Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Design/Trendy » Kuchyně

VYBÍRÁTE NÁBYTEK? VÍME, NA CO SE ZAMĚŘIT! / Trachea

Výběr nábytku do interiéru je příjemnou záležitostí. Že nejde jen o vzhled, ale také funkčnost nebo kvalitu zpracování, to už není třeba zdůrazňovat. My však jdeme ještě o krok dál a zaměříme se na vady, které i při sebelepším zkoumání sami od sebe odhalit zkrátka nemůžete!

Aby z těšení se na nový kus nábytku nestalo zklamání, připravili jsme pro vás spolu s odborníky z oblasti nábytkářství přehled nejzásadnějších technologických vad nábytku, se kterými se můžete setkat…

DVANÁCTERO PRO VÝBĚR NÁBYTKU:

1. NEDOSTATEČNÁ SÍLA KORPUSU - standardní tloušťka korpusu je u českých dodavatelů 18 mm. „Setkat se však můžeme i s pouhými 16 mm. Proč volit silnější variantu? Nábytek bude mít lepší celkový vzhled – masivní styl. Bude také zajištěna větší pevnost ve vztahu např. k pantům a dalšímu kování,“ Martin Dusík, vedoucí obchodního oddělení Trachea, s.r.o.

2. SÍLA NÁBYTKOVÝ DVÍŘEK – i síla dvířek, která jsou vystavena stálé námaze a čilému pohybu, by měla být 18 mm, opět se lze potkat i s 16 mm. Vyšší tloušťka umožňuje také volit ze širšího spektra frézování – jak do plochy dvířek, tak co se týká hran.

Výchozí reklama

3. SPOJENÍ SKŘÍNĚK SESTAVY – věděli jste, že kvalitu , obývákové stěny nebo kuchyňské linky poznáte podle spojení skříněk za pomoci spojovacích šroubů? Jestliže objevíte pouze vruty, jděte s klidným svědomím o obchod dál… Spojovací šrouby jsou estetické, pevné a hlavně – při demontáži a opětovném sestavení kuchyně neponičíte korpus!

Spojení skříněk obyčejným vrutem
Spojení skříněk obyčejným vrutem
 Spojení skříněk spráným nábytkářským šroubem
Spojení skříněk spráným nábytkářským šroubem

4. MONTÁŽ JEDNOU NANEČISTO – vraťte zakoupený nábytek, pokud vám domů přijde v jednom velkém balíku – nesmontovaný. „Profesionální výrobci nábytku vámi totiž váš objednaný “kousek“ nejprve složí ve svém provozu tzv. nanečisto, aby odstranil případné chyby, a teprve potom ji přijde instalovat k vám domů.  Nábytek dodávaný v demontovaném stavu zvyšuje riziko problému s montáží i časovou náročnost. Samozřejmě vše ve váš neprospěch a za vaše peníze,“ uvádí dále pan Martin Dusík.

5. PRAVÉ ÚHLY – zní to jako samozřejmost, ale není! Po montáži – složení nábytkového prvku, musí být všechny úhly kolmé a spoje rovné, bez přesahů. To je známka kvalitního zpracování. Objevili jste škvíry a nerovnosti – okamžitě model reklamujte!

6. PROSKLENÁ DVÍŘKA SE SILIKONOVÝM TĚSNĚNÍM – a nikoliv zajištěním pomocí háčků! Sklo je ve dvířkách standardně zasouváno do polodrážky a poté utěsněno proti vypadnutí pomocí silikonového těsnění. Variantu, kdy sklo ve dvířkách drží zmíněné háčky, neberte! Skleněná výplň takto uchycená se často uvolňuje, sklo zvučí a dochází i k usazování nečistot a mastnoty do těchto skulin.

Chybné upevnění skla za pomoci plastových úchytů
Chybné upevnění skla za pomoci plastových úchytů
 Správné upevnění skla silikonovu lištou v poodrážce
Správné upevnění skla silikonovu lištou v poodrážce

7. POČET POVRCHOVÝCH ÚPRAV – kvalitní výrobce vám nabídne až téměř sto dekorů, někde se vás budou snažit uhranout pouhou desítkou… Pokud vám dají ve studiu nebo obchodě na výběr také z dekorů zadních stran dvířek, už se ho nepouštějte, to totiž skutečně dokáže uspokojit každý vkus a designový požadavek.

8. VOLBA SMĚRU LET POVRCHOVÉ ÚPRAVY – se týká zejména dřevodekorů. Nebojte se mluvit do směru let dřeva – vodorovně nebo svisle, na nábytkových plochách. Tam, kde nábytek umějí vyrábět, vám vyjdou vstříc… v opačném případě se totiž můžete dočkat nepříjemného překvapení, kdy vám půl dvířek přijde s dekorem ve svislém a půl ve vodorovném směru.

9. MOŽNOST KOMBINOVAT – zaběhaní výrobci s mnohaletými zkušenostmi a dlouholetou praxí v oboru, vám umožní a poradí s kombinací dekorů dřeva, lesku, matu, barvy v rámci jedné sestavy nábytku např. do obývacího pokoje nebo v rámci kuchyňské linky. Nebude to pro ně absolutně žádný problém.

10. V CENĚ NÁBYTKU STANDARDNĚ JE: příprava, zpracování, materiál, práce a samozřejmě montáž vyrobeného kusu nábytku. Vezměte nohy na ramena, pokud vám někde nabídnou v základu – týká se ponejvíce kuchyňských linek, pouze korpus s dvířky, ale bez pracovní desky, kování, montáže! Cena je v těchto případech lákavá, ovšem zahrnuje pouze minimum z kuchyňské linky, vše další si přikupujete! Věřte, že cena se pak šplhá hodně, hodně vysoko.

11. ATYPICKÉ ROZMĚRY BEZ PŘIRÁŽKY – protože není každý prostor podle pravítka a disponující stejnými rozměry, jsou atypické míry nábytku naprostou běžností. Setkali jste se s příplatky za individuální míry?  Porozhlédněte se raději jinde, tam, kde vám vše udělají bez navýšení ceny.

12. ZAMĚŘENÍ – když vy se rozhodnete investovat do pěkného kusu nábytku nebo sestavy, musí o vás být dobře Moderní obývací pokojpostaráno! „A to od výběru, po montáž a hlavně opomíjený krok – zaměření prostoru a zjištění potřebných rozměrů pro objednání a výrobu daného modelu. Nenechte se o tuto službu ochudit! Příprava návrhu od bytového designéra je u kvalitních interiérových studií již samozřejmostí, informuje dále pan Martin Dusík.

Výběr nábytku může být skutečně potěšením, je ovšem třeba vědět, na co se zaměřit. Pokud se tedy právě chystáte zajít do obchodu pro nějaký ten designový kousek, mějte naše rady na paměti…

TRACHEA, s.r.o.
Společnost TRACHEA je největším českým výrobcem komponentů - dvířek pro nábytkářský průmysl, který se na trhu pohybuje již od roku 1996. Významná část její činnosti se soustředí na produkci nábytkových dvířek pro celý interiér včetně komerčních prostorů, více méně zaměřenou na dvířka kuchyňská. Za dobu své existence se společnost vypracovala do špičky výrobců v tomto oboru, nezastupitelný podíl na tom má vysoce moderní výrobní technologie, obsáhlost produktových řad a patnáctileté zkušenosti v tomto oboru. TRACHEA spolupracuje s více jak sty maloodběrateli i prestižními velkoodběrateli, významné partnerství ji pojí s dodavateli špičkových materiálů pro výrobu nábytkových komponent. Více o společnosti na
www.trachea.cz a www.overface.cz.

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu