Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality » SUSO - soutěžní přehlídka řemesel

SUSO: Nejlepší mladí truhláři a zedníci za rok 2018 jsou na světě!

Nejlepší mladí truhláři ze středních škol z Česka, Slovenska a Polska se utkali ve finále 22. ročníku Soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO. Finálové kolo ukázalo, že i přes setrvalý nedostatek řemeslníků na trhu mohou mít dané obory před sebou světlou budoucnost postavenou na kvalitně a profesionálně odvedené práci. Soutěž v rámci mezinárodního stavebního veletrhu FOR ARCH hostilo 18. až 21. září letenské výstaviště PVA EXPO PRAHA. Finále proběhlo ve spolupráci a pod záštitou Magistrátu hlavního města Prahy.

Finále soutěže SUSO - soutěžící truhlář
Zdroj: SUSO

Truhláři se předvedli při výrobě univerzálních stolků a všech 11 finálových týmů z Česka a Slovenska prokázalo velmi dobrou řemeslnou kvalitu, o jejíž brzké uplatnění v praxi nemusí mít žádné obavy. Hlavní cenu si odvezla dvojice Martin Dacho a Lukáš Vesselényi ze SOŠ drevárska Spišská Nová Ves. Druzí skončili Martin Kaščák a Václav Petříček ze SŠ řemeslná Jaroměř a třetí příčku brali Tomášové Müller a Marek ze SŠ stavební Jihlava. Celkové hodnocení vzešlo z devíti disciplín, skládajících se z praktických i teoretických úkolů nebo testování dodržování bezpečnosti práce.

Finále soutěže SUSO - vítězná družstva truhlářů
Finále soutěže SUSO - vítězná družstva truhlářů

Výchozí reklama

„Výkony a hlavně výsledky práce všech soutěžících můžeme jen obdivovat. Vidíme zde naprostou profesionalitu a preciznost, i když jde o dílo teprve náctiletých. Kromě nich na tom ale samozřejmě mají zásluhu i jejich školy, které je na soutěž i do profesního života skvěle připravily. Do budoucna bych si jen přála, abychom ve finále přivítali více soutěžních družstev z Prahy,“ sdělila k soutěži ředitelka odboru školství a mládeže MHMP Lenka Němcová, která zároveň předávala studentům ocenění.

Premiérově se také letos při finále soutěže konal Workshop Velux, kterého se zúčastnilo 6 škol a jejich zástupci se mohli seznámit především s osazením střešních oken. Tento workshop vznikl ve spolupráci s firmou VELUX ČR.

V rámci soutěže měli studenti možnost pracovat se špičkovými materiály nejlepších firem v oboru, a obohatit se tak i o praktickou zkušenost. Další motivací soutěžícím byli pak zajímavé ceny a prestižní ocenění, které je pro čerstvé absolventy příležitostí vybírat z nejlepších pracovních nabídek v oboru. Soutěžní přehlídka stavebních řemesel SUSO tak dlouhodobě velmi dobře funguje také jako nástroj spojení studentů a firem.

„Bylo úžasné sledovat, jak zdatní jsou mladí řemeslníci, ale zároveň je zdrcující vidět, jak málo v absolutních počtech jich je. V době, kdy je kvalitní řemeslná práce doslova vyvažována zlatem, je to absurdní situace, která však stále čeká na světlo na konci tunelu,“ komentoval manažer soutěže David Surmaj. 

Více informací a výsledky soutěžního kola naleznete na www.suso.cz.

Soutěžní přehlídka stavebních řemesel SUSO

SUSO je nekomerční projekt, který umožňuje žákům stavebních oborů porovnat svoje schopnosti a zkušenosti. Spolu s tím dává prostor i ostatním zájemcům prohlédnout si řemeslo „naživo“. Organizátorem akce, která již 22 let probíhá v rámci doprovodných programů stavebních výstav a veletrhů, je společnost ABF, a.s. Finále Soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO se koná vždy v Praze při mezinárodním stavebním veletrhu FOR ARCH v PVA EXPO PRAHA.

Generální partner: Wienerberger s.r.o.
Hlavní partneři: XELLA CZ, Schiedel, LB Cemix, SIOV
Hlavní partner oboru truhlář: HOUFEK
Partneři: DeWalt, Mafell, Ramia
Odborný partner oboru: AMSP ČR
Odborný partner oboru truhlář: VOŠ a SPŠ Volyně
Hlavní mediální partner: časopis Stavebnictví, TZB info
Hlavní mediální partner oboru truhlář: Dřevařský magazín

Mediální partner oboru truhlář: Logo, Stolaři-truhláři.cz

Mediální partneři: České stavby, Český rozhlas, Build info, Deník
Záštita: MŠMT, MPO, HK ČR, AK ČR, SPS v ČR, AČN, AMSP ČR
Odborná garance: SUIP 

Odpovědný manažer: David Surmaj, tel.: 222 891 143, e-mail: surmaj@abf.cz, www.suso.cz

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (1 celkem)

  • Václav Jánský: Truhlář Středa 27. Září 2023 21:36
Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu