Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality » Dobrá práce

Dobrá práce: Truhlář a řezbář Oldřich Čech z Dřínova

Oldřich Čech z Dřínova vyrostl v regionu řezbářství zaslíbeném. Řemeslo řezbáře se naučil před mnoha lety od pana Schwarcera a jako pokračovatele této tradice vidí ve své dceři ...

Kde nacházíte počátky svého koníčka?

Vyrostl jsem v Králíkách, tedy na horách, kde se odjakživa vyřezával specifický druh dřevěných figurek. Mým učitelem byl jeden starý pán, jmenoval se Schwarzer, v jehož rodině se tato tradice předávala sedm generací. Od něj jsem se naučil všechny postupy. Vyřezávám však nejen malé figurky, v králickém kraji se vytvářelo vše od různých podstavců pod trofeje přes dýmky a hlavičky na hole po sochy svatých patronů do kostelů a kapliček. Dostávám tedy i větší zakázky, kdy každou sochu přizpůsobuji rázu stavby, kde bude umístěna. Naučil jsem se také míchat původní barvy – z prášku a klihu. Tato technologie se na Králicku používala od roku 1700.

Obdobné barvy můžeme spatřit například na lidovém malovaném nábytku, nevyznačovaly se takovou křiklavostí jako barvy současné. Pigment byl totiž drahý, proto se více ředil plavenou křídou a odstíny získávaly na jemnosti. Vyřezávalo se jednak z lipového dřeva, které však bylo považováno za vysoce kvalitní a tvořily se z něj spíše honosnější sochy, pak ze dřeva smrkového. A z něj vznikaly právě králické figurky. Řezbáři se tehdy museli hodně ohánět, aby se uživili, neboť jejich výrobky od nich vykupoval překupník za směšnou cenu, aby je pak draho prodával na trhu buď samostatně, či ve skříňkách s hotovou kompozicí, nejčastěji betlémy. Což pak mělo za následek i postupné zjednodušování řezby, aby řezbářská rodina stihla vyrobit kvantitativně dostatek figurek.
Zdroj: http://kladensky.denik.cz/kultura_region/rezbar-oldrich-cech-moji-zaci-mi-delaji-radost-20170911.html

Výchozí reklama

Betlémy jsou zajisté vysoce žádané. V jaké podobě si je od Vás zákazníci objednávají?

Většinou si koupí základní sadu figurek, každý rok postupně přikupují další a sami si o Vánocích betlém staví. Velmi oblíbené jsou menší skříňky, jež se v době adventní vystaví coby hotový produkt. Jedním z mých klientů bylo i město Slaný, pro které jsem zhotovil velkou skříň s betlémem, který má v pozadí obraz města.

Kralický betlém

Máte nějakého pokračovatele v tradici?

Z mých dětí bych tipoval spíše na dceru. Navíc pořádám kurzy řezby na Křivoklátě, kde své dovednosti taktéž předávám, a tam mám dva žáky, kteří již sami vystavují. Ale i mnozí další mi dělají radost.

Kalický řezbář - kurz pro děti

Kde Vás mohou lidé kontaktovat – na Slánsku, nebo v Králíkách?

Trvale žiji v Dřínově, kde mám dvě dílny – jednu truhlářskou, v přístavku pak druhou, kde vyřezávám. Do Králíků však pravidelně dojíždím a stále s tamními řezbáři spolupracuji. Do budoucna není vyloučeno, že se budu věnovat více spíše řezbářství, neboť práce truhláře je fyzicky náročná a nelze ji vykonávat donekonečna.

Autor: Jitka Slavíková
Zdroj: kladensky.denik.cz



Zdroj: http://kladensky.denik.cz/kultura_region/rezbar-oldrich-cech-moji-zaci-mi-delaji-radost-20170911.html

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu