Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality

Školy: Dobré výsledky mohou studentům přinést 1500 Kč měsíčně

Potřebujete sehnat kvalitního truhláře, aby vám zhotovil novou kuchyňskou linku na míru? Ve Zlínském kraji je to stále větší problém, truhláři jsou doslova nedostatkovým „zbožím“.

„Firmy nám coby kraji pravidelně vyčítají, že ze škol nevychází dostatečné množství nových truhlářů,“ konstatoval radní Zlínského kraje pro školství Petr Gazdík.

S nedostatkem žáků se nejvíce potýká zřejmě Střední škola nábytkářská a obchodní v Bystřici pod Hostýnem. A právě tamní učební obor truhlář se radní rozhodli podpořit vyplácením takzvaných stipendií, a to s platností od 1. září. Stipendia budou moci získat žáci oboru truhlář i na jiných školách v kraji, stejně jako oborů tiskař na polygrafických strojích a knihař.

„Vyplácena jsou ve výši až 1500 korun měsíčně, což pro děti zejména ze sociálně potřebných rodin může znamenat významný přínos pro studium. Nárok na něj mají žáci po splnění podmínek, jako je nulová neomluvená absence a dobrý prospěch i chování v odborném výcviku,“ vysvětlil Petr Gazdík.

Výchozí reklama

Tímto tahem by se měl zvýšit zájem o upadající učební obory. Ředitelka bystřické střední školy nábytkářské a obchodní Olga Pastyříková vyplácení stipendií pro žáky vítá.

„Zájem o učební obor je nízký, poptávka po truhlářích však vysoká. Na dni otevřených dveří jsme měli hrůzu zájemců, ale přesto se nakonec rodiče rozhodli dát dítě na jinou studijní školu. Pořád ještě si neuvědomují, že řemeslo má v dnešní době zlaté dno,“ podotkla ředitelka.

Do funkce nastoupila k 1. srpnu 2016, dva roky předtím ve škole už působila. Doteď se jí podařilo obnovit spolupráci především se společností TON Bystřice pod Hostýnem a několika dalšími. Žáci v nich absolvují odborný výcvik i praxi.

Do projektu stipendií je už nyní začleněno 16 oborů, od září k nim přibudou další zmíněné tři. Zkušenosti s vyplácením peněz mají například v otrokovické střední průmyslové škole. Stipendia se vztahují na obory instalatér či chemik.

„Určitě je to dobrá motivace pro žáky, aby se na obor dali. U nás se díky tomu snaží téměř všichni stávající žáci,“ zhodnotil ředitel školy Libor Basel.

Podporované obory: instalatér, klempíř, podlahář, malíř a lakýrník, tesař, zedník, strojní mechanik, nástrojař, karosář, obráběč kovů, sklář výrobce a zušlechťovatel skla, řezník- -uzenář, výrobce obuvi, zemědělec-farmář, pekař, chemik

Nově přidané od 1. 9.: truhlář, tiskař na polygrafických strojích, knihař

Zdroj: https://zlinsky.denik.cz/

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Štítky

školy Truhláři

Kategorie článku

Články » Aktuality

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu