Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality » Dobrá práce

Dobrá práce: Truhlář z Českého Švýcarska vyrábí originální nábytek z neopracovaného dřeva

Nábytek z neopracovaného dřeva i doplňky vyrábí umělecký truhlář Miloš Doležal z České Kamenice. Nejčastěji využívá místní dřevo, především z Českého Švýcarska a Českého středohoří, řekl ČTK. K výrobě přidal i workshopy, na kterých se se dřevem může naučit pracovat kdokoliv. Za své výrobky získal certifikát regionálního výrobku.

Práce se dřevem lákala Miloše Doležala už v dětství. S otcem vyráběl poličky a další drobný nábytek. Později se věnoval fotografování. To opustil s příchodem digitálních snímků. Fotografické vybavení prodal a už 15 let se dřevu věnuje naplno, ve své firmě. Na první výrobek si vzpomíná doteď. "Bydlel jsem v Lužických horách u Jedlové hory a byl tam pokácený bukový les. Byl tam hotový štěp, jak spadne strom. Z toho štěpu vznikla ryba, vypadalo to tak. Tak jsem to jen doplnil, dal jsem tomu nožičky, oko a byla to první ryba, od toho se to odvíjelo," řekl Miloš Doležal.

Výchozí reklama

Výrobu zakládá na organickém dřevu, které je neopracované. "Truhláři většinou nechtějí dřeva, která mají suky a nejsou osámované, zůstává struktura tak, jak narostly. Někdy nechávám i kůru, to se lidem také líbí. Truhláři to vyhazují, já to sbírám," vysvětlil Miloš Doležal. Z neopracovaného dřeva tak vznikají stolky, lavičky, židle a řada různých dekorací.

Od práce klasických truhlářů jsou podle Miloše Doležala jeho výrobky hodně odlišné. "Liší se hodně tvarem a strukturou a tím, že jsou hodně používané přírodní věci jako jsou větve a štěpy z padlých kmenů. Nebo to, že není osámované. Stolky nejsou rovné, například nejsou například podle úhelníku. Ale když dáváte něco organického do rohu, tak to samozřejmě musíte vyměřit," doplnil Miloš Doležal. Za své výrobky získal certifikát regionálního produktu Českosaského Švýcarska. Právě odtud většina dřeva, ze kterého vyrábí, pochází. Další část pak z Českého středohoří.

Originální solitérní stolek od Miloše Doležala
Originální solitérní stolek od Miloše Doležala

Čajový stolek od Miloše Doležala
Čajový stolek od Miloše Doležala

K výrobě přidal nově také kurzy a workshopy. Na těch se práci se dřevem a výrobu vlastních dekorací může zkusit každý. "Vyrábíme ozvučná dřívka nebo jednoduché dřevěné perkusní předměty. S tím už jsme začali jezdit do malých škol. Na workshopech si to lidé jednoduše během jedné dvou hodin vyrobí. A zahrají si společně. Nebo závěsné upomínkové předměty, většinou s dětmi děláme ptáčky a rybičky. A s dětmi dokážeme zahrát i malé divadlo," dodal Miloš Doležal.

Workshopy

Miloš Doležal si nevede standardní katalog výrobků. Každý z jeho kusů je jedinečný, vyrobený podle vizí a představ zákazníků.

Další informace:

 

Zdroj: ateliér Elwira, www.ceskenoviny.cz

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
4.5/5 (2 hlasů)

Hodnocení článku

4.5/5 (2 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu