Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality » SUSO - soutěžní přehlídka řemesel

Soutěž SUSO se potýká s nedostatkem zedníků. Odráží tak stav na celém trhu

SUSO uzavřelo poslední letošní kvalifikační kolo, které se konalo na výstavě Hobby v Českých Budějovicích od 12. do 13. 5. 2017. Postupového kola se zúčastnilo devět škol. V oboru zedník se však přihlásila jenom čtyři družstva.

Vítězní truhláři: Marek Sedlář a Lukáš Dušek z SOU Hluboš
Zdroj: SUSO

Po skončení kola není jasné, které družstvo postupuje na soutěžní finále na veletrh FOR ARCH v Praze, protože musí počkat, jak dopadnou v porovnání s ostatními týmy.

Manažer soutěže David Surmaj k tomu uvádí: „Kolo v Českých Budějovicích uzavřelo postupovou část, která se vyznačovala výrazně slabší účastí zejména v oboru zedník. Čekají nás změny, musíme na tuto situaci reagovat. S počty účastníků zkrátka nemůžeme být spokojeni.“

Vítězi klání truhlářů jsou Marek Sedlář a Lukáš Dušek z SOU Hluboš. Dlouho vedoucí dvojice Jiří Kundela a Michal Buk ze SŠ stavební Jihlava nakonec brala pomyslné stříbro. Třetí pozici obsadili Jan Mimra a Matěj Franc ze SPŠ a SOU Pelhřimov.

Členové truhlářského vítězného týmu k tomu řekli: „Na první místo jsme nemysleli, připravovali jsme se poměrně krátký čas, ale oproti minulému roku to bylo jednodušší. Po výhře nejlepšího výrobku už jsme výhru očekávali.“

Výchozí reklama

Na finále v Praze se těší a netají se sebevědomím, že by mohli vyhrát i tam. Že jejich úspěch je zasloužený, dokládá i hlavní porotce oboru truhlář, Libor Malý: „V každém kole jsme od pedagogů slyšeli, že jsme připravili velmi náročný výrobek. K dispozici mají špičkové stroje Houfek, Mafell, DeWalt nebo stoly Rami. To dříve studenti na soutěži neměli. Ti nejlepší to zvládali, neboť dokázali skloubit řemeslnou zručnost a výhody, které jim vybavení poskytuje.“

Soutěžící truhlář pří soutěži SUSO

I přes úspěchy družstev SUSO ukazuje neutěšený stav na trhu práce řemesel. S mírou účasti organizátoři nejsou spokojeni a důvod ke klidu nemají ani výrobci nářadí a strojů. Pokud řemeslnický dorost nebude dostatečný, nebudou mít komu své výrobky prodávat.

Právě proto je partnerem soutěže řada věhlasných firem. Generálním partnerem je Wienerberger cihlářský průmysl, a.s., který je patronem rozšířené disciplíny lepení lícových pásků. Hlavní partneři jsou pak XELLA CZ, Schiedel, LB Cemix a HELUZ cihlářský průmysl. Žáci pak pracují na strojích a s vybavením firem HOUFEK, ale i DeWalt, Mafell nebo Ramia.

Více informací a výsledky soutěžního kola naleznete na www.suso.cz.

Soutěžní přehlídka stavebních řemesel SUSO

SUSO je nekomerční projekt, který umožňuje žákům stavebních oborů porovnat svoje schopnosti a zkušenosti. Spolu s tím dává prostor i ostatním zájemcům prohlédnout si řemeslo „naživo“. Organizátorem akce, která již 21 let probíhá v rámci doprovodných programů stavebních výstav a veletrhů, je společnost ABF, a.s. Finále Soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO se koná vždy v Praze při mezinárodním stavebním veletrhu FOR ARCH v PVA EXPO PRAHA.

Kontakt pro média: Martin Ježek, Omnimedia, s.r.o.

T.: +420 608 210 695 | m.jezek@omnimedia.cz

Generální partner: Wienerberger, cihlářský průmysl a.s.

Hlavní partneři: XELLA CZ s.r.o., Schiedel, s.r.o., LB Cemix, s.r.o., HELUZ, cihlářský průmysl
Hlavní partner oboru truhlář: HOUFEK a.s.,
Partneři: DeWalt, Mafell, Ramia s.r.o., ŠIOV,
Odborný partner oboru truhlář: VOŠ a SPŠ Volyně, Asociace malých a středních podnikatelů ČR
Hlavní mediální partner: časopis Stavebnictví
Hlavní mediální partner oboru truhlář: Dřevařský magazín

Mediální partner oboru truhlář: Truhlářský portál, Stolaři-truhláři.cz

Mediální partneři: České stavby, Český rozhlas, Build info, Deník, Učitelské noviny
Záštita: MŠMT, MPO, HK ČR, AK ČR, SPS v ČR, AČN, AMSP ČR
Odborná garance: SIOV
Odpovědný manažer: David Surmaj, tel.: 222 891 143, e-mail: surmaj@abf.cz, www.suso.cz

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu