Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Téma měsíce » 2011 » Prosinec - Truhlaření postaru

2. díl - Truhlaření postaru - Hoblík - rozebrání, broušení, sestavení a seřízení

V návodu si v 7 krocích ukážeme, jak hoblík rozebrat, jak nabrousit železo do hoblíku, aby bylo správně ostré a jak opět sestavit a seřídit hoblík tak, aby odvedl dobrou práci.

Broušení hoblíku
Autor: Archiv manželů Kodýdkových

V návodu ukážeme, jak se nabrousí železo do hoblíku, aby bylo správně ostré a odvedlo dobrou práci. Protože se jedná o polodrážkovník určený pro práci napříč léty, má ještě krojidlo (předřez), které dřevo nařízne a zabrání tak vytrhání vláken.

1. V prvním kroku rozebereme hoblík, to znamená vyndáme železo a odšroubujeme krojidlo. Železo se vyndavá u různých hoblíků různě: u článkovníků se vyndá poklepem paličkou na výřez v klínku, který zajišťuje železo, u macka poklepem na přední část, bývá tam za tím účelem kovová ploška nebo čep, u hladíků a klopkařů se klepe zezadu, i tam bývá kovový čep.

Výchozí reklama

2. Připravíme si dva brousky, hrubý pískovcový a jemný břidlicový, anebo dvouvrstvý z umělého kamene, který je běžně k zakoupení, a namočíme je do vody. Potom začneme brousit krojidlo. Nejdříve na hrubší brousek přiložíme sešikmenou část ostří celou plochou a kroužíme s ní po ploše brousku. V tomto případě je ostří dvojité, nabrousíme obě strany.

3. Brousíme tak dlouho až na opačné straně ostří na úplném konci vznikne tzv. "jehla". Není vidět, jen se dá cítit hmatem při přejetí prsty. Je to vlastně tenký konec okraje ostří otočený směrem ven vzniklý vlivem předchozího obroušení. Tato "jehla" se musí odstranit. K tomu se použije jemný brousek, na něj se přiloží železo z rovné strany po celé ploše a opět se s ním jemně krouží po ploše brousku. Dál už pokračujeme na jemném brousku, po pár tazích se želízko otočí zpátky na sešikmenou stranu, znovu se ním krouží a takto střídáme strany a pokračujeme, dokud "jehla" nezmizí.

4. Teď to samé s železem. Je třeba dát pozor, aby železo při broušení šikmé strany ostří dobře leželo celou plochou ostří na brousku. Pozná se to tak, že železo přiložíme nejprve trochu šikmo, pak ho položíme a tím se vytlačí voda, která byla vespod.

5. Zopakujeme postup jako s krojidlem - nabrousit ostří na hrubším brousku, otočit, a znovu několikrát obtahnout obě strany na jemnějším brousku. Správně naostřené železo bez námahy oholí chlupy na ruce truhláře.
6. Nyní můžeme hoblík sestavit nazpátek. Nasadíme a zašroubujeme krojidlo, zasuneme železo a pomocí klínku ho zajistíme. Klínek se zarazí kladívkem.

7. Nakonec je potřeba hoblík seřídit. Dělá se to šetrným poklepáním kladívkem. Železo musí lehce přesahovat přes plaz, tím je daná tloušťka špony (hobliny). Špona má být silná asi jako tenký list papíru. ("Špona jako list") Příliš silná špona znamená větší odpor a námahu při práci a horší výsledný povrch. Pokud železo přesahuje málo, povysune se lehkým poklepem kladívka. Když přesahuje moc, poklepe se na zadní stranu hoblíku. Železo se dotahne poklepáním na klín. Srovná se také správná výška krojidla a utahne se šroubem. Tím je hoblík připraven k práci.

Článek vznikl ve spolupráci s manželi Kodýdkovými.

V následujícím 3. dílu seriálu Truhlaření postaru Vás seznámíme s postupem jak vyrobit okno do roubenky.

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu