Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality

Výroba nábytku / Truhlářství - Adamik Company: Membránový lis jako revoluční nástroj tvarování

Vakuové membránové lisy otevírají nové obzory dýhování. Uplatnění najdou při ...

Otevřený pracovní prostor membránového lisu
Autor: Truhlářský portál

Třinecká společnost Adamik Company se na domácích i zahraničních trzích prosazuje s celou škálou výrobních zařízení, která zrychlují práci nábytkářů a vylepšují technologické možnosti strojní i ruční výroby. Adamik Company reaguje na stále náročnější požadavky zákazníků, kteří se zabývají výrobou jednoduchého, elegantního nábytku s využitím kvalitních materiálů a dokonalé povrchové struktury. Při zařizování interiérů se totiž stále více prosazuje trend návratu k přírodním materiálům. Proto se dobře prodává nábytek z dřevěného masivu a jeho dokonalé napodobeniny. Kvalitní a cenově dostupnou imitaci masivu lze vyrobit aplikací dýh, případně laminátů a dalších materiálů, které povrch co nejvěrněji napodobují.

Na úspěchu dýhování a nanášení alternativních povrchů se spolupodílí použitá technologie lepení. Klasické metody lepení dýhy k podkladu jsou nyní povýšeny k dokonalosti použitím vakuových membránových lisů. Jejich nasazením se doslova otevírají nové obzory – umožňují snadné, rychlé a efektivní dýhování nejen rovných, ale i tvarových dílců. Uplatnění najdou při dýhování tvarovaného nábytku, nábytkových dílců, dveřních zárubní, lišt, tvarovaných výplní, ale také při renovacích vzácného nábytku, které vyžadují individuální přístup a jedinečnou péči.

Výchozí reklama

Nasazení technologie vakuového lisování umožňuje také výrobu vrstveného dřeva a jeho tvarování, takže lze vyrábět sériové a solitérní kusy nábytku nejrůznějších tvarů přesně podle nejodvážnějších myšlenkových kreací nábytkových designérů, dřevěné oblouky, ergonomicky tvarovaná opěradla židlí, oblá dvířka či součásti interiéru přesně na míru. Bohatý výběr dostupných dýh na trhu neomezí zákazníky ani ve výběru dřevin – vedle naprosto běžných a oblíbených dýh břízy, dubu či buku se v nabídce objevují také exkluzivní exotické dýhy, jako jsou bambus, wenge, eben či jatoba.

Membránový lis se neomezuje na použití pouze přírodních dýh, používá se totiž i pro potahování dílců dostupnými lamináty, jako jsou HPL nebo CPL. Membránovým lisem lze také obsloužit materiály s nehomogenní tloušťkou nebo povrchovou strukturou. Příkladem může být kamenná dýha, která se nalepuje na běžné materiály (MDF), čímž vytváří imitaci přírodního kamene. Snadnou konstrukční úpravou se z membránového lisu stává také technologicky úžasný a výkonný stroj pro tvarování termoplastických materiálů, jako jsou Corian, Hi-Macs, Staron apod. Z těchto materiálů, které svými vlastnostmi a kvalitou povrchu získávají stále větší oblibu, se snadno tvarují umyvadla, stoly, kuchyňské desky nebo interiérové doplňky v podobě misek, váz a dalších kreací. Tyto materiály se přitom mohou tvarovat do negativní formy (tzv. do dutiny) nebo pozitivní formy (tvarováním na tvárník).

V čem tedy spočívá tato převratná technologie vakuového lisování? Jak už to bývá – v jednoduchosti. Samotný vakuový lis je totiž konstrukčně relativně jednoduché zařízení, skládající se z pracovního stolu, speciální membrány, krytu s vyhříváním a vakuové pumpy s ovládacím panelem. Při lisování se zpracovávaný dílec uloží na pracovní stůl a překryje se membránou, nataženou v pracovním rámu. Rám s membránou ještě překryje izolovaný kryt lisu s topnými tělesy. Z prostoru pod membránou se pomocí systému drážek v pracovním stole odsaje vzduch pomocí vakuové pumpy, přičemž membrána se přesně obepíná kolem povrchu zpracovávaného dílce. Řízeně lze pomocí silné vakuové pumpy vyvinout tlak membrány až 9000 kg/m2. Dýha nebo laminát při lepení přesně kopírují požadovaný tvar tělesa. Horní kryt je vybaven třemi topnými tělesy s celkovým výkonem 6 kW, která pracovní prostor nahřívají. Urychlují tak proces zrání lepidla a zkracují čas lepení. Pro běžné činnosti je lis vybaven kaučukovou membránou se 700% (!) roztažností a odolností do maximální teploty 70 °C, která postačuje pro běžné aplikace – pro klasickou dýhu, fólie, umakart či lamino. Podle typu lisovaných materiálů lze nasadit membránu se zvýšenou tepelnou odolností do 110 °C. Pro tvarování termoplastů se používá speciální silikonová membrána s tepelnou odolností až 230 °C.

Pracovní stůl se systémem drážek pro odsávání vzduchu má využitelnou plochu 2850 x 1150 mm, ale není problém podle požadavku zákazníka připravit rozměr pracovní plochy větší nebo přesně na míru. Lisy jsou vybavovány vakuovými pumpami německé firmy Becker o výkonu 16, 25 nebo 40 m3/hod. Větší výkon pumpy umožňuje rychlejší odsátí vzduchu z pracovního prostoru, čímž se pochopitelně zvyšuje rychlost lisování. Vakuové pumpy spolu se vzduchovými filtry a pneumatickým systémem jsou prakticky bezúdržbové. Lisy jsou opatřeny regulátorem vakua firmy FESTO. Nastavení pracovního tlaku se provádí podle charakteru práce a pevnosti zpracovávané součásti.

Jak by pravil klasik, vakuové membránové lisy Adamik přinášejí do nábytkářství a dřevozpracujícího průmyslu nový svěží vítr. Jindy by to mohla být otřepaná fráze, v tomto případě je to skutečně pravda. Nabízejí totiž kreativní přístup v designové tvorbě, eleganci řešení individuálních požadavků, možnosti potahování různých druhů materiálů, jako jsou dřevo, plast, papír, textil, kov, dřevotřísky, tvarování termoplastů, zjednodušení a zrychlení klasických postupů lepení. Originální zařízení tuzemské výroby se zajištěným záručním a pozáručním servisem je podle ohlasů a obchodního úspěchu dalším dokladem šikovnosti zlatých českých rukou.

 ( www.adamikcompany.com )

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
0.0/5 (0 hlasů)

Hodnocení článku

0.0/5 (0 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu