Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Téma měsíce » 2011 » Duben 2011 - Materiály pro pracovní desky

Kuchyňské pracovní desky (2) - Kámen

Začátkem 90. let minulého století se vedle tehdy klasických materiálů pro výrobu kuchyňských desek začaly na českém trhu objevovat materiály v té době zcela neznámé, začaly se objevovat kamenné desky. Tato třetí skupina pracovních desek se dělí na pracovní desky z přírodního kamene, například ze žuly, mramoru apod., a na pracovní desky z umělého kamene, které reprezentují materiály jako Technistone či Askilan.

Ukázkové realizace na kuchyňských pracovních deskách a svislých obkladech stěn jsou důkazem variability použití žuly. O kvalitě provedení vypovídají zejména detaily.
Zdroj: GRANIT HOLEC
Autor: GRANIT HOLEC

Pracovní desky z mramoru, tolik oblíbeného například jako obklad v koupelnách, se v kuchyních používají méně často ve srovnání se žulovými pracovními deskami. Jedná se totiž o měkčí a pórovitější materiál, jehož základem je vápenec. V důsledku toho je hůře udržovatelný. Musíme mít neustále na paměti, že všechny tekutiny kyselé povahy nevratně naleptávají leštěný povrch, i když samotný mramorový materiál jako takový nepoškozují. Takže i běžně užívané potraviny, jako je třeba citrónová šťáva, červené víno atd., mohou mramorovou desku poškodit.

V přírodních materiálech jednoznačně dominuje granit, neboli žula. Žula v kuchyni – stejně jako ostatní „nové“ materiály – zaznamenala nebývalý rozvoj, který šel ruku v ruce s rozvojem celého oboru kuchyní. Výrobě žulových desek do kuchyní se dnes v České republice věnuje celá řada firem, ale často na „kamenické“ úrovni. Firem, které se věnují tomuto oboru na špičkové technologické úrovni, může být odhadem kolem deseti. Desky jsou téměř vždy dodávány na zakázku a takříkajíc na klíč, tj. od zaměření přes výrobu až po konečnou montáž.

Žulová pracovní deska, která je předním reprezentantem přírodního kamene pro kuchyňské pracovní desky, dodá kuchyni nejen exkluzivitu, ale má i mimořádnou odolnost. Je tvrdá a vyskytuje se v různých barevných odstínech, s nenapodobitelnou kresbu na povrchu kamene. Patří ke špičce mezi přírodními materiály pro kuchyňské pracovní desky. Na leštěné žule můžeme krájet, naklepávat maso, válet těsto, ale stále zůstává krásná a lesklá. Novinkou posledních let, která si rychle získává své příznivce, je žula tzv. patinovaná – její povrch je mírně hrubý (ale leštěný), a i takto upraven zachovává žulové pracovní desce veškeré její přednosti.

Zájem o žulu v kuchyni narůstá a tento přírodní kámen (pozor – neplést si s mramorem!) získává stále více obdivovatelů v konkurenci jiných používaných materiálů, jako je dřevotříska, dřevo, Corian, postforming, Technistone apod. Proč? Co vlastně zákazníkovi, který řeší otázku jaký povrch pro svoji kuchyni zvolit, žula nabízí? Jaké jsou její přednosti? Především velká tvrdost. Na žulové desce můžeme bez problémů krájet zeleninu nebo krájet a naklepávat maso – desku nepoškodíme nejen nožem, ale žádným z běžně používaných kuchyňských nástrojů. Na naklepávání masa se doporučuje celodřevěná palička nebo palička s umělohmotným nástavcem, ale to platí o materiálech jiných desek. Žulové desky bez potíží snesou teploty 250 °C, nevadí jim hrnec s vařící vodou, ani pánev s rozpáleným olejem, takže odolnost proti vysoké teplotě je zaručená.

Na rozdíl od mramoru žula také výborně odolává v kuchyni hodně často používaným kyselinám a chemikáliím. Díky perfektně slepeným spojům pracovních desek a utěsněním spoje mezi deskou a horní hranou korpusu skříňky se předejde problémům se vzlínající a zatékající vodou a následným potížím, například plesnivění nebo poškozování materiálu linky. Současně se přitom chrání spodní skříňky. Žula je nadčasová, protože běžným provozem je takřka nezničitelná a vydrží dlouhá desetiletí.

Pracovní desky ze žuly se zhotovují z velkých desek, což umožňuje řešit i atypické formáty a tvary nad běžných 60 cm, například desku, jejíž součástí je i okenní parapet, samostatné varné centrum o rozměrech 120 × 200 cm, barový pult, rohové provedení do rozměrů až 150 × 250 cm, atp. Velikost desky je potom limitována kombinací čtyř faktorů: jejími rozměry, váhou, počtem osob, které jsou nezbytné pro její manipulaci na místo montáže a v neposlední řadě manipulační cestou, tedy způsobem, jak desku vůbec dopravit na místo vlastní montáže. Jen na vysvětlenou – například zmíněné varné centrum o rozměrech 120 × 200 cm váží cca 200 kg!

Pomocí žulového obkladu lze řešit svislé obklady zadní stěny mezi pracovní deskou a horními skříňkami, včetně zhotovení otvorů na zásuvky. K tomuto účelu se používají desky o tloušťce dvou centimetrů. Ze žuly lze také zhotovit zadní lišty obvyklých profilů v rozměrech od 3 × 1 cm do 10 × 2 m.

Žula nabízí i možnost volby, pokud jde o řešení mycího prostoru. Dřezy lze nejen tradičně vsazovat shora, jak bývá zvykem, ale lze je montovat i zespodu – jsou hlubší a při tomto řešení vycházejí pořizovací náklady často i levněji. Přímo do žuly je možné zhotovit leštěné odkapní plochy, ať již rovné nebo vyspádované, včetně leštěných drážek pro odvádění vody do dřezu.

Zákazníkům lze vyhovět i v případě volby profilu přední leštěné hrany. Jednoduchou variantou bývá fasetka anebo zaoblení s rádiusem od 3 do 10 mm, náročnější bývají profily, často zcela atypické, s výškou přední hrany například 8 cm. Dle přání zákazníka lze kuchyň vybavit vyhřívanou žulovou deskou v místech sezení, například u jídelního stolu nebo barového pultu.

Je třeba vědět, že větší a složitější kuchyně půdorysného tvaru „L“ nebo „U“ mají, pokud jde o pracovní desku, vždy více než jedno možné řešení, pokud jde o dělení desky. Složitější řešení, které vychází z požadavku na minimální počet spojů v desce, je náročnější nejen na spotřebu materiálu, ale také na veškerou manipulaci – výrobní, transportní i montážní. Důsledkem tohoto požadavku je potom také logicky vyšší cena, ve srovnání s cenou za řešení jednodušší, které nabídne dělení pracovní desky na větší počet dílů. Prestiží dobré firmy je řešit celou sestavu s minimem spár i za cenu velkých (a těžkých) formátů jednotlivých dílů sestavy.

Pokud jde o možnost výběru žulových materiálů, tak i české firmy dnes disponují širokou nabídkou až padesáti druhů převážně dovozových žul, nabízejících širokou škálu barevných odstínů a struktur. Už jejich názvy a místa původu přitahují – například Shiwakashi, Madura Gold, Meera White, Ivory Brown, Kerala Green, Kashmir White, Multicolor, Paradiso, Juparaná (Indie), Verde Bahia, Verde San Francisco, Verde Savana, Verde Eucalipto (Brazílie), Rosa Porrino, Azul Noche (Španělsko), Bardeiras (Portugalsko), Rosa Ghiandone a Cinzia (Itálie), Baltic Brown, Balmoral, Aurora (Finsko), Blue Pearl a Emerald Pearl (Norsko), Nero Impala, Verde Olivo, Forest Blue (Jižní Afrika), Supergrey (Francie), Belfast (Zimbabwe) a další. Na levnějším konci cenového spektra jsou žuly světlé, na dražším žuly barevné a černé.

U řady materiálů je možnost volit mezi tloušťkou tří nebo čtyř centimetrů. Příroda vybavila žulu velkou škálou barevných odstínů a struktur. Žula tak nabízí originalitu barevnou i strukturální, kterou nemůže nabídnout žádný z umělých materiálů.

První seznámení se žulou je možné v řadě kuchyňských studií, na internetu (webové prezentace firem, věnujících se žule), v neposlední řadě potom přímo u zhotovitelů, kde je možné nejen vidět polotovary desek ve velkých formátech, ale případně si také vybrat konkrétní desku.

Cena běžného metru žulové pracovní desky 3 cm tloušťky a hloubky do standardních 65 cm se pohybuje od pěti tisíc korun výše v závislosti na druhu, barvě a zejména zemi původu. Celková cena se pak zvyšuje o položky za výřezy pro varnou desku a dřez, zvolený profil hrany, otvory na zásuvky, barové nohy, větrací mřížky atp. a o další volitelné prvky projektu.

Cena montáže potom zahrnuje nejen velikost, ale i složitost celé pracovní desky. Celková cena žulové pracovní desky se pak pohybuje od přibližně sedmi tisíc korun výše, u nejdražších žul a složitých projektů s nároky na minimální množství spojů v pracovní desce se cena za průměrný běžný metr může vyšplhat až k osmnácti tisícům korun.

Údržba žulových desek není náročná. Běžné nečistoty stačí umýt teplou vodou, na odstranění hrubých a zaschlých nečistot z pracovní desky je nejlépe použít škrabku s žiletkou, případně žiletku nebo ostrý ocelový břit, protože tyto nástroje žulu nepoškrábou. Vysokého lesku pracovních ploch dosáhneme použitím prostředků na čištění oken.

Pro úplnost je třeba dodat, že kuchyňské pracovní desky nejsou jedinou možností uplatnění žuly v interiérech. Podobné šance žula nabízí i pro koupelnové desky, stolky, nejrůznější police, parapety, ale i dlažbu, schody a obklady stěn. Žula je proto zřetelným důkazem, že přírodní materiály kolem nás mohou být nejen krásné, ale i účelné.

 

Foto: Granit Holec

Výchozí reklama
Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Štítky

pracovní desky


Další články z rubriky

Související články


Komentáře (2 celkem)

  • Václav Jánský: Kámen Čtvrtek 07. Březen 2019 07:12
  • Pavel Javurek: kamenná deska Neděle 05. Červenec 2020 19:36
Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu