Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality » Dobrá práce

Gotický nábytek vyrábí truhlář z Jablonecka. Vystavoval už i na Pražském hradě

Gotika není jen středověký umělecký sloh, ale i životní styl. Alespoň pro truhláře Ladislava Sluku, který vyrábí nábytek podle původních středověkých postupů.

Truhlář Ladislav Sluka
Zdroj: liberec.rozhlas.cz

Vlastně jde o umělecká díla, Ladislav Sluka totiž používá původní technologie, materiály i barvy, zkrátka všechno jako v období gotiky.

Jeho život se točí kolem gotiky

„Gotika mě chytla asi v osmi letech a už mě nepustila. Od těch dob se můj život točí kolem gotiky, a co není gotické, to není pro mě,“ říká Sluka známý také jako Kocour Pozdnický. Inspirací pro práci na stolech, postelích, skříních či trůnech mu jsou historické knihy, obrazy i návštěvy památek.  

Výchozí reklama

Gotický nábytek - truhlář Ladislav Sluka

Kopie gotického nábytku z dílny Ladislava Sluky jsou k vidění třeba v Českém Krumlově, v Jílovém u Prahy, na slovenském hradě Trenčín anebo se kopie gotického nábytku objevují na putovních výstavách. V rámci výstavy Koruna na dlani to bylo dokonce i na Pražském hradě.

Gotický nábytek od truhláře Ladislava Sluky

Chtěl by bydlet na hradě

Že gotikou žije, je vidět nejen v jeho dílně, ale i v bytě, na půdě, zkrátka všude. Sám by menší hrad či nějakou tvrz svým nábytkem zabydlel. „To bych rád a doufám, že mi někdo někdy řekne, že o takové tvrzi ví a já ji nějak získám, opravím a osídlím tím nábytkem,“ uvažuje Sluka. Zatím dál ručně řeže, hobluje a maluje gotický nábytek. Skutečně maluje, protože gotika byla barevná, což dnes se moc nevidí. A také nebyla tak přesná, jako je dnešní výroba. Rozdíl mezi ruční a strojní prací je prostě vidět. „O gotice říkáme, že drobná nerovnost oku lahodí, a když je to mírně křivé, tak to zas má toho svého ducha,“ dodává Ladislav Sluka, krajský vítěz soutěže Živnostník roku Libereckého kraje 2018. Jak se mu povede v celostátním kole, se dozvíme 12. prosince.

Zdroj: liberec.rozhlas.cz

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu