Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality

Test: Co musí vydržet nábytková dvířka (Trachea)

Vysoké teploty, zvýšená vlhkost, agresivní potraviny. Tentokrát jsme se při testování kvality dvířek nezastavili před ničím! A jak nábytková dvířka obstála?

Soudní znalec z oboru nábytkářství – Ing. Aleš Ullmann
Zdroj: Trachea

Proč jsme se rozhodli testovat?

Bezpochyby každému se při výběru a koupi nábytkových dvířek vybaví bezpočet každodenních situací, které by mohly vést k jejich poničení. Při úvahách nemusíme zacházet nijak daleko – hovoříme o poničení běžnými potravinami a přípravky každodenní potřeby… a příkladů je spousta! A abyste si byli při výběru nábytkových dvířek jisti jejich kvalitou, provedli jsme několik testů kvality za vás!

Výchozí reklama

Testovali jsme s…

Pro objektivnost testů byla zvolena metodika vycházející z běžných testů nezávislých zkušeben anebo tradičních testů výstupních kontrol u výrobců nábytkových dvířek.

Garantem kvality průběhu testů a posouzení výsledků byl soudní znalec z oboru nábytkářství – Ing. Aleš Ullmann.

Testována byla…

Řadě situací, které jsou obvyklé i méně neobvyklé při běžném užívání nábytku byla vystavena nábytková dvířka největšího českého výrobce tohoto sortimentu - společnosti Trachea, a.s.

Pro testy byly zvoleny dvířka s povrchem – folie lesklé i matné, akrylátu lesklého i matného a i dvířka s grafikou Overface.

 

Dvířka se podrobila například působení citronové šťávy, barvivům červené řepy a černého čaje. Dále pak působení vařící vody, zaschnutí výrazného laku na nehty i technického benzinu. Bez povšimnutí nezůstalo ani poškození od dětských hraček a drápků domácích mazlíčků. Ale zašlo se ještě dále – testovány byly i hrany dvířek, které byly vystaveny vysoké teplotě horkého vzduchu, dlouhodobému působení vody a nakonec byl povrch dvířek jednoduše rozříznut a strhávána povrchová folie.

 

AGRESIVNÍ LÁTKY V KUCHYNI

 … první je na řadě citron

CitronCitronová šťáva patří mezi jedny z nejagresivnějších látek, které můžeme v kuchyni nalézt. „Kyselina citronová dokáže u řady povrchů nebo textilií i po krátkém působení změnit jejich barevnost, respektive je odbarvit,“ vyjádřil se k principu testu soudní znalec Ing. Aleš Ullmann.

 

Citronová šťáva působila na dvířka po dobu 24 hodin, během nichž se postupně vypařila a na povrchu dvířek zůstala lepkavá místa, které bylo velice lehké běžným čistěním vodou odstranit. Barva a povrch dvířek zůstaly zcela nezměněny.

… druhá je červená řepa

Pokud si způsobíme barevné skvrny od červené řepy na ubruse či oděvu víme, že se jich jen tak snadno nezbavíme. Šťáva z červené řepy je velmi účinné přírodní barvivo a na většině povrchů především levného nábytku zanechává neodstranitelné skvrny. Barva dvířek Trachea zůstala nezměněná ani po 24 hodinách působení šťávy z červené řepy! Stejně úspěšně si dvířka vedla i v testu s barvivy černého čaje, která jsme nechali působit celých 48 hodin!

Červená řepa Řepa 
Řepa 3 Řepa 4

Test s červenou řepou

 

A jak jsou na tom domácí chemikálie?

… lak na nehty

Dámám se občas i při nejvyšší šikovnosti může stát, že jim při kosmetickém zkrášlování tzv. „ujede ruka“. Proto Trachea nechala svá nábytková dvířka natřít agresivně výrazným červeným lakem na nehty, nechala zaschnout a poté odlakovala bezacetonovým odlakovačem. Na povrchu dvířek opět nezůstaly stopy ani po laku, ani po odlakovači.

Lak na nehty Odlakovač
Test - lak na nehty a odlakovač Lak na nehty a odlakovač 4
Test na povrchu T.acrilyc, lesk (dvířka Trachea)

 

… technický benzín

Technickým benzínem se v domácnosti běžně čistí skvrny, které nelze umýt vodou… My jsme technický benzín na povrchu dvířek testovali, a to opět po dobu 24 hodin! Výsledek? Technický benzín se z povrchu dvířek po nějaké době odpařil a nezanechal po sobě sebemenší stopy poškození.

Dvířka - benzín Test nábytkových dvířek - Benzín
Test nábytkových dvířek - benzín Test nábytkových dvířek - technický benzín
Test na povrchu - T.acrilyc, lesk (dvířka Trachea)

 

TESTY NA HRANÁCH DVÍŘEK

„Hrany patří mezi nejchoulostivější místa na nábytkových dvířkách. Jejich pevnost přilnutí k základnímu materiálu dvířek (MDF nebo LTD deska) zaručuje, aby se hrana neochlípla a dvířka nezačala nasávat vlhkost a nezačala nabobtnávat, případně se výrazně zanášet špínou v uvolněné spáře. Proto jsme uvítali, že testy proběhly i na těchto samotných hranách,“ glosuje pan Martin Dusík, vedoucí obchodního oddělení Trachea, a.s.

Zásadní rozdíl ve kvalitě hran se ukázal u různých typů použitých lepidel. Testovala se pevnost hran lepených pomocí EVA a PUR lepidel.

Co udělá horký vzduch fénu?

K teplotnímu testu posloužil horký vzduch obyčejného domácího fénu za současného měření výsledné teploty digitálním teploměrem. Byla použita dvoje dvířka – jedno s hranou lepenou EVA lepidlem a druhé s hranou s PUR lepidlem. Obě hrany dvířek se zahřívaly současně. A výsledek? Při dosažení teploty 63 °C došlo k tání EVA lepidla, což mělo za následek úplné odlepení hrany dvířek. Oproti tomu dvířka ohraněná pomocí PUR lepidla zůstala nezměněná. Varianta PUR olepení hran je skutečně jedním z nejkvalitnějších provedení u nábytkových dvířek. Z pohledu vysoké teploty je výhodou, že hrany s PUR lepidly vlivem tepla nijak nepracují – neměknou. V podstatě vydrží teplotu až přes 100 oC. I proto se hodí na dvířka do kuchyní, kde vodní pára z vaření dvířka enormně zatěžuje,“ vyjádřil se k výsledkům testu soudní znalec z oboru nábytkářství, Ing. Aleš Ullmann.

Test nábytkových dvířek horkým vzduchem
Zahřívání fénem a kontrolní měření teploty
Test nábytkových dvířek - horký vzduch
Lepidlo EVA změklo při 63oC
 Test nábytkových dvířek horkým vzduchem
Výsledek působení horkého vzduchu - odlepená hrana
Test hrany dvířek - horkým vzduchem
 Výsledek působení horkého vzduchu - hrana s PUR lepidlem drží

 

Co způsobí dlouhodobý vliv vlhkosti?

V hlavní roli testu na vlhkuodolnost byly dvoje akrylátová dvířka – jedno lepené EVA lepidlem a druhé PUR. Dvířka byla umístěna na sedm dní do vody. Jak to dopadlo? Dvířka hraněná lepidlem EVA nevydržela a jejich hrany se rozklížily, nasály vodu a nabobtnaly. V místě spáry vznikla mezera široká téměř 1 mm! Naopak při detailním prohlédnutí tzv. ztracené spáry u hrany dvířek lepených PUR lepidly jsme nezaznamenali žádné změny nebo známky poškození.

nabobtnalá spára, dvířka hraněná EVA lepidlem detail PUR hrany bez známek poškození 
Nabobtnalá spára, dvířka hraněná EVA lepidlem Detail PUR hrany bez známek poškození

 

Dlouhodobé působení vody na nábytková dvířka„Dlouhodobé působení vody na nábytková dvířka je vždy nežádoucí jev, který se ale v praxi často děje. Realizovaný test je samozřejmě příkladem extrémního zatížení, aby mohl ukázat zásadní rozdíl v chování dvou základních typů lepení hran. Jasně potvrdil vysokou odolnost PUR lepidel vůči vlhku, a tím dvířka lepená touto technologií nominoval do kuchyní a koupelen, kde vydrží sloužit dlouhá léta,“ glosuje výsledek testu soudní znalec.

 

FOLIOVANÁ DVÍŘKA NESLOUPNETE!

Mezi časté problémy nábytkových foliovaných dvířek patří odlepování povrchové folie. Abychom prověřili kvalitu lepeného spoje, podrobili jsme dva vzorky těchto dvířek jednoduchému testu, který je standardně využíván pro kontrolu kvality provedení foliovaných dvířek ve výrobě Trachea.

V tomto případě si zástupci Trachea velmi věřili v kvalitě provedení svých výrobků, a proto byla jako druhý vzorek zvolena dvířka bez bližší identifikace výrobce, tedy bez jakéhokoli hologramu. Nařízli jsme jejich povrchovou folii a vytvořené pásky postupně odtrhávali a sledovali, kolik ulpělo podkladového MDF materiálu na jejich spodní straně. A jak to dopadlo?

 

Dvířka Trachea

Vyříznutý proužek z foliovaných dvířek Trachea šel velmi obtížně sloupnout. Na jeho spodní straně zůstalo přilepené jasně viditelné velké množství materiálu MDF. „Toto je jasným důkazem vysoké kvality lepidla, jeho správného nánosu a díky tomu i povrchová folie pevně přilnula k podkladovému MDF materiálu. Jednoduše řečeno jde o kvalitní produkt,“ doprovází komentářem Ing. Ullmann.

Test pokračoval dále ve strhávání pásku i přes hranu dvířek. U vzorku Trachea pásek nešel téměř sloupnout a pro dokončení testu musela být vyvinuta velká síla.

 

Dvířka bez určení původu

Při sloupávání pásku z povrchu dvířek bez určení původu nebylo zapotřebí ke sloupnutí vyvinout velkou sílu. Vše šlo velice lehce. Na spodní straně pásku nezůstalo přilepené téměř žádné množství MDF materiálu z dvířkoviny, což potvrdilo nízkou kvalitu lepidla a použití jeho malého množství.

I v tomto případě se pokračovalo se strháváním pásku i přes hranu dvířek, ale ani zde nebyl kladen alespoň minimální odpor a pásek šel velice snadno sloupnout.

zadní strana pásku se zbytkovým MDF materiálem, dvířka Trachea
Zadní strana pásku se zbytkovým MDF materiálem, dvířka Trachea
zadní strana pásku bez zbytkového MDF materiálu, dvířka bez určení původu
Zadní strana pásku bez zbytkového MDF materiálu, dvířka bez určení původu

Je jasné, že výše zmíněné testy nikdo z nás na vzorkovně při výběru dvířek realizovat nemůže. Ale už nyní jsou jasným vodítkem, jak by měla být dvířka technologicky zpracována a co by měla vydržet.

A podle čeho se tedy rozhodnout při výběru u prodejce?

„V případě, že výrobce, potažmo prodávající vám není schopen jakkoli doložit kvalitu nabízených nábytkových dvířek, pak je jednoduchá základní orientace. Vybírejte dvířka, která jsou jasně označena přesnou identifikací výrobce, která se prolíná napříč jeho celým sortimentem, jako například hologramy. A zároveň požadujte minimálně pětiletou záruku na vybraná dvířka. Kombinace těchto dvou základních aspektů vám totiž zaručí, že jste si rozhodně nevybrali špatně,“ uzavírá Ing. Aleš Ullmann, soudní znalec z oboru nábytkářství.

Na trhu je ne přeberné množství nábytkových dvířek…
Jak se ale mezi nimi orientovat a na co si při jejich výběru dát pozor?
Přinášíme rady, které vám pomohou se rychle ve světě nábytkových dvířek zorientovat a správně si vybrat!

---> BROŽURA - Trachea - Cesta za kvalitními dvířky

Článek vznikl ve spolupráci s firmou:

TRACHEA, a.s.

Společnost TRACHEA je největším českým výrobcem komponentů - dvířek pro nábytkářský průmysl, který se na trhu pohybuje již od roku 1996. Významná část její činnosti se soustředí na produkci nábytkových dvířek pro celý interiér včetně komerčních prostorů, více méně zaměřenou na dvířka kuchyňská. Za dobu své existence se společnost vypracovala do špičky výrobců v tomto oboru, nezastupitelný podíl na tom má vysoce moderní výrobní technologie, obsáhlost produktových řad a patnáctileté zkušenosti v tomto oboru. TRACHEA spolupracuje s více jak sty maloodběrateli i prestižními velkoodběrateli, významné partnerství ji pojí s dodavateli špičkových materiálů pro výrobu nábytkových komponent. Více o společnosti na www.trachea.cz a www.overface.cz .

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu