Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality

Zajímavosti: Pět nových rekordů řezbáře Jiřího Halouzky

Jiříkov - Řezbář Jiří Halouzka to s pilou a se dřevem umí. Že je mistr velkých soch, to už prokázal mnohokrát, potvrzují to i certifikáty za získané rekordy, mimo jiné i ten světový za největší dřevěný vyřezávaný betlém v životní velikosti.

Řezbář Jiří Halouzka - pět hodin pracoval na třech křeslech a stolku
Zdroj: bruntalsky.denik.cz

Nyní Halouzka svou sbírku rekordů rozšířil o pět nových. Dva z nich vytvořil přímo před diváky na 26. festivalu Pelhřimov město rekordů, který se konal o víkendu. Zbývající tři rekordy vznikly shromážděním jeho soch, které vyřezal v předchozích letech.
Zdroj: http://bruntalsky.denik.cz/zpravy_region/pet-novych-rekordu-rezbare-jiriho-halouzky-20160614.html

Výchozí reklama

„Rekordy v Pelhřimově jsou pro mě cenné, že vznikly přímo před lidmi, každý se mohl přijít podívat, jak vyřezávám, a vidět vše na vlastní oči," řekl Jiří Halouzka. Nejprve se pustil do vyřezávání moderní dřevěné plastiky, kterou nazval Srdce stromu.

Jiří Halouzka - dřevěná plastika Srdce stromu

Práce byla rekordní tím, že při ní řezbář použil nejdelší sériově vyráběnou motorovou pilu v České republice. Její délka činí 2,2 metru, přičemž délka lišty činí 1,85 metru. Řezat jí není nijak lehké, pila má hmotnost 21 kilogramů a objem motoru 125 kubických centimetrů.

Vyřezávání na čas

„Druhý rekord bylo rychlostní řezání, vytvořil jsem tři křesla a jeden stolek z obrovské smrkové klády a to během pěti hodin," uvedl Halouzka. Tady při práci používal hlavně motorovou pilu běžných rozměrů a řezbářská dláta k vyřezání tří postav na opěradlech křesel. Dřevo na vytvoření rekordu si Halouzka přivezl sám.


Zdroj: http://bruntalsky.denik.cz/zpravy_region/pet-novych-rekordu-rezbare-jiriho-halouzky-20160614.html

Největší pila

„Nejtěžší bylo vyřezávat s tou obrovskou pilou. Lidé si ji mohli zvednout, aby si zkusili, jak je těžká. Nečekali tu váhu. A řezat s ní je ještě obtížnější, už jen zvednout ji do výše očí a pracovat tak, to dá hodně dřiny. Jak jsem s ní vyřezával slabší díly na soše, tak se to celé rozvibrovalo," popisoval Halouzka specifickou práci s velkou pilou.

Největší pila Jiřího Halouzky

Dodal, že vyřezávat tak velkou a těžkou pilou bylo mnohem náročnější než dalších pět hodin při vyřezávání křesel.

Další tři záznamy, o které Halouzka obohatil českou knihu rekordů, evidují jeho již dříve udělaná díla. Stačilo jen některé sochy sečíst a rekord byl na světě.

Halouzka tak drží český rekord v největším počtu andělů, slonů a koní v životní velikosti, vytvořené jedním řezbářem. Andělů vyrobil 72, slonů 20 a koní 24. Na zadokumentování a vyfocení snesli pracovníci Pradědovy galerie u Halouzků v Jiříkově vždy všechny sochy na jedno místo. Vznikla tak na pár týdnů mimořádná expozice skupiny andělů, stáda slonů a koní, kterou si mohli prohlédnout i návštěvníci. Sochy jsou stále k vidění v Halouzkově galerii v Jiříkově, ale už nejsou pohromadě, ale jsou opět na svých původních místech. Galerie je otevřena pro návštěvníky 365 dní v roce.

Některé sochy mohou vidět diváci i v Pelhřimově. Halouzka zde má z předchozích let už metrovou sochu ježka. Nyní zde zanechal skulpturu Srdce stromu, kterou vyřezal rekordní pilou a trojici křesel se stolkem. „Do Muzea kuriozit jsem věnoval také létajícího anděla v životní velikosti. Já dělám strážné anděly, tak ten jeden nyní létá ve věži v Pelhřimově a pomáhá to tam hlídat," podotkl Halouzka.

-> fotogalerie tvorby řezbáře Jiřího Halouzky

-> Největší Betlém na světě:


Zdroj: http://bruntalsky.denik.cz/zpravy_region/pet-novych-rekordu-rezbare-jiriho-halouzky-20160614.html

Autor: Dalibor Otáhal
Zdroj: bruntalsky.denik.cz

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu