Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality

Bleskovky: Anketu Strom roku 2017 vyhrál ořešák z Kvasic

Anketa Strom roku každý rok představuje zajímavé stromy nominované lidmi z jejich blízkého okolí. Poukazuje na jejich jedinečnou historickou hodnotu a výtěžek z hlasování věnuje výsadbě a ochraně stromů po celé České republice. Vyhlášení vítěze probíhá kdy jindy, než na Den stromů 20. října, a vítěz získává možnost arboristického ošetření a postup do mezinárodní soutěže Evropský strom roku. Letošním vítězem se stal 230letý ořešák z Kvasic, který obdržel více než 10 tisíc hlasů.

1. místo – Ořešák z Kvasic, park Kvasice, Kroměříž
Zdroj: ecofuture

Již podle starých primitivních kultur jsou stromy ztělesněním našich předků, nositelé mnohaleté historie s vlastním životem a osudem. Stromy nejen že od pradávna zásobují nejrůznější průmyslové okruhy, dávají dřevo na oheň a esteticky i zdravotně zlepšují naše životní prostředí – především představují jeden z primárních elementů krajiny naší planety. Že si zaslouží naši pozornost, cítí i česká organizace Strom roku, která se na tuto skutečnost snaží již 15 let poukázat.

1. místo – Ořešák z Kvasic, park Kvasice, Kroměříž, 10104 hlasů
V roce 1790 hrabě J. N. Lamberg v Kvasicích založil krajinářský park, kde vysadili i tento ořešák. Brzy se tento monumentální strom stal oblíbeným poutním místem duchovně založených návštěvníků. Stromu hrozila zkáza, ke které přispěly i povodně v roce 1997, kdy se park ocitl metr pod hladinou vody. Díky odbornému zásahu se ale ořešák znovu vzkřísil a je nadále ozdobou parku. Peníze získané anketou obec použije k znovuvybudování kapličky, která u stromu v minulosti stála.

2. místo – Tvrdonská lípa U obrázku, u silnice v blízkosti základní školy, Tvrdonice, Břeclav, 8542 hlasů
Strom podle vyprávění zasadil místní občan Hromek v roce 1900 na památku příchodu nového století. Ke stromu umístil obrázek s hřebem, kterým měl být údajně ukřižován Kristus a který dle pověsti přinesl kněz Gibala z Jeruzaléma nebo z Říma. U stromu se zastavovali poutníci vracející se domů ze svatých míst, aby se zde upravili, než je budou obyvatelé vítat.

Peníze získané anketou spolek použije k odbornému ošetření lípy, úpravě okolí a výsadbě nových stromků.

Tvrdonská lípa U obrázku, u silnice v blízkosti základní školy, Tvrdonice, Břeclav

3. místo – Strážný dub na Kabátě, ulice Sociální péče, Ústí nad Labem, 7694 hlasů
Před stavením v osadě Kabát stával starý dub. Prý jej vysadili při vzniku osady, která měla za úkol chránit poutníky na cestě. Roku 1813 však dub přišel k úhoně. Táhli tudy napoleonští vojáci a vystřelili z děla na stavení, u kterého rostl. Z dubu nic nezbylo, ale stavení zůstalo stát. Na jeho místě pak znovu vyrostl doubek, který tu stojí už 200 let.

Peníze získané anketou město použije k odbornému ošetření významných stromů.

Strážný dub na Kabátě, ulice Sociální péče, Ústí nad Labem

Více informací:

---> Strom roku 2017

Zdroj: www.ecofuture.cz

Výchozí reklama
Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Kategorie článku

Články » Aktuality

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu