Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality » SUSO - soutěžní přehlídka řemesel

Soutěž SUSO pomáhá zachránit česká řemesla

Postupové kolo Soutěžní přehlídky stavebních řemesel v Hradci Králové má své vítěze i konkrétní výsledek. Studenti pro město vyrobili šestihrannou lavičku pro městský mobiliář, která najde své uplatnění například v parku u košatého stromu.

Ocenění truhláři v Hradci Králové
Zdroj: SUSO

O prvenství tohoto kola se v hradeckém Kongresovém centru Aldis utkaly týmy studentů středních odborných škol a učilišť truhlářských a zednických oborů. Zadání mladíci nedostávají nikterak jednoduchá, zároveň ale nejsou nad jejich možnosti. "Soutěž si dělá nároky na kvalitu. Náročnost úkolů volíme tak, aby účast na soutěži byla pro studenty motivační," řekl organizátor soutěže David Surmaj.

V kategorii truhlář v soutěžním klání zvítězili Ondřej Růžička a Jan Tomášek ze Střední školy umělecké a řemeslné Nový Zlíchov, Praha 5. Mezi zedníky si vítězství odnášejí Ladislav Luňáček a Jan Procházka z Masarykovy střední školy Letovice.

Nad královéhradeckým kolem soutěže převzal záštitu hejtman Královéhradeckého kraje, Lubomír Franc. Kraj je partnerem soutěže a finančně ji i podpořil.

Výchozí reklama

Náročná soutěž na špičkovém vybavení

Konkurence je v soutěži SUSO přitom poměrně velká. „Je to největší přehlídka řemesel na jedné ploše v ČR a na Slovensku,“ říká k tomu David Surmaj. V Hradci Králové se účastnilo 40 řemeslníků ve 14 družstvech truhlářů a 6 družstvech zedníků z celkem 16 škol. Soutěž tak v hale hradeckého Aldis centra svým rozsahem nebyla k přehlédnutí. Kdo tam přišel, uviděl zedníky stavějící zdi z moderních materiálů a stolaře pracujících u ponků Ramia nebo na špičkových strojích, které tu byly k dispozici.

Studenty k účasti přitahuje mimo jiné právě profesionální vybavení, se kterým tu dostávají příležitost pracovat. Truhláři tak měli k dispozici dřevoobráběcí stoje Houfek. Pracovali se širokopásovou bruskou BULDOG nebo dlabačkou. K výrobě lavičky pro město Hradec Králové pak použili pily Mafell. V rámci své disciplíny studenti řezali s přímočarou a kotoučovou pilou. Lavičky pro město se povedly. Brzy je prověří i veřejnost.

Soutěž SUSO nezapomíná ani na pedagogy, kteří si v jejím průběhu mohou vyzkoušet šroubování se společností DeWalt o ceny.

Mladí truhláři při práci na soutěži SUSO

Řemeslníci jako vymírající druh

Soutěž SUSO pod hlavičkou společnosti ABF je tu už přesně 20 let a její poslání je čím dál aktuálnější. Že řemeslo má zlaté dno, totiž v Česku možná brzy bude už jen rčení. Řemeslníků ubývá a zedníci prakticky mizí jako ohrožený druh. SUSO si proto nadále klade za cíl, motivovat mladé lidi, aby se v řemeslech zdokonalovali a zajímali se o technologie, které určují trend v řemeslech. "Studenti o řemeslo zájem mají. To dokazuje už to, že tu jsou z velké části ve svém volném čase," doplnil David Surmaj. Počty absolventů řemeslnických oborů však jsou nadále alarmující.

Finále soutěže se chystá na veletrhu FOR ARCH v PVA EXPO PRAHA. Bude to velkolepá přehlídka řemesel.

SUSO na svých prezentacích představuje i podvodní fotografie mořských želv z jihovýchodní Asie. I ony jsou ohroženým druhem a zasluhují zvláštní péči.

Více informací a výsledky soutěžního kola naleznete na www.suso.cz.

Soutěžní přehlídka stavebních řemesel SUSO

SUSO je nekomerční projekt, který umožňuje žákům stavebních oborů porovnat svoje schopnosti a zkušenosti. Spolu s tím dává prostor i ostatním zájemcům prohlédnout si řemeslo „naživo“. Organizátorem akce, která již 20 let probíhá v rámci doprovodných programů stavebních výstav a veletrhů, je společnost ABF, a.s. Finále Soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO se koná vždy v Praze při mezinárodním stavebním veletrhu FOR ARCH v PVA EXPO PRAHA.

Kontakt pro média: Martin Ježek, Omnimedia, s.r.o.
T.: +420 608 210 695 | m.jezek@omnimedia.cz

Generální partner: Wienerberger cihlářský průmysl a.s.
Hlavní partneři: HOUFEK, a.s., XELLA CZ s.r.o., LB Cemix, s.r.o., HELUZ, cihlářský průmysl v.o.s.
Partneři: Mafell, Ramia, DeWalt, Carhartt
Hlavní mediální partner: časopis Stavebnictví
Hlavní mediální partner oboru truhlář: Dřevařský magazín

Mediální partner oboru truhlář: Truhlářský portál, Stolaři-truhláři.cz

Mediální partneři: Český rozhlas, Deník, České stavby, Učitelské noviny, Build info, Stavitel, Konstrukce
Záštita: MŠMT, MPO, HK ČR, AK ČR, SPS v ČR, AČN
Odborná garance: Oblastní inspektorát práce

Partner:
Partner - Královéhradecký kraj

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu