Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality » Pozvánky

Pozvánka: Krásy lesa přenesl umělec do hradecké Galerie Na Mostě

Hradec Králové - Výstavu kořenů pařezů pokácených listnatých i jehličnatých stromů si můžete do 9. září prohlédnout v Galerii Na Mostě v prostorách královéhradecké Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy.

Výstava Krásy Lesa v Hradci Králové
Autor: Eva Ženíšková

Prezentace Krása dřeva autora Pavla Hájka začala 11.července a potrvá do 9. září. Dernisáž 
a beseda o autorově životě 
a práci se uskuteční na začátku nového školního roku 5. září od 16 hodin.
Zdroj: http://hradecky.denik.cz/kultura_region/krasy-lesa-prenesl-umelec-do-hradecke-galerie-na-moste-20160713.html

Výchozí reklama

„Zájemci tu mohou vidět interiérové doplňky z netradičně upravených kořenů. Málokdo si při pohledu na strom uvědomí, že se dívá jen na jeho část. Svůj kořenový systém má ukrytý v zemi. Všechno, co je tady ve vitrínách vystaveno, mi něco připomínalo. Tak jsem to uschoval pro budoucí příležitost. Od malička se mi v lese líbilo. Řekl bych, že jsem viděl věci, které třeba jiný neviděl. Některé byly pěkně na povrchu, jiné pro změnu skryté v zemi. Co se týče výstavy, každý si může pod těmi exponáty představit, co chce. Já v každém kusu něco vidím. Záleží, z jakého se díváte úhlu," řekl autor výstavy a původem lesník Pavel Hájek.

Výstava děl Pavla Hájka - Krása dřeva

 

Pan Pavel Hájek (1955), absolvent Střední lesnické technické školy, vystavuje v Galerii Na Mostě interiérové doplňky z netradičně upravených kořenů stromů. O svém vztahu k lesu a k stromům říká: „Člověk měl odedávna v úctě stromy, které mu poskytovaly mnoho užitečného a dřevo stromů ho provázelo a dodnes provází vlastně od kolébky až po hrob. Já jsem dětství prožil v hájence u lesa a po studiích, pak 30 let, jsem v podstatě s lesem žil ve funkci lesníka, doplněno jménem Hájek. Každý strom je svým způsobem krásný nebo něčím zajímavý, ale málo kdo si při pohledu na vzrostlý strom uvědomuje, že vidí pouze jeho část. Ta část, která vlastně dělá strom stromem, tedy kořenový systém stromu, je navždy ukryt hluboko v zemi a po pokácení stromu je odsouzen k pomalému tlení až do úplného rozkladu, aniž by lidské oko mělo možnost spatřit jeho jedinečné tvary, srůsty nebo různé bizarní anomálie. Vyhrabání takové části kořenu, třeba z metrové hloubky, trvá i tři hodiny a není výjimkou, že po několika dalších hodinách odstraňování měkké hmoty se kořen rozpadne, nebo z jiného důvodu ho nelze použít. Každý jednotlivý kus je v podstatě na Zemi neopakovatelným originálem a umístěním do odpovídajícího interiéru, velmi zajímavým přírodním doplňkem. Neváhejte tedy a přijďte obdivovat neomezenou a nenapodobitelnou tvořivost přírody.“

Autor: Eva Ženíšková
Zdroj: hradecky.denik.cz, faf.cuni.cz

Zdroj: http://hradecky.denik.cz/kultura_region/krasy-lesa-prenesl-umelec-do-hradecke-galerie-na-moste-20160713.html

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu