Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality

Kdo nahradí nedostatek řemeslníků?

Ty nejlepší mezi mladými odhalila soutěž SUSO.

Vyhlášení celkových vítězů v oboru - Truhlář / SUSO
Zdroj: SUSO

Kvalitních řemeslníků je na trhu nedostatek a zedníky či truhláře v důchodovém věku  nestačí nahradit  mladá generace. Důvodem nízkého počtu absolventů učebních oborů je nezájem mladých o tyto klasické rukodělné profese. Napomoci zvrátit tento negativní trend si klade za cíl  celorepubliková Soutěžní přehlídka řemesel SUSO, jejíž finále proběhlo v rámci veletrhu FOR ARCH 2011 na konci září v Praze. Nejlepší mladé zedníky najdete v Letovicích, nejzručnější truhláři pochází z Chotěboře, obkladači z Povážské Bystrice a kameníci z Hořic a Světlé nad Sázavou.
 
Ti nejšikovnější řemeslníci, i když zatím ještě studenti, představili svoji zručnost na finále Soutěžní přehlídky řemesel SUSO. Ve dnech 21. až 23. září se do Prahy sjelo 58 budoucích zedníků, truhlářů, obkladačů, kameníků a kamenosochařů z 25 vyhlášených českých a slovenských škol. Navzájem poměřili své teoretické znalosti i praktické dovednosti na konkrétních úkolech, jako např. postavit komín, plot, pracovat s různými stavebními materiály, vyrobit květinový truhlík a položit koupelnovou dlažbu. „Projekt SUSO již 15 let nabízí mladým lidem příležitost prezentovat své schopnosti a vyniknout před ostatními. Zároveň upozorňuje na tristní situaci v učňovských oborech, která v budoucnu může vyústit v naprostý nedostatek kvalitních českých řemeslníků. Za tuto dobu prošlo soutěží již okolo 4000 budoucích řemeslníků a jejich počet každoročně stoupá,“ hodnotí soutěž SUSO její manažer David Surmaj.

Řemeslníci na roztrhání

Projekt SUSO reaguje na neutěšenou situaci, kdy každoročně úspěšně opouští učiliště a střední školy méně a méně  mladých řemeslníků. Například ve školním roce 2009-2010 vystudovalo pražské a středočeské školy pouze 62 zedníků, tedy o téměř třetinu méně než v předchozím roce. Klesající trend lze vysledovat také u truhlářů, klempířů nebo montérů suchých staveb. Podobná situace je také v ostatních regionech ČR, např. v Karlovarském kraji úspěšně ukončilo studium čtyřikrát méně truhlářů než v předchozím roce a na Liberecku chybí mladí pokrývači a klempíři zcela.

Výchozí reklama

Výsledky soutěžní přehlídky SUSO

Truhlář:
1.  SOU technické Chotěboř
2.  SOŠO a SOUŘ Moravský Krumlov
3.  SPŠ strojní a stavební, Tábor

Více informací: www.suso.cz
 
O Soutěžní přehlídce řemesel SUSO
SUSO je nekomerční projekt, který již patnáctým rokem nabízí žákům stavebních oborů porovnat si své odborné znalosti a praktické dovednosti. Ve spolupráci s partnery organizuje ABF, a.s. soutěž SUSO již od roku 1996. Akce se koná v rámci doprovodných programů stavebních výstav a veletrhů. Soutěží se za 15 let zúčastnilo téměř 4 000 žáků z českých, slovenských, německých, maďarských a polských škol.
 
Kontakt pro média: Aleš Povr, tel.: 608 272 217, e-mail: ales@4info.cz 
 
 
Generální partner: Wienerberger cihlářský průmysl, a.s. 
Generální partner oboru obkladač: SIKO KOUPELNY, a.s.
Hlavní partneři: XELLA CZ, s.r.o., Schiedel, a.s., LB Cemix, s.r.o., KB – BLOK systém, s.r.o.
Hlavní partner oboru truhlář: Würth spol. s r.o.
Partneři: STANLEY, DeWalt, D.Z.P. Praha, spol. s r.o.
Hlavní mediální partner: časopis Stavebnictví
Hlavní mediální partner oboru truhlář: Dřevařský magazín
Mediální partneři: Scio – www.maturuj.cz, Český rozhlas, Stavitel, Konstrukce, Deník, Učitelské noviny a e-Stav 
Záštita: MŠMT, MPO, HK ČR, AK ČR, SPS
Odbornými garanty jsou: OIP a SUIP, Profesní cech obkladačů, Svaz kameníků a kamenosochařů

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
0.0/5 (0 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (1 celkem)

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu