Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Odborná témata » Truhlářské nástroje

Dětské pracovní stoly ve školkách

Svou šikovnost si mohou děti z opavských mateřských školek teď nově vyzkoušet u speciálních pracovních stolů. Pod dohledem učitelek pracují s nejrůznějším truhlářským nářadím. Jde o pilotní projekt, který má vylepšit manuální schopnosti dětí a zvýšit jejich zájem o dělnické profese. (video)

Takovýto pracovní stůl je teď součástí herny v mateřské škole Riegrova a také Sedmikrásky. Je vybavený zmenšenou verzí truhlářského a montážního nářadí. Děti se s ním učí pracovat pod dohledem učitelů. O své zkušenosti se přišel podělit také Karel Komárek – profesí truhlář.


Nové stoly budí zájem dětí. Pracují na nich každý den. Hoblování, řezání či smirkování dřeva zajímá chlapce i dívky bez rozdílu. Děti se tak formou hry seznámí s reálným nářadím, materiálem i jeho zpracováním.

„V ranních hodinách si vezmu třeba dvě, tři děti, které pracují se mnou a na to nářadí, které je více nebezpečné, samozřejmě dáváme pozor a pracujeme spolu,“ říká učitelka Bohdana Zemanová.

To by mělo přispět také k rozvoji manuální zručnosti dětí. Podle učitelů jsou totiž mnohem méně šikovné, než jejich předchůdci.

„Dělali jsme dotazníkové šetření v rámci Opavska a 100% dotázaných odpovědělo, že děti ve školkách jsou méně zručné,“ podotýká Martin Hořínek, MAS Opavsko.

Pracovní stůl s nářadím by měl děti také přivést k řemeslným profesím. Zájem o ně totiž klesá a na trhu práce pak tito lidé chybí.

„Jednou je to třeba přivede k těm technickým povoláním. Ať už je to práce se dřevem nebo není. V tom útlém věku řada dětí přijde na to, že je to zajímá, baví nebo naplňuje,“ uvažuje Kateřina Grygová z Hospodářské komory v Opavě.

Na pořízení prvních dětských pracovních stolů se podílelo město a také soukromé firmy. V budoucnu by se mohly tyto ponky stát součástí heren také v dalších opavských mateřských školách. 

Zdroj: polar.cz

Výchozí reklama
Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (1 celkem)

  • Honza Fernez: nářadí Pátek 25. Červen 2021 16:52
Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu