Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Odborná témata » Technologie

Výroba nábytku / Truhlářství - BRIKLIS: Řešení likvidace odpadu briketováním

DOPORUČUJEME! Truhlářské dílny, pily a další provozy dřevozpracujícího průmyslu řeší problém likvidace dřevního odpadu. Firma BRIKLIS, spol. s r.o., přichází se zajímavým řešením.

Hobliny jsou vynikající surovinou pro lisování briket

Briketovací lisy této firmy se využívají v průmyslu, zemědělství a v řemeslné výrobě pro lisování odpadů z truhlářských a pilařských provozů, jinak nevyužitelného drceného papíru a odpadů rostlinného původu ze zemědělské výroby, nebo se zužitkovávají energeticky zajímavé speciálně pěstované rostliny. Ve spojení s nabídkou kotlů se tak nabízí ekonomické a ekologické řešení využití biomasy briketováním a spalováním, a to přímo na místě s využitím tepla k vytápění vlastního provozu nebo ke komerčnímu prodeji briket zákazníkům. Odpad slisovaný do briket bez použití pojiva se lépe skladuje, přepravuje a zabírá méně místa. Jeho prodej ve formě žádaného paliva může přinést i zajímavý ekonomický efekt. Samostatným výrobním programem této firmy jsou briketovací lisy pro lisování kovových třísek z obrábění hliníku, oceli, litiny, mosazi, mědi a dalších kovů. Poslední novinkou je lis s výkonem do 3500 kg/h, který dokáže lisovat i ocelové drátky z pneumatik.

Výchozí reklama

Odpad do formy briket

Briketovací lisy snadno zpracují dřevěné piliny, hobliny, třísky a prach ze dřeva, drcený papír, drcené energetické rostliny, pazdeří, obilnou a řepkovou slámu, prach z odsávacích jednotek, makovinu a semena rostlin. Vlhkost dřevního odpadu pro úspěšné briketování se musí pohybovat kolem 8 až 15 %. Rozměry zpracovávaného odpadu se liší podle instalovaného zařízení a typu suroviny. Pracovníci firmy ochotně poskytují konzultace a případně provedou bezplatné ověřovací výkonové zkoušky pro konkrétní zpracovávaný druh odpadu. Vyráběné brikety mají tvar válce o průměru 50 nebo 65 mm a délku 30 až 70 mm. Je možné vyrábět i brikety pravoúhlého tvaru o rozměrech 55 × 55 × 60 mm na lisech vyšších výkonů. U lisu BrikStar MAGNUM je konstrukce lisu navržena tak, aby kvádrové brikety o rozměrech 135 x 65 x 90 mm dosáhly měrné hmotnosti více než 1000 kg/m3 a splňovaly normy DIN 51731. Brikety se obvykle balí do polyetylenových sáčků nebo papírových tašek po 10 kg. Malá balení se skládají na paletu a fixují se strečovou fólií. Výhřevnost briket se pohybuje v rozmezí 15 až 18 MJ/kg. Brikety se spalují ve všech typech kamen a kotlů a ve spalovnách tuhých paliv. Jejich velká výhřevnost se účinně zužitkuje ve zplynovacích kotlích.

 

Univerzální a dobře řízení lisy BrikStar

V malých a středních truhlářských provozech najdou uplatnění hydraulické briketovací lisy BrikStar. Nejmenším a nejméně výkonným typem je lis BrikStar LIGHT pouze s ručním plněním materiálu a s omezeným plněním násypky. O pohon šneku a rotační vestavby se starají hydromotory. Přesun hmoty do lisu a dávkování zajišťuje dvojitý šnekový podavač. Zařízení s instalovaným příkonem 3,3 kW vyrobí 15 až 30 kg briket za hodinu. O něco výkonnější jsou lisy BrikStar CS 25 a CS 50 s hodinovým výkonem od 20 do 60 kg briket, které mají zachovány všechny rozhodující vlastnosti lisů BrikStar, ale nejsou vybaveny pro napojení k odsávání. Hydraulické briketovací lisy BrikStar jsou nejprodávanější typy lisů, jsou velmi univerzální a dobře vybavené. Zpracovávají odpadové materiály od velmi jemných pilin a prachu až po hrubé hobliny, drcený papír a slámu. Velký výběr typů umožňuje instalaci do malé řemeslné dílny, jiné typy jsou vhodné pro velké provozovny s vícesměnným provozem.

Násypka lisu s volitelnou kapacitou 1 až 3 m3 je vybavena čidlem hladiny materiálu, které je nutné pro automatický rozběh lisu, vyhrnovací frézou se samostatným pohonem a šnekovým podavačem materiálu ve dně násypky. Počítačem řízené plnění lisovací komory šnekem s automatickou regulací délky a kvality briket umožňuje univerzální použití lisů pro nejrůznější frakce odpadu – od velmi jemných pilin až po hrubé hobliny. Řídící počítač zajišťuje bezobslužný provoz lisu a optimální využití výkonu lisu při změnách vlastností materiálu. Umožňuje i komunikaci lisu s dalšími zařízeními výrobní linky. Do násypky lisu se dá přivádět výstup odsávacího zařízení, takže není problém vybudovat bezobslužnou a bezprašnou výrobní linku s operativním zpracováním odpadu. Lisy se mohou dodat se speciálním hydraulickým olejem pro provoz v teplotách až do – 20 °C s kryty pro venkovní instalaci a takto vybavené se mohou umístit pod silo.

 

Pro komerční výrobu briket s velkým výkonem jsou určeny lisy BrikStar 200 a 400 a BrikStar Magnum. Obvykle se instalují do nepřetržitých provozů. Lis BrikStar 400 s hodinovou výrobní kapacitou až 420 kg briket vyžaduje přísun velkého objemu materiálu, optimálně zpracuje 3 až 4 m3 za hodinu. Výkon lisu závisí na hustotě a velikost zpracovávané hmoty zvláště u papírových a jiných odpadů.

 

Briketovací linky BRISUR pro vlhké materiály

BRIKLIS, spol. s r.o. nabízí kompletní linky pro výrobu briket BRISUR 200 až 1000 pro briketování odpadů s vlhkostí nad 20%. Spojením sušárny pilin BUS, briketovacího lisu a dalšího příslušenství vzniká technologická linka BRISUR na zpracování pilařských odpadů. Spalinová bubnová sušárna pilin BUS je vhodná pro sušení pilin a jiných sypkých materiálů. Je vytápěná spalinami z kotle na spalování dřevěného odpadu. Linky se skládají z přihrnovacího šneku pro nabírání suroviny z volně sypané hromady, systému pásových a šnekových dopravníků pro přepravu pilin, třídiče pilin, bubnové sušárny BUS včetně kotle a jednoho nebo více kusů briketovacích lisů BrikStar. Linku je možné doplnit drtiči a nožovými mlýny pro přípravu všech druhů odpadů, separátory kovů a balením.

 

BRIKLIS nabízí řešení

Každé z nabízených zařízení, ať již nejjednodušší briketovací lis či kompletní výrobní linka s velkou kapacitou, spolehlivě řeší požadavky prakticky libovolného truhlářského nebo dřevařského provozu. Z dřevního odpadu tak lze efektivně získat další užitek s výrazným ekonomickým přínosem. Zpracováním biomasy a dalšího organického odpadu každý provozovatel také přispívá k ekologickému využití obnovitelných zdrojů přírodních surovin.

Firma BRIKLIS také dokončila výstavbu školícího, vývojového a zkušebního střediska, kde se provádějí zkoušky lisování různých druhů odpadových materiálů zákazníků. Zde se také testují jednotlivé typy vyvíjených lisů a optimalizuje se jejich provoz. Dále se provádí školení zákazníků o obsluze a následné údržbě lisů a školení dealerů, servisních techniků i zaměstnanců. Firma BRIKLIS poskytuje poradenskou činnost a nabízí zdarma zkoušky briketování všech druhů odpadů a plánuje i semináře v oblasti briketování odpadů.

( www.briklis.cz )

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
0.0/5 (0 hlasů)

Hodnocení článku

0.0/5 (0 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu