestavy, u nichž se předpokládá ve výhledu budoucí stěhování. Dalším důvodem může být problém v interiérech, do kterých je složité rozlehlé kusy nábytku přemístit. Právě v domech s úzkými chodbami a schodišti nebo s ostrými zatáčkami v chodbách je použití rozebíratelného nábytku doslova vysvobozením.

Vrtací přípravek DrillJig VB pro spojovací kování

Zkušení řemeslníci dnes používají dřevěné kolíčky nebo konfirmáty snad už jen v nouzi, protože existují lepší možnosti díky moderním systémům spojovacího kování. Mezi takové patří systém VB spojky. Je to ideální způsob montáže rozebíratelných kusů velkého nábytku, který umožňuje bezproblémové opakované použití při přenášení a opětovném skládání.

Pro přesnou montáž tohoto spojovacího kování slouží malý praktický vrtací přípravek DrillJig VB, který umožňuje vrtat přesné otvory s čistými okraji do nastavené hloubky v souladu s pravidly osvědčeného programu System 32. Přípravek je využitelný s akumulátorovým šroubovákem pro tloušťky materiálu 16 mm a 19 mm. Pomocí tohoto vrtacího přípravku lze montovat více druhů excentrického spojovacího kování, klasického spojovacího kování a policových spojek, včetně nejpoužívanějších spojek VB 35 a VB 36. Tyto spojky ve spojení s kolíčkem vytvářejí předpjatý spoj, který má tendenci se utahovat. Spojka VB 35 s otvorem 20 mm je určena pro montáž polic, spojka VB 36 s otvory 10 mm nebo 20 mm se používá na malé skříňky či jednoduché korpusy. Přesné montáže spojovacího kování jsou obecně ideální pro sestavování skříní, korpusů i celých kuchyní.

Videoukázka vrtání otvorů pro excentrické spojovací kování Hettich VB pomocí vrtacího tělesa DrillJig VB:

 

3/ Pouzdra na vrtání a vrtáky

Pouzdra na vrtání jsou kalená a velmi odolná, ale i pokud by stejně došlo k jejich poškození, jsou jednotlivé součásti dokoupitelné. Zapouzdřené vrtáky se dělají v průměrech 3 mm, 5 mm, 8 mm a 10 mm.  Jsou kvalitní, kalené, ale přitom je lze nabrousit. V případě poškození nebo opotřebení jsou rovněž samostatně dokoupitelné. Dají se koupit u distributorů a lze je vybírat podle katalogu – buď s pouzdrem, nebo samostatně.

Pouzdra na vrtání a vrtáky

Ve třetím dílu našeho seriálu "Montážní přípravky a pomůcky HETTICH" vás seznámíme s jednoduchým a velmi praktickým univerzálním přípravkem na předvrtávání čel zásuvek s názvem PRACTICA a BlueJig FB.

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu