Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Odborná témata » Soutěže

Nejlepšího truhláře v zemi má škola z Nového Jičína

Mistrem České republiky mezi truhlářskými juniory se stal Vojtěch Klézl ze Střední školy technické a zemědělské Nový Jičín.

1. místo: Vojtěch Klézl
Zdroj: Deník.cz

Dlouhých pět hodin práce se smrkovým dřevem na brněnském výstavišti se mladému učni pořádně vyplatila. Svou prací a technikou ohromil v závěru dubna odbornou porotu 1. ročníku Mistrovství republiky v oboru truhlář a v moravské metropoli ve velké konkurenci dosáhl Vojtěch Klézl příčky nejvyšší. Soutěž, kterou vyhlásil Klastr českých nábytkářů pro žáky tříletého učebního oboru, se uskutečnila u příležitosti mezinárodního veletrhu a interiérového designu MOBITEX.

Výchozí reklama

„Soutěž byla náročná jak po časové, tak i po technologické stránce," přiznal čerstvý mistr republiky a zároveň student 3. ročníku Střední školy technické a zemědělské Nový Jičín oboru truhlář. Celorepublikového finále se zúčastnilo 13 vítězů předchozích regionálních kol o mezinárodní přesah klání se postarali 4 žáci z pozvaných partnerských škol z Polska a Maďarska. „Úkolem finalistů bylo zhotovení stoličky o půdorysu 30x30 centimetrů ze smrkové spárovky a hranolků, vzájemně spojovaných na čep a dlab," popsal stručně úkol budoucích řemeslníků Zdeněk Černoch, mistr na novojičínské škole, který osobně podpořil svého svěřence na výstavišti v Brně. Že se nejednalo o lehký úkol, potvrdil samotných vítěz. „Zhotovení spojů v daném časovém limitu bylo daleko náročnější, než v krajském kole v Olomouci," přiznal Vojtěch Klézl, který by po vyučení chtěl pracovat v nábytkářské výrobě. „Na truhlařině mě baví práce se dřevem a jinými materiály, se kterými se ve stolařské praxi setkávám. Zhotovit přesně a pečlivě výrobek mě vždy potěší a posune o kus dál," podotkl šikovný učeň.

Soutěžící truhláři

Finále celostátní soutěže konané pod záštitou hejtmana Jihomoravského kraje Vojtěch Klézl vyhrál jednoznačně. Od čtyřčlenné odborné poroty získal v hodnocení všech kritérií 97 bodů ze 100 možných. Druhý nejlepší truhlář byl o 9 bodů za ním. Své škole tak udělal v Brně nejlepší reklamu jakou mohl. Že se stane žákem Střední školy technické a zemědělské Nový Jičín se dříve rozhodl při dni otevřených dveří. Vojtěch si prohlídnul zázemí školy i samotnou práci místních žáků. „Zjistil jsem, že na této škole probíhá výuka velmi kvalitně," dodal Vojtěch Klézl.
Jeho slova potvrzují i výkony jeho spolužáků na dalších odborných soutěžích. „Žák v oboru obráběč kovů obsadil v celostátním finále sedmé místo, žák v oboru strojní mechanik obsadil v celostátním finále osmé místo. Do celostátního finále se probojovalo i družstvo zedníků, finále proběhne v Praze v září 2018. Ve sportovních soutěžích zaznamenává naše škola pravidelně mimořádné výsledky až po vítězství v krajských kolech. Výsledky našich žáků jsou jistě důkazem úspěšné práce našich učitelů a žáků," řekl na závěr ředitel školy Bohumír Kusý.

Zdroj: Deník.cz

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu