Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Odborná témata » Technologie

Výroba nábytku / Truhlářství - OKENTĚS: Recept na úspory a lepší komfort bydlení

Široké spektrum produktů pro snížení energetických ztrát bytů, rodinných domů a bytových domů včetně panelových.

Princip funkce těsnění (zde model planet RH), lišta kopíruje zakřivený tvar podlahy
Autor: Truhlářský portál

Jedním z předpokladů spokojeného a ekonomického bydlení je zabránění únikům tepla z domu či místností, ke kterým dochází zejména netěsnostmi oken a dveří. Starší dřevěná nekvalitní okna sesychají, mění tvar, kroutí se vlivem teplotního namáhání a dlouhodobého působení slunce, větru, sněhu, deště a mrazu. Dochází rovněž k oddělování rámů od obvodového zdiva, objevují se průniky pod parapety apod. Tento problém netěsností se objevuje zejména ve starší zástavbě bytových a panelových domů, jejichž stáří někdy kolem 50 let doslova žádá o kompletní rekonstrukci. Majetkové vztahy a často individuální přístup majitelů a uživatelů jednotlivých bytů však mohou způsobovat komplikace při sjednávání plánované rekonstrukce formou generální výměny oken a balkonových dveří, a tak bývá na uživatelích, aby se rozhodli alespoň prozatímně řešit existující netěsnosti aplikací různých těsnění do oken a dveří.

Výchozí reklama

Specialistou na tuto problematiku je firma OKENTĚS z Valašského Meziříčí, která problematice zatěsňování věnuje zvýšenou pozornost na řadě výstav o bydlení a na výstavách zaměřených pro odbornou veřejnost, jako je například Wood-Tec v Brně. Ve svých expozicích představuje široké spektrum produktů pro snížení energetických ztrát bytů, rodinných domů a bytových domů včetně panelových. Návštěvníci se mohou seznámit s těsnicími lištami, těsněními, samolepicími materiály, okenními a dveřními lištami, izolací spár, se stavební chemií, ale i s prostředky kotevní techniky, příslušenstvím a potřebným nářadím.

Mezi vystavovanými exponáty se objevuje řešení těsnění spár pode dveřmi formou nejrůznějších klasických kartáčů a těsnicích gumových a silikonových lišt, ale zvýšenou pozornost si jistě zaslouží padací těsnění Planet pro jednokřídlové a dvoukřídlové dřevěné, hliníkové, plastové i kovové dveře. Padací těsnění je zajímavé nejen kvůli principu funkce, ale také proto, že dokáže řešit utěsnění mezery mezi dveřmi a nerovnou podlahou – přesně totiž kopíruje zvlněný či jinak nerovný profil podlahy. Mechanismus padacího těsnění se montuje snadno do vyfrézované drážky ve spodní části dveří. Drážka měří na šířku pouhých 13 mm a na výšku 30 mm.

„Při otevřených dveřích zůstává těsnicí prvek skryt ve dveřích, při zavírání dveří se těsnění vysune a uzavře prostor mezi dveřmi a podlahou přímo pod půdorysem dveřního křídla. Odpadá tedy nejen nutnost instalace prahů, ale naopak – v případě potřeby je možné prahy zcela odstranit. Takové řešení je velmi výhodné pro bezbariérový přístup, tedy všude tam, kde se pohybují osoby na kolečkovém křesle nebo osoby starší či osoby s problematickou chůzí, u nichž by hrozilo riziko pádu. Instalace padacího těsnění je otázkou investice od 300 Kč do 1000 Kč v případě standardních dveří, ale existují i varianty pro požární dveře nebo speciální použití,“ vysvětluje Ing. Marta Běhalová u modelu dveří.

Těsnění od švýcarské firmy Planet dokáže řešit zdvih (a tedy i nerovnosti) až do 25 mm, přičemž je schopno vyrovnat šikmý rozdíl až 15 mm v šířce dveří 1000 mm. Těsnicí profil je vyroben z kvalitního měkkého silikonu, který dokáže účinně zabránit průvanu a únikům tepla z interiéru. Slouží však také jako výborná protihluková izolace – výrobce udává hodnotu útlumu hluku do 42 dB. Firma nabízí také padací těsnění pro dodatečnou viditelnou montáž lišty na spodní hranu dveřního křídla bez nutnosti frézování drážky do dveří, ale také padací těsnění pro posuvné dveře a skleněné dveře.

V bohaté katalogové nabídce firmy Okentěs najdou řemeslníci, kutilové a výrobci oken a dveří spoustu nápadů, instruktážních postupů i odborných textů, díky nimž mohou snadno a s relativně malými náklady zlepšit podmínky bydlení, snížit energetické ztráty úniků tepla a nabídnout nadstandardní uživatelský komfort za příjemné ceny.

(www.okentes.cz)

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Štítky

Dveře Těsnění


Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu