Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Odborná témata » Materiály » Masivní dřevo

Přednosti modřínu

Díky svým vlastnostem má modřín sibiřský široké uplatnění ve stavebnictví. Jeho dřevo má následující rozhodující přednosti: Pevnost modřínového dřeva je srovnatelná s dubem.

Palubky ze sibiřského modřínu
Zdroj: Sibirske drevo s.r.o.

Podle metody Brinella má tvrdost 109, a dub 110 jednotek. Hustota dřeva určuje jeho tvrdost a je rozhodně jednou z předností tohoto materiálu, dosahuje hodnoty 660 kg/m3 při 10%ní vlhkosti, což je 1,5 x více než u borovice. Toto dřevo má také vynikající ukazatele tlaku podél vláken, pružnosti a pevnosti v ohybu i ve smyku. Právě kvůli takovým vlastnostem je modřín výbornou surovinou na výrobu parketových prken. Ohnivzdornost je další velmi důležité kritérium při výběru druhu materiálu. Modřín sibiřský má vysokou odolnost vůči ohni a v tomto směru daleko převyšuje ostatní druhy dřevin. Rezistence proti plísni je faktor, který prodlužuje životnost dřeva. Ani modřínu se škůdci z řad hmyzu nevyhnou, na ty je ale nachystána obrana v podobě pryskyřice. Odolnost modřínového řeziva vůči vodě je využívána na dřevostavbách, zejména u venkovních konstrukcí, a jeho charakteristickým znakem je, že při absorpcí vody se stává ještě pevnějším. Na stavbu mostů se dříve používalo právě dřevo modřínu.

Výchozí reklama

Ekologické vlastnosti

Ekologická bezpečnost je zárukou kvalitního života a libovolný druh dřeva je v tomto směru bezpečný a nepoškozuje naše zdraví. Protože modřínové dřevo má nádherný vzhled, nenachází pouze praktické uplatnění, ale vyrábí se z něj i předměty, které naše obydlí zkrášlují. Tepelná vodivost modřínu je o mnoho nižší, než u jiných druhů, což je dané jeho hustotou dřeva a důvod proč se dřevěné podlahy vyrábí především z modřínu, pomáhá uchovávat teplo.

Modřínové dřevo

Velké plochy, osázené modřínem se nachází právě v Rusku, mezitímco v jiných dalších zemích se ho naopak nedostává. Poptávky po kvalitním řezivu z modřínu přichází hlavně ze zemí s pouštními oblastmi nebo s výsadbou stromů, které nejsou pro stavební účely vhodné. Stálými zákazníky jsou Írán, Izrael, Irák, státy SNS, EU a Čína. Poslední země upřednostňuje modřín kvůli jeho odolnosti vůči vlhkosti a právě proto je vynikající surovinou pro stavby domů na vodě. Žádané je především řezivo ve formě hranolů, palubek, blockhausu a podlahových prken. Za hranicemi Ruska se modřín používá především na obložení místností nebo fasád a na výrobu vysoce kvalitního zahradního nábytku.

Zahradní nábytek
Zahradní nábytek

Sibiřský modřín je také oblíbený v Rakousku, kde slouží jako stavební materiál na jejich tradiční dřevostavby. Má vynikající vlastnosti, co se týká tepelné a zvukové izolace a jeho nádherný vzhled umožňuje navrhovat překrásné interiéry i exteriéry. Vlastnosti sibiřského modřínu jej předurčují k uplatnění v loďařství, při stavbě železnic a v mnoha dalších oblastech. Potenciál této dřeviny je opravdu veliký a v kombinaci se současnými technologiemi můžeme dosáhnout jedinečných výsledků v různých oborech.    

Více informací naleznete na:  https://sibmodrin.cz/

 

sibirske-drevo.JPG

 

Sibirske drevo s.r.o.
Ul. Poděbradská 195/7,
Praha 9, Vysočany, 190 00
Tel.: +420 274 778 778
Mail: sibdrevo@seznam.cz
www.sibmodrin.cz

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (2 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (2 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (3 celkem)

  • Jakub Holý: Teak a cedr Úterý 12. Únor 2019 16:52
  • Honza Fernez: modřín Středa 16. Červen 2021 21:23
  • Václav Jánský: Devo Úterý 12. Červenec 2022 21:27
Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu