Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Design/Trendy » Obýváky, dětské pokoje

Bezpečný pokoj pro malého nezbedu

Zařizujete pokoj pro své ratolesti… Chcete, aby se v něm cítili dobře, ale zároveň myslíte na jejich bezpečnost? Líbily by se vám pestré barvy, oblé tvary a nějaká hezká dekorace, která by byla při nejmenším nezničitelná? Máme pro vás několik tipů!

Dětský pokoj
Zdroj: Trachea

1. Bezpečné úchytky

Nejen pro nejmenší děti jsou rizikové nešikovně zvolené úchytky. Bezpečné tvary úchytek totiž mohou zabránit nejrůznějším zraněním. „Protože výrobě dětských nábytkových dvířek se věnujeme s poměrně dlouhou tradicí, rozhodli jsme se představit kolekci úchytek speciálně upravených právě pro dvířka a zásuvky v dětském pokoji. Pevná konstrukce úchytky je obalena měkkou pryží, která minimalizuje nebezpečí úrazu, pokud na ni dítě spadne nebo do ní narazí,“ říká pan Martin Dusík, vedoucí obchodního oddělení společnosti Trachea, největšího výrobce nábytkových dvířek a dekorativních panelů na českém trhu a pokračuje: „Pryžový materiál je samozřejmě hygienicky nezávadný, stejný se používá také např. v potravinářství nebo zdravotnictví. Rovněž je velmi odolný a co se týká údržby, můžete jej bez problému omýt.“

Výchozí reklama
Dětský pokoj - Trachea
Dětská úchytka - Trachea Dětská úchytka - Trachea

2. Ozdobné motivy? Na nábytek!

Je úplně jedno, zda jim je pět nebo patnáct… touha po individuálním vyjádření je bude provázet až do dospělosti. Asi každé dítě už si někdy vzalo do ruček pastelku a pomalovalo zdi svého pokojíčku… o pár let později je zase hitem zdobit stěny plakáty, a když máte doma opravdu zarytého umělce, možná i malbami. „Touha po uklizeném dětském pokoji asi nebude nikdy úplně naplněna. Můžete však korigovat míru sebevyjádření vašich dětí. Jakýkoliv motiv – i jimi vlastnoručně navržený, obrázek nebo fotografii umíme natisknout do povrchu nábytku a speciálními technologiemi vytvrdit tak, aby byl maximálně odolný vůči oděru a mechanickému poškození,“ vysvětluje pan Martin Dusík z Trachey, největšího výrobce nábytkových dvířek na českém trhu, a dodává: „Rozhodně nejde o žádnou samolepku, která se časem potrhá, poškodí vlivem čištění nábytku, nebo v rámci bujarých dětských her.“

  • Největší potisknutelná plocha jednoho kusu je 2 x 3 metry. Celková plocha sestavy skládající se z více kusů však může být prakticky neomezená.
Ozdobné motivy v dětském pokoji - Trachea Ozdobné motivy v dětském pokoji - Trachea
Ozdobný motiv - Trachea
Ozdobné motivy v dětském pokoji - Trachea Ozdobné motivy v dětském pokoji - Trachea
 

3. Variabilní dveře

O dětských pokojích by se s nadsázkou dalo říci, že jsou jako jiný vesmír, ve kterém se občas dějí věci, které jsou mimo běžné chápání. S ohledem na to by měl probíhat i výběr dveří, kterými chcete pokoj vybavit. Školáci například dovedou občas dělat pěkný hluk, ať už si hrají nebo cvičí na hudební nástroj. A někdy zase naopak potřebují klid a ticho, aby se mohli věnovat domácím úkolům. „Dveře do dětského pokoje by neměly pustit hluk ani dovnitř, ani ven. Z toho důvodu je dobré zvolit zvukově izolační dveře, které by měly být vždy otočné a měly by být vybaveny kvalitním těsněním po celém obvodu dveřního křídla,“ vysvětluje, pan Martin Dozrál, generální ředitel společnosti SOLODOOR, předního českého výrobce interiérových dveří a obložkových zárubní.

  • Bezpečnost

Detail oblé hrany u dveříNeméně důležitá je i bezpečnost dveří, kterou dovede u dveří zajistit oblá hrana. Oceníte ji zejména při dovádění dětí, které kvůli různým nehodám často končí pláčem. „Oblá hrana při případném nárazu výrazně snižuje riziko poranění osob i poškození dveří. Navíc se snadno udržuje a brání pronikání prachu a vlhkosti do dveřního křídla. Je to užitečná vlastnost, což mi dá jistě za pravdu každý, kdo někdy zažil nepořádek v dětském pokoji,“ uvádí pan Martin Dozrál.

  • Variabilita

Dveře však mohou sloužit i účelům, k nimž původně nebyly stvořeny. Zbožňují vaše děti kreslení křídami po tabuli? Jako tabule jim může posloužit plocha dveří, která by jinak zůstala nevyužita. Umožňují to například dveře VERTIGO VARIANT, které mohou být podle přání vybaveny, jak tabulí určenou pro kreslení, tak i výklopnými lištami, na které mohou křídy odkládat.

Dětský pokoj s otočnými dveřmi VERTIGO VARIANT s tabulí a oblou hranou, v povrchu SOLO 3D aragon

 

Dveřní detaily, na které se zapomíná

  • Oblé hrany dveří - ostrý roh může zapříčinit těžký úraz, což je u oblé hrany silně potlačeno.
  • Zvukově-izolační dveře – do dětských pokojů jsou vhodné tím, že nechávají za dveřmi hlasitou hudbu, která často ruší ostatní obyvatele domu či bytu. A co je hlavní. Na první pohled to nepoznáte a vybírat můžete ze všech povrchových úprav.
  • Dveře se zámkem s magnetickou střelkou
    Magnetická střelka– tím, že je střelka v otevřené fázi dveří skryta, minimalizujeme riziko poranění dítěte při průchodu kolem otevřených dveří. „Velkou výhodou je fakt, že při bouchnutí dveří odpadá nepříjemný zvuk, který často slýcháme, když jsou děti naštvané,“ vysvětluje pan Roman Ulich, designér společnosti M&T, jediného českého výrobce designového dveřního a okenního kování. 

4. Sklo – dveře i dekorace

Zvolit sklo do dětského pokoje jednoznačně lze a je to i bezpečné. „Nejlepší a jedinou volbou jsou celoskleněné dveře ze speciálně kaleného – tvrzeného, bezpečnostního skla. Tento typ skla vydrží běžné nárazy do své plochy a v normálním provozu je takřka nerozbitné,“ říká pan Petr Paksi, výkonný ředitel společnosti J.A.P., které se výrobou skelněných prvků zabývá. Abychom udělali dětem poněkud nudné čiré sklo veselé a stylové, můžeme zvolit Grafosklo, které v sobě může nést libovolný grafický motiv.

  • Grafosklo je bezpečné – kalené sklo, nevysype se, neporaní
  • Pokud zvolíme variantu průhledného skla, stále uvidíme do dětského pokoje a máme naše nejmenší pod kontrolou i za zavřenými dveřmi
  • Velice snadno se udržuje, jde o „sterilní materiál“ a neulpívá na něm prach a nečistoty
  • Sklo je zdravotně nezávadným, antialergickým materiálem
Grafosklo do dětského pokoje - motiv moře
Grafosklo do dětského pokoje - motiv zoo Celoskleněné posuvné pískované dveře

Materiály byly připraveny ve spolupráci se společností J.A.P., www.japcz.cz, Trachea, www.trachea.cz, SOLODOOR www.solodoor.cz a M&T, www.kliky-mt.cz.

 

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (3 celkem)

  • Simona Krajna: Super Středa 06. Prosinec 2017 18:35
  • Markéta Hrabalová: Neděle 14. Říjen 2018 22:43
  • Václav Jánský: Pokoj Neděle 23. Duben 2023 05:42
Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu