Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Odborná témata » Materiály

Technologická revoluce v nátěrových hmotách

Bohatý sortiment nátěrových hmot na veletrhu WOOD-TEC předvedla celá řada výrobců. Mezi těmi, kteří nás zaujali spektrem revolučních novinek nebo zajímavými produkty, však zazářila společnost CLOU Bohemia s.r.o. Jednatele firmy ing. Petra Faye jsme proto požádali o bližší seznámení s produkty, které by mohly zajímat naše čtenáře a příznivce. Na nejčastější dotazy a témata, s nimiž se redaktoři našeho portálu www.TruhlarskyPortal.cz setkávají, se v těchto odstavcích pokusíme reagovat.

DOTAZ č. 1: „PORADÍTE SI SE SKLEM?“

Na veletrhu byl prezentován zajímavý přípravek CLOUCRYL GLASLACK-AKTIVATOR. Jedná se o speciální aditivum do polyuretan-akrylátových bezbarvých i barevných laků CLOUCRYL, které se používají k lakování dřeva, MDF nebo jiných dřevěných materiálů. Tento aktivátor dovolí, aby laky CLOUCRYL, původně určené k úpravě dřeva, ulpěly na skle. Nabízí se tak jedinečná příležitost jednoduše a bez vysokých nákladů lakovat sklo. Popisovaný dvousložkový lak doplněný přípravkem pro lakování skla charakterizuje vysoká odolnost proti poškrábání, stálost na denním světle, odolnost proti horké vodě i běžným čistícím prostředkům v domácnosti.
Tento přípravek umožňuje opatřit povrch skla nejen jednobarevnou plochou, ale díky němu je možné na skle vytvářet i zajímavé vizuální efekty – například vzhled trhaného laku či nejrůznější vláknové efekty. Vláknové efekty se vytvářejí snadno – na základovanou plochu nebo do živého laku se vloží vlákno, a to se přestříká dalším lakem. Vlákno se následně odstraní, takže po něm zůstanou stopy. Efekt trhaného laku se vytváří pomocí zvláštního koncentrátu pro trhaný lak, kdy vyšší povrchové napětí svrchní barevné plochy naruší celistvost plochy, čímž odhalí v trhlinkách lak pod sebou.
Uvedený přípravek se setkal s velkým ohlasem. A není divu – barevné lakování skleněných ploch přichází do obliby. Je žádané pro výplně kuchyňských linek, barevné tónování ploch v interiéru anebo skleněná přepažení místností, nebo pro efektní skleněné obložení kolem kuchyňské linky namísto keramiky nebo obložení ze stejného materiálu, jako je kuchyňská pracovní deska. Lak má ale také svá omezení – nelze jen nanášet na povrchově upravované sklo. Uplatňuje se zejména na rubové straně obyčejného skla.

Výchozí reklama

DOTAZ č. 2: „BARVY NA HRAČKY A DALŠÍ VÝROBKY PRO KONTAKT S DĚTMI“

Při výběru bezbarvých i barevných laků, barevných lazur, tekutých vosků či olejových nátěrů a přípravků na ošetření dřeva bychom měli vždy brát ohled na zdravotní nezávadnost a použitelnost uvedených přípravků v interiéru. Takové výrobky musí být výrobcem do interiéru doporučené. V prostředí, kde žijí a vyrůstají děti, je více než potřebné používat prostředky, které jsou certifikovány pro aplikace na dětský nábytek či hračky (například dle DIN EN 71, díl 3).
„Pro dřevěné předměty, které budou v kontaktu s dětmi, vyhovuje celá řada našich výrobků, od vodou ředitelných laků až po lakové lazury a oleje na hračky“, říká ing. Petr Fay. „Rád bych vyzvedl jedinečné vlastnosti speciálních laků s integrovaným antibakteriálním a antimykotickým účinkem na bázi nanotechnologií. Používají se proto na hračky, na dětský nábytek, nábytek v domovech důchodců a v hotelích, v čekárnách u lékaře, školách, restauracích, léčebnách, lékárnách, ordinacích, nemocnicích a dalších zdravotnických zařízeních a objektech veřejného života, prostě všude tam, kde by se rizikově mohly množit bakterie – například na nábytku, dveřích, oknech, madlech zábradlí schodišť či na dřevěných obkladech stěn.“
Antibakteriální funkce nevzniká přidáním biocidních chemických látek, ale působením mikroskopických stříbrných nanočástic, které jsou okem nepostřehnutelné. Tyto stříbrné nanočástice brání usidlování a množení bakterií, hub a kvasinek. Nové bezbarvé nanolaky lze nanášet na bezbarvé základy bez ohledu na dřevinu (borovice, smrk, modřín, dub, buk, ořech, hrušeň, teak, meranti, mahagon apod.), ale také na barevné lakované plochy. Vždy stačí, aby CLOU antibakteriální lak byl poslední vrstvou povrchové úpravy.
Tento materiál splňuje nejnáročnější požadavky evropských norem na protipožární odolnost, migraci sledovaných částic a bezpečnost dětských hraček, vyhověl také zkoušce na antibakteriální působení proti širokému spektru bakterií a hub. Z popisovaného principu vychází hned několik výrobků. CLOU HARTWACHS-ÖL ANTIBAKTERIELL je antibakteriální olej s tvrdým voskem na dřevo ve vnitřním prostředí s obsahem stříbrných nanovláken, zatímco CLOUCRYL NANO-FINISH ANTIBAK je dvousložkový polyuretan-akrylátový antibakteriální a antimykotický bezbarvý lak. Třetím z produktů je CLOU WL-NANO CB ANTIBAK, vodou ředitelný antibakteriální lak, odolný působení krémů na ruce a potu. Také tento nezapáchající jednosložkový vrchní lak je bezbarvý.


DOTAZ č. 3: „OCHRANA PROTI BIOŠKŮDCŮM“

Společnost CLOU nabízí ochranné základy dřeva ve vodou ředitelném i v rozpouštědlovém provedení. Tyto nátěrové hmoty jsou určeny pro ochranu dřeva ve venkovním prostředí. Po jejich aplikaci následuje lazura – opět ve vodou ředitelném, nebo rozpouštědlovém provedení – vždy podle přání zákazníka. Ochranu proti UV záření zajišťuje speciální mikronizovaný pigment obsažený v lazurách, proto k ochraně dřeva proti UV záření nelze použít bezbarvé odstíny lazur.
Pro venkovní prostředí CLOU nabízí oleje na ošetření zahradního nábytku, dřevěných zahradních staveb a venkovních teras – například BANGKIRAI-ÖL, vhodný zejména na tvrdá dřeva a exotické dřeviny, TEAKÖL pro povrchovou úpravu zahradního nábytku z teaku a jiných tvrdých dřevin, mezi které patří akát, balau, mahagon či eukalyptus.
V nabídce sortimentu značky CLOU jsou i speciální laky, které vydrží náročné podmínky venkovního prostředí – BOOTS- & YACHTLACK, což je lesklý lak na lodě, a EL HOLZ-SIEGEL – jednosložkový lak, který je netečný v kontaktu s vodou, olejem, tukem i alkoholickými nápoji a je výborně odolný proti zatížení a oděru. Ve venkovním prostředí vydrží oba tyto laky díky skvělé pružnosti lakové vrstvy. Jejich životnost a odolnost je samozřejmě závislá na míře zatěžování.
Bioškůdci v domě jsou velkým problémem, který bychom zcela jistě přehlížet neměli. Proti dřevokaznému hmyzu nestačí klasický nátěr či ošetření povrchu, protože většinou standardní součástí nátěru nebývá biocidní ochrana. Některé nátěrové hmoty obsahují speciální směs biocidních látek, ale většinou jsou určeny pro použití venku. Přece jen jsou biocidní látky jedy a jejich expozice v interiérech je velmi riziková. U vybraných produktů výrobci například doporučují ošetření dřeva v minimální možné nutné míře – doporučovaná největší výměra ošetřené plochy se pohybuje jen v rozsahu 2 až 3 m2 v jedné místnosti. Na celoplošné použití, například v případě podlah, to rozhodně není ideální řešení.
Pokud se hmyz v domě objevuje, je třeba postižený nábytek nebo dřevěné součásti vystěhovat a ošetřit zvlášť. Pokud to není z jakýchkoliv důvodů možné, aplikuje se speciální přípravek proti dřevokaznému hmyzu AQUA CLOU HOLZWURM-EX natíraný na povrch anebo se použije stříkačka proti červotoči CLOU HOLZWURM-EX F s jednoduchou aplikací – uzávěr nádobky je opatřen aplikační jehlou, která se vsune do aktivních výletových otvorů (poznají se například podle pilin pod otvorem), aplikuje se přípravek a po vstříknutí se může ještě otvor uzavřít voskovým tmelem. Aktivní látka nevyprchá a v chodbičkách působí na škůdce-protivníka déle a účinněji.
Nábytek samozřejmě musí být dál ošetřen, aby nedocházelo k dalšímu vývoji hmyzu. V každém případě se nelze spokojit s přítomností dřevokazného hmyzu či hub v domě, neboť destrukční účinky (zejména u dřevokazných hub) mohou být na konstrukci domu a vnitřní vybavení až fatální a navíc pozoruhodně rychlé.
Okna, dveře, okenice a dřevěná obložení ve vnějším prostředí je vhodné opatřit ochranným preventivním základem (vodou ředitelným AQUA CLOU HOLZSCHUTZGRUND G12 nebo CLOU HOLZSCHUTZGRUNDIERUNG na bázi organických rozpouštědel), který ochrání před dřevokazným hmyzem, plísněmi, hnilobou a modráním dřeva. Po ochranném základu bude následovat nátěr lazurou.
V každém případě je nutná konzultace s nekompromisním zásahem odborné firmy při sanaci dřevokazných hub a hmyzu v domě.


DOTAZ č. 4: „OPRAVNÉ LAKY A PROSTŘEDKY NA DŘEVĚNÉ PODLAHY“

I sebelépe udržovaná dřevěná podlaha časem potřebuje oživit. Běžný provoz i přes veškerou snahu poznamená povrch tak, že je třeba provést kompletní opravu. Úspěšně renovovat lze i hodně staré dřevěné podlahy. Ať již byla podlaha upravena jakkoliv – olejem či lakem, prvním krokem je přebroušení stávajícího povrchu. Broušením se zbavíme nejen stop po působení olejů, vosků, leštěnek, ale současně tím odstraníme do dřeva zašlapané nečistoty. Broušení se provádí v několika krocích – začínáme nejhrubším zrnem a končíme jemným smirkem. Cílem broušení je vytvořit dokonale rovný a čistý povrch, kde na sebe budou jednotlivé díly podlahy (parkety, prkna, lamelové dílce) hladce navazovat.
Jak postupovat při opravách podlah – tedy při broušení, při kterém se také odhalí hluboká poškození povrchu, a následných opravách, jsme se opět zeptali ing. Petra Faye.
„Důlky, trhliny, spáry a další hluboká poškození se vyčistí také od prachu. Veškeré prohlubně se zarovnají vhodně zvoleným tmelem (například CLOU HOLZPASTE) v odstínu opravované dřevěné podlahy. Pokud jsou prohlubně hodně hluboké, ošetření tmelem se provádí postupně i v několika vrstvách. Po důkladném vyschnutí tmelu následuje zabroušení do požadované roviny,“ vysvětluje a pokračuje:
„Dalším krokem je nanesení finální povrchové úpravy – laku, oleje nebo oleje s tvrdým voskem ve dvou až třech vrstvách, vždy po důkladném vyschnutí předchozí vrstvy a jejím přebroušení (zpravidla smirkovým papírem zrnitosti 240/280). Před nanášením každé nové vrstvy je třeba povrch důkladně zbavit prachu po předchozím broušení. Zde je možné doporučit například CLOU HARTWACHS-ÖL – olej s tvrdým voskem, určený pro surové dřevo i k oživení už dříve olejovaných dřevěných ploch ve vnitřním prostředí. Aplikace se provádí nejlépe ve třech vrstvách vždy s odstupem alespoň 24 hodin od předchozí vrstvy a po jejím lehkém přebroušení.“ Tento olej je vhodný i pro nátěry dětských hraček, neboť splňuje přísné požadavky normy DIN EN 71, díl 3.
Pro drobné opravy dřevěných ploch lze použít speciální retušovací tužku na dřevo (CLOU RETUSCHIERSTIFT). Lazurované, mořené, olejované nebo lakované plochy, dokonce i včetně laminovaných, se dají opravit voskovou tyčinkou na tmelení (CLOU WACHSKITT).
Když má být opraven povrch dřevěné lakované podlahy, použije se například jednosložkový lak CLOU EL HOLZ-SIEGEL. Dobře se snáší i s ostatními laky a vytváří pružnou a pevnou ochrannou vrstvu. Pokud není podklad příliš poškozen, stačí původní lakovaný povrch přebrousit, důkladně zbavit brusného prachu a natřít. Při malém opotřebení podkladu a pečlivé práci bude možná stačit jediná vrstva. Pokud nebude ještě kvalita povrchu dostatečná, může se zaschlý lak opět přebrousit a nanést ještě v další vrstvě.

Článek vznikl ve spolupráci se společností:

CLOU BOHEMIA s.r.o.
Radyňská 16
326 00 Plzeň-Slovany

Tel.: 377 456 887
Mobil: 776 052 085
Tel./fax/zázn.: 377 441 961
e-mail: clou@clou.cz

www.clou.cz

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
0.0/5 (0 hlasů)

Hodnocení článku

0.0/5 (0 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu