Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Téma měsíce

3. díl - Truhlaření postaru - Jak vyrobit okno do roubenky (2. část)

Tato část ukazuje výrobu okenních křídel a připevnění okenního kování ...

Kování na okně do roubenky
Zdroj: Archiv manželů Kodýdkových

1. část - Špaleta a obložky

2. část - Okenní křídla a kování

Následující fotografie ukazují postup výroby okna do roubené chalupy do Chanovického skanzenu. Jde o kopie starých, již nepoužitelných oken. Tato část ukazuje výrobu okenních křídel a připevnění kování.

1. Nařežeme si hranoly ze kterých budou rámy a příčky okenních křídel. Hranoly srovnáme mackem.

  • viz obrázky 1.1 a 1.2

 2. Hoblík okeník nastavíme na potřebný rozměr, a vyhoblujeme okenní profily. Okeník vytvoří zároveň vnitřní drážku pro sklo a tmel i vnější ozdobný profil.

  • viz obrázky 2.1 a 2.2

3. Profil na budoucí příčku je ohoblovaný ze dvou stran, profil pro okenní rám jen z jedné strany.

  • viz obrázky 3.1 - 3.4

4. Dále na profilech vyrobíme "falc" (na fotografii je vidět na spodní straně z boku), kterým bude okno dosedat do rámu. Bude na třech stranách. Tam kde budou křídla přiléhat k sobě, "falc" nebude. Proto necháme část profilů bez něj. Profily zařežeme na potřebnou délku.

  • viz obrázek 4

5. Další krok, který následuje, je spojení rámu křídla pomocí spoje na rozpor a čep. Začneme tím, že na profilech, které budou tvořit svislé části rámu, vytvoříme rozpor. Předkreslíme a vyřízneme.

  • viz obrázky 5.1 - 5.3

Je třeba zohlednit tvar profilu - v tom místě bude materiál seříznutý na pokos a lehce do obloučku.

  • viz obrázek 5.4

6. Následuje výroba čepu. Připravený rozpor obkreslíme na další profilovaný hranol. Opět zohledníme tvar zaoblení profilu.

  • viz obrázky 6.1 - 6.3

7. Čep vyřízneme. Nyní můžeme na zkoušku sesadit rám křídla. Pokud čepy špatně zapadají do rozporů, můžeme je poupravit rašplí.

  • viz obrázky 7.1 - 7.3

8. Dalším krokem je zapasování příčky do okenního křídla. Použijeme spoj na dlab a čep. Vyměříme si místo dlabu. Pomocí pokosníku vyznačíme dva protilehlé řezy pod úhlem 45° a nařízneme je. Dřevo mezi zářezy odsekneme dlátem. Tím vzniklo místo pro dlab.

  • viz obrázky 8.1 - 8.3

 9. Na takto připraveném místě vytvoříme dlátem zádlab pro čep příčky. Totéž provedeme na protější straně rámu.

  • viz obrázky 9.1 - 9.3

10. Na obou koncích příčky vytvoříme odpovídající čep. Tužkou si naznačíme místa řezu a čep vyřízneme. Přední a zadní strana příčky je seříznutá vodorovně, obě boční strany do pokosu.

  • viz obrázky 10.1 - 10.3 

Hotový čep zasadíme do dlabu.

  • viz obrázky 10.4 a 10.5

11. Včechna místa spojů namažeme lepidlem a rám sesadíme. Rohy rámu zajistíme kolíky do předvrtaných otvorů.

  • viz obrázky 11.1 - 11.3

12. Nyní z rámu ořežeme, případně odstrouhneme dlátem všechny přečnívající konce a okraj rámu a polodrážku začistíme ohoblováním.

  • viz obrázky 12.1 - 12.5

13. Okenní křídlo upneme do hoblice a po vnějším obvodu vyhoblujeme ozdobnou drážku. Začneme na kratší straně - v rohu hoblujeme napříč letokruhy a většinou dojde k vyštípnutí, které se opraví vyhoblováním drážky na následující kolmé straně. Pokračujeme dokola ze tří stran, na čtvrté straně v místě, kde na sebe naléhají obě křídla, bude klapačka, tam drážku vynecháme. (Není tam ani vnitřní drážka na zavírání okna, strana rámu je rovná.)

  • viz obrázky 13.1 - 13.5 

 14. Ještě zbývá vyrobit klapačku. Opět připravenou lištu nejprve srovnáme mackem a na protilehlé okraje vyhoblujeme ozdobný profil.

  • viz obrázky 14.1 - 14.3

15. Vyměříme si potřebnou délku klapačky podle šalety. Klapačka bude asi tak o 3 mm kratší než je vnitřní délka (světlost) špalety. Klapačku zařízneme a okraj ostrouhneme dlátem do šikma. Poté klapačku přilepíme z jedné poloviny šířka na rám křídla, na stranu, kde není falc. Klapačka bude na každém z obou okenních křídel na jiné straně, při zavření okna bude jedna z vnitřní a druhá z vnější strany (obvykle na pravém křídle uvnitř a na levém z vnějšku).

  • viz obrázky 15.1 - 15.3

16. Klapačku přibijeme hřebíky na krajích a jedním uprostřed do drážky. Hřebíky dorazíme důlčíkem. Pak přidáme další dva do rovné části profilu. Křídla jsou nyní připravena k nátěru a k okování.

  • viz obrázky 16.1 - 16.3

17. Na závěr připevníme kování. Toto je vyrobené kovářem na zakázku. Křídla položíme do špalety a vyrovnáme. Pak na ně položíme kování. Vyznačíme si místo pro trn a vyvrtáme otvor do špalety. Trn pak z větší části zatlučeme. Do trnu provlečeme čep a na něj nasadíme závěs. Trn dorazíme a všechny části kování přitlučeme kovanými hřebíky.

  • viz obrázky 17.1 - 17.5

Práce je dokončena - okna zbývá zasklít (pomocí tmelu do polodrážky) a osadit do stavby. Okna se budou zajišťovat v uzavřené poloze pomocí drátu a očka.

  •  viz obrázky 18.1 - 18.2

Článek vznikl ve spolupráci s manželi Kodýdkovými.

V následujícím 4. dílu seriálu Truhlaření postaru Vás seznámíme s postupem jak vyrobit ozuby - cinky.

Výchozí reklama
Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (1 celkem)

  • tomas brozovic: Pondělí 27. Únor 2012 11:31
Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu