Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Téma měsíce

6. díl - Truhlaření postaru - Několik tipů pro práci s ručním hoblíkem

Postup ručního hoblování Pro začátek stačí mít alespoň čtyři základní hoblíky, uběrák se zakulaceným želízkem a rovným plazem, hladík, klopkař a macek s klopnou ...

Pro začátek stačí mít alespoň čtyři základní hoblíky, uběrák se zakulaceným želízkem a rovným plazem, hladík, klopkař a macek s klopnou. Tyto základní hoblíky jsou běžně k dostání.

1. Hoblík musí být správně naostřený, a to i nový. Podívejte se na postup broušení ručního hoblíku.

2. Hoblík musí být dobře seřízený - to znamená, že by měl brát šponu (hoblinu) tenkou jako list tenkého papíru (kromě uběráku, který bere víc).

3. Hoblovaný kus musí být dobře upnutý v hoblici (ponku), a co je důležité - aby byl dobře podložen klínky a "cviklíky" (malé tenké kousky dřeva, třísky a podobně), aby po celé ploše pevně seděl na hoblici. Pokud nebude kus dobře podložený, při stlačení hoblíkem se prkno prohne a hoblík vynechává, zasekává se a hobluje jenom místy.

Výchozí reklama

4. Jako první se použije uběrák, kterým se strhne a orovná hrubý povrch. Pokud je prkno prohnuté, je dobré uběrákem hoblovat úhlopříčně šikmo přes letokruhy. Po uběráku přijde na řadu hladík. Potom následuje klopkař. U něj je důležité, aby měl dobře seštelovanou klopku, to znamená jeden až jeden a půl mm od kraje ostří.

Macek se používá hlavně na vyrovnání dlouhých ploch a hlavně hran při klížení prken.
 
Uvedený postup je takový základ, který nemusí být vždy striktně dodržen, záleží na konkrétním výrobku, kvalitě dřeva a požadavku na výslednou kvalitu. Například pokud je prkno celkem rovné, může se místo uběrákem hoblovat rovnou hladíkem, kterému se nastaví větší špona. Nebo je možné vynechat hladík, který by mohl vyštípat léta kolem suků a tím zhoršit výslednou kvalitu.

Příklady z praxe: na dno sříně z vnější strany použiji uběrák a hladík, nebo jen uběrák, to samé na záda skříně. Na dvířka a boky z venku zase použiji například uběrák a klopkař. Pokud budu dělat repliku z období, kdy klopkař ještě nebyl, použiji uběrák a hladík atd.

5. Občas je nutné srovnat plaz hoblíku jiným hoblíkem nebo i na hoblovce, případně položit si na rovnou plochu smirkový papír a hoblík na něm obrousit do roviny.

6. Hoblík se musí ostřit průběžně při práci, to znamená, když budu hoblovat celý den, musím ho alespoň jednou denně nabrousit, záleží na hoblovaném materiálu (tvrdé dřevo, sukaté dřevo a podobně hoblík rychleji otupí.) Tupý hoblík se také pozná tak, že vynechává suky - když přejíždí suk, nejde špona.

Nedá se srovnávat starý hoblík s novým, stará železa bývají dvouvrstvá a tím pádem kvalitnější, než u nových hoblíků, ale v praxi to znamená, že se nový hoblík musí častěji brousit než starý. Sám používám i nové hoblíky a nemám s nimi problémy.

Článek vznikl ve spolupráci s manželi Kodýdkovými.

V následujícím 7. dílu Truhlaření postaru Vám představíme postup jak opracovat složitě vyřezávanou hranu .

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu