Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Odborná témata » Stroje

Výroba nábytku / Truhlářství - HaWe SYSTEMS: Řezání a obrábění materiálů v další dimenzi

Firma HaWe SYSTEMS nabízí všechny dostupné technologie řezání – řezání nožem, frézování, řezání laserovým paprskem, plazmou i vodním paprskem.

CNC obráběcí centrum MultiCam 7000

Nebývalému zájmu návštěvníků odborných veletrhů a výstav se vždy těší expozice společnosti HaWe SYSTEMS, kde jsou představovány novinky špičkových řezacích technologií pro zpracování plochých materiálů a frézování ve 2D a 3D.

Firma HaWe SYSTEMS nabízí všechny dostupné technologie řezání – řezání nožem, frézování, řezání laserovým paprskem, plazmou i vodním paprskem. Instalovaná zařízení představují sofistikované CNC systémy s otevřenou architekturou, která umožňuje spolupráci se všemi průmyslovými standardy CAD/CAM. Více než 150 instalací moderních pracovišť v České republice, Polsku, v Maďarsku a na Slovensku řeší úkoly v nejrůznějších průmyslových odvětvích, zejména ve výrobě elektronických obvodů, zpracování plastů, laminátů, technických textilií, v leteckém průmyslu, ve výrobě klasické reklamy a světelných poutačů, v obalovém a kartonážním průmyslu a v nábytkářství. Firma vybudovala vlastní technologické centrum, které je vybavené nejmodernější technikou a nabízenými technologiemi. Zde se také provádí analýza požadavků konkrétního budoucího zákazníka, hledá se optimální technické řešení a modeluje se finální požadavek dodávky technologie. Firma disponuje dobře vybaveným logistickým zázemím s bohatou zásobou náhradních dílů, čímž lze operativně řešit jakékoliv servisní zásahy techniků, kteří jsou pravidelně školeni u zahraničních výrobců jednotlivých zařízení a technologických provozů.

Výchozí reklama

Vynikající výkon přesných frézovacích zařízení americké firmy MultiCAM najde jistě uplatnění ve dřevozpracujícím průmyslu. Například představovaná modelová řada „3000 Series“ je považována za špičku mezi CNC stroji ve světě vůbec. Víc než patnáct let zkušeností s vývojem tohoto typu zařízení přináší svoje ovoce právě v tomto zařízení, které je schopné frézovat ve 2D i 3D s plným řízením ve třech osách. Modulové řešení však umožňuje podle potřeb nabídnout zákazníkům i řízení v pěti osách. Lineární vedení pracovního ramene zajišťuje dostatečnou tuhost konstrukce a obrábění s přesností 0,025 mm.

CNC frézky pro 3D od firmy MultiCam jsou praktickým pomocníkem pro výrobce nábytku. Nabízejí výkon s dostatečnou rezervou, nutný pro zpracování dřeva, dřevotřískových desek, lamina, MDF desek, plastových polotovarů, sendvičových desek, hliníku a měkkých kovů, kompozitních materiálů, ale také kartonu a vlnitých lepenek. Stroj je možné vybavit vrtací jednotkou, drážkovací pilou, oscilačním nožem a dalším příslušenstvím. Standardní pracovní plochy začínají nabídkou velikostí 1270 x 1270 mm a končí rozměrem 3048 x 9169 mm, což jsou dostačující rozměry pro všechny běžné požadavky. Pokud však zákazník vyžaduje pracovní plochu ještě větší, dá se řešit sestavou přesně na zakázku. Standardní pracovní plocha je vybavena vakuovým systémem odsávání vzduchu, který umožňuje dokonalou fixaci obráběného materiálu k podložce.

Modelová řada „3000 Series“ je doplněna dalšími modifikacemi „1000 Series“, „5000 Series“ a „7000 Series“, které se od sebe liší v technických parametrech, kde se mění zejména průchod pod ramenem (maximálně 406 mm), zdvih v ose Z (maximálně 432 mm), rychlost frézování (max. 1016 mm/s) a rychlost přejezdu (max. 1482 mm/s).

Ovládání stroje je velmi intuitivní, nevyžaduje znalost programování. Přenosná klávesnice umožňuje obsluze zadávat řezné parametry, instrukce pro posuv, provádění testů, řez jednoduchých tvarů bez počítače a nahrávání obslužných souborů z počítače. Pomocí speciálního programu lze monitorovat postup pracovních kroků na stroji a kontrolovat vytvořené frézovací soubory. Spojení s řídicím počítačem zprostředkovává Ethernet.

Samotná technologická příprava výroby nábytku spočívá v několika krocích. Přípravu jednotlivých dílů k výrobě nejprve zadá do počítače pracovník pomocí grafického CAD programu, jehož obsluhu zvládne bez problémů po několikahodinovém zaškolení. Vytvořené trojrozměrné dílo počítač zpracuje během několika minut do rozkresu jednotlivých dílů. Podle předem známé pracovní plochy, a pochopitelně stanovené velikosti desky, z níž se budou díly vyrábět, se během několika minut rozmístí jednotlivé díly tak, aby byla činnost pracovních nástrojů optimální. Před zahájením obrábění lze celý proces frézování simulovat. Pak stačí umístit materiál na podložku, vakuově jej zafixovat a spustit stroj. Po několika minutách stroj jednotlivé komponenty vyfrézuje. Po nalepení hran jen stačí výrobek sestavit.

Použitím CNC stroje lze dosáhnout výrazného zvýšení ekonomiky provozu snížením manuální náročnosti výroby, zrychlením postupů a rozšířením technologických možností. Produkcí menších odřezků se snižují materiálové ztráty. Zálohování dat, originální programování, přesnost opracování a opakovatelnost postupů jsou ideální pro zahájení sériové výroby vybraných úspěšných stavebnic nábytku či produkci solitérních kusů.

Uvedené CNC frézky nacházejí uplatnění při frézování 3D reliéfů, frézování dvířek, výrobě textur, nejrůznějších zahloubení a opracování materiálu prakticky všeho druhu. Lze s nimi pracovat takřka umělecky – například při jednoduché výrobě intarzií.

Firma HaWe SYSTEMS nabízí také německé řezací a gravírovací systémy Eurolaser s pulsním laserem. Bezkontaktní dělení a opracování materiálu pomocí laserového paprsku představuje technologickou špičku, je přesné, rychlé a tiché. Laser dokáže řezat materiál o tloušťce až 2,5 cm. O maximální tloušťce rozhoduje materiál řezaného objektu a výkon laseru, který je hodně drahý. Například výkon 100 W dnes představuje investici řádově půl milionu korun, takže velmi záleží na materiálu a správné volbě výkonu, který by se měl co nejvíce optimalizovat. Pro náročné aplikace je možné instalovat laser s výkonem až 400 W. Tato laserová zařízení se používají k řezání a gravírování, opracování a značení povrchu.

Obráběné materiály není třeba žádným způsobem fixovat k položce. Laser oddělí a opracuje bez problémů dřevo, textil, plast, korek, kůži, akryl a další umělé hmoty. Tato zařízení mají v interiérových aplikacích budoucnost určitě před sebou.

( www.hawe.cz )

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
0.0/5 (0 hlasů)

Hodnocení článku

0.0/5 (0 hlasů)

Další články z rubriky


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu