Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Odborná témata » Truhlářské nástroje » Ruční hoblíky

1. díl - Truhlaření postaru - Ruční hoblíky - přehled a použití

Ruční hoblíky jsou velmi důmyslné nástroje k opracování a tvarování dřeva. Postupem doby vzniklo vlivem potřeby velké množství různých druhů těchto nástrojů. Pro každý druh obrábění existuje zvláštní hoblík.

Starý datovaný hoblík s datací do roku 1831
Autor: Archiv manželů Kodýdkových

Ruční hoblíky jsou velmi důmyslné nástroje k opracování a tvarování dřeva. Postupem doby vzniklo vlivem potřeby velké množství různých druhů těchto nástrojů. Pro každý druh obrábění existuje zvláštní hoblík. Práce s nimi vyžaduje zručnost, želízka se musí pravidelně brousit, aby bylo dosaženo co nejlepších výsledků. Povrch opracovaný hoblíkem se již následně nebrousí, je dostatečně hladký a připravený pro nátěr.
Hoblíky mohou být buď pevné nebo stavitelné na různou velikost a hloubku výsledných profilů. Některé hoblíky mohou mít železo upevněné nakoso, ty jsou na rozdíl od rovných vhodné k hoblování napříč léty.

Výchozí reklama

Rozdělení ručních hoblíků:

1. Základní hoblíky sloužící k opracování rovných ploch:

2. Hoblíky k vyhoblování drážek

3. Žlábkovače (neboli dušníky, pérkaře)

Žlábkovače jsou hoblíky, které vznily za účelem vyhoblování žlábků a per pro spoje na pero a drážku, například na parketách nebo podlahových prknech.

4. Svlakovníky

Svlakovníky se používají, jak název napovídá, k vyhoblování drážek rybinového tvaru do svlaků. Mezi svlakovníky se počítá i kocour.

5. Výžlabníky a jiné profilované hoblíky

V zásadě jde o hoblíky, které slouží k vyhoblování výžlabů a ozdobných profilů. Je jich velké množství. Mohou se nazývat také článkovníky, protože jejich kombinací vznikají složitější profily. Základní typy jsou tyto:

6. Člunkaře

Člunkaře jsou hobíky, které se od odstatních liší vypouklým plazem. Používají se k obrábění oblouků a proloubených ploch. Člunkaře tvoří obdobu k rovným hoblíkům. 
člunkař s klopkou Tak jako máme hladík, máme i člunkový hladík, obdobou k uběráku je člunkový uběrák, dále například člunkový klopkař, římsovník,drážkovník a tak podobně. Některé člunkaře jsou kromě vespod zaokrouhlené také do boku.

7. Okeníky

Okeníky jsou speciální hoblíky, které slouží k vyhoblování okenního profilu včetně drážek pro sklo a tmel. Mohou být posuvné pro různou tloušťku hranolu. Pomocí jednoho hoblíku se tak dosáhne stejného výsledku jako kombinací několika jiných.

8. Další zajímavé hoblíky

Článek vznikl ve spolupráci s manželi Kodýdkovými.

Ve druhém dílu seriálu Truhlaření postaru Vás seznámíme s rozebráním, broušením, sestavením a seřízením ručních hoblíků.

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu