Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Design/Trendy » Starožitný nábytek

Repliky starožitného nábytku zdobí stále více českých domů a bytů

Olomouc - Starožitný nábytek už nezdobí pouze hrady, zámky či muzejní expozice, ale stále více Čechů si jeho drahými replikami vybavuje byty a domy. Od investice do nábytku, který v domácnosti navodí atmosféru doby Ludvíka XVI. nebo první republiky, movitější Čechy v době hospodářské krize neodradí ani výrazně vyšší cena tohoto ručně vyráběného nábytku z exotického dřeva.

Starožitný nábytek (ilustrační foto)

"Krize prodej replik starožitného nábytku neovlivnila a poptávka je stabilní, protože ho kupuje specifická skupina zákazníků. Máme klienty, kteří si vybavují naším nábytkem celou vilu a neváhají do něj investovat klidně i 2,5 milionu korun," řekl ČTK na olomouckém veletrhu nábytku a vybavení interiérů Bydlení Ivan Pecina ze společnosti No.1 Family, která kopie starožitného nábytku vyrábí v obci Obrnice u Mostu.

Nabídka společnosti No.1 Family čítá několik desítek druhů replik starožitného nábytku z tropického dřeva mahagon a teak, které dováží ze zahraničí. V portfoliu výrobků jsou židle, křesla, pohovky, knihovny, komody, masivní postele, stojany či hodiny. Firma vyrábí také interiérové doplňky z onyxu, vyřezávané obrazy s biblickými motivy a dřevěné figurky.

Výchozí reklama

"Tropické dřevo je stále dražší a výroba pracná, čemuž samozřejmě odpovídá i cena replik nábytku. Cenové rozmezí je ale značné. Malé dřevěné sošky lze pořídit za několik stovek korun a naopak vyřezávaná mahagonová ložnice přijde na více než 130.000 korun. Jak ale s oblibou říkám, všechno nakonec najde svého kupce," podotkl Pecina.

Spektrum replik starožitného nábytku, které firma vyrábí, je podle Peciny také široké. "Jsme schopni udělat nábytek ve stylu Ludvíka XVI., který se vyznačuje bohatými řezbami, až po secesní nábytek a meziválečné období, které má jednoduší tvary," uvedl Pecina.

Nejnáročnější na práci a čas jsou podle Peciny kopie nábytku z doby Ludvíka XVI. "Má nejen bohatou řezbu, ale navíc ho vyrábíme z tvrdého tropického dřeva, většinou mahagonu," uvedl.

Společnost No.1 Family stylový nábytek prodává především v Česku a na Slovensku. Pecina upozornil, že požadavky českých a slovenských zákazníků se liší. "Na Slovensku dávají přednost bohatě vyřezávanému nábytku. Naopak v Praze či na severu Čech už to není taková priorita," řekl.

Mezi zákazníky firem prodávajících repliky starožitného nábytku patří hlavně lidé starší 40 let, kteří už mají vybudovanou kariéru a nyní díky nadprůměrným příjmům investují do zvelebování svých domovů, přičemž si chtějí pořídit něco výjimečného. Lidé si repliky starožitného nábytku podle Peciny nekupují jenom kvůli tom, aby si jimi ozdobily své příbytky. Hodnota tohoto nábytku totiž roste.

"V replikách starožitného nábytku u nás už panuje poměrně silná konkurence. Odhaduji, že na tuzemském trhu v tomto oboru podniká zhruba třicet firem, z toho silných je sedm," řekl Zdeněk Chaloupka z firmy Viola EU, která do Česka dováží z Asie ručně vyráběné repliky starožitného nábytku navrhovaného americkými odborníky.

Zdroj: magazin.ceskenoviny.cz

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (1 celkem)

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu