Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Design/Trendy » Osvětlení

LED v interiéru

LED v interiéru nutně neznamená ledový chlad, ale potřebné světlo… přinesli jsme pár tipů od českých výrobců, jak a kde se dají použít LED světla v interiéru.

Zdroj: Trachea

S ohledem na dlouhou historii lidstva tomu není zas až tak dávno, co lidské příbytky osvětlovaly pouze svíce, petrolejové lampy nebo polínka hořící v krbu. Za poslední století se však svět proměnil k nepoznání a způsob, jakým osvětlujeme interiéry svých domovů, při tom nezůstal stranou. Osvětlení již neslouží pouze ke zpřehlednění interiéru, když padne tma, ale má také neskutečnou moc navodit neobvyklou atmosféru, rozehrávat hru světel a stínů a také zdůraznit krásu a strukturu nejrůznějších materiálů. Současným trendem v interiérovém designu jsou zejména LED diody, jejichž estetické i praktické možnosti využití jsou opravdu široké. Pojďte se podívat, co vše nám mohou v interiéru nabídnout!

Výchozí reklama

Posviťte si na kuchyňskou linku!

T.acrylic - lesk, bordeaux a vanilka - Trachea

LED osvětlení může mít nejen různou intenzitu, ale také rozdílné typy barevnosti. „Zatímco teplé žluté barvy jsou využívány převážně k navození příjemné a útulné atmosféry, diody vyzařující studené bílé světlo se hodí všude tam, kde potřebujete vidět barvy nezkreslené v jejich skutečném odstínu. Z tohoto důvodu jsou často využívány především u pracovních ploch kuchyňských linek,“ vysvětluje Ing. Ivana Pehalová, obchodní ředitelka společnosti Nadop, a.s., českého výrobce dřevěného i sedacího nábytku. V případě kuchyňské linky Janova jsou LED pásky nalepené na spodní stranu přesahující pracovní desky, a slouží tak jako večerní a noční poziční světlo a zároveň osvětlují vysunuté spodní zásuvky. „Pásek přitom není z pohledové strany vůbec viditelný, a přesto vydává příjemné světlo,“ dodává Ing. Ivana Pehalová.

TIP PRO VÁS: LED diody v ložnici

LED osvětlení polic a nočního stolku

LEDky oceníte nejen na kuchyňském nábytku, ale například také v ložnici. „Velmi praktické je využití LED diod pro osvětlení nočního stolku, při kterém diody osvětlují tzv. půdu nočního stolku,“ říká Ing. Ivana Pehalová a doplňuje: „Působivé jsou také elegantní světelné police, kdy jsou LEDky umístěné ve výkrojích polic směrem ke zdi a díky tomu zajišťují poziční světlo.“

Rozzařte své zábradlí!

Zábradlí s LED páskemZpůsobů jak zajistit osvětlení schodiště, nezbytné především z důvodu bezpečnosti, je celá řada. Světla můžete dát například do stropu, umístit přímo do plochy schodu nebo použít moderní LED osvětlení ve formě bodových světel, zabudovaných ve zdi. Novinkou je osvětlení, které je zabudované ve spodní straně madla zábradlí. „LED diodové světlo prochází po celé délce madla nerezového zábradlí, přičemž světelný pásek je umístěn do speciálně vyprofilované spodní strany madla,“ říká pan Petr Paksi, výkonný ředitel společnosti J.A.P., která je tradičním českým výrobcem nerezového zábradlí, a dodává: „Osvětlení je dostatečně silné pro pohodlný pohyb po schodišti a navíc umožňuje vyniknout všem použitým materiálům. Pokud zvolíte jinou než bílou nebo žlutou barvu světla, vykouzlíte si doma neopakovatelnou atmosféru.“

TIP PRO VÁS: Umístěte osvětlení přímo do schodů!

Efektním způsobem, jak osvětlit schody, je LED osvětlení ve formě populárních pásků v nejrůznějších odstínech světla, které je možné nalepit na nášlapy schodů klidně až dodatečně. Jestliže ale chcete pásky zabudovat například do hrany nášlapu, musíte to řešit už při objednávání schodiště. „Pokud chcete mít LED diodové pásky umístěné v hraně schodu, je třeba zohlednit tento požadavek již při výrobě schodiště. Na okraj každého nášlapu je totiž nutné vyfrézovat speciální drážky, do kterých si zákazník LED pásek položí a upevní,“ upozorňuje pan Petr Paksi z J.A.P.

Galerky, které vám rozjasní den…

Lifestyle ENZO - galerka

Čas strávený před zrcadlem během hektických ranních hodin často rozhoduje o celém zbývajícím dni. Upravit si vlasy, nalíčit se, vybrat ten správný odstín rtěnky a řasenky… pro to vše je klíčové správné osvětlení. Rozhodující je zejména jeho umístění a barva. „Pro líčení je vždy nejvhodnější neutrální denní světlo, které umí navodit LED osvětlení. To musí být studené bílé, protože právě při použití této barevné teploty LED světla si osvětlené předměty zachovávají svou autentickou barvu,“ vysvětluje Oleksandra Romaněnko, designérka koupelnového nábytku společnosti Dřevojas, v. d., a pokračuje: „LED osvětlení je ideální umístit nad zrcadlo, popřípadě si pořídit galerku, kde je osvětlení už zabudováno.“ Galerky vybavené LED osvětlením totiž mají řadu velmi specifických prvků. „Osvětlení se nespouští klasickým vypínačem, ale automaticky za pomoci čidla, reagujícího na pohyb. Je u něj také automaticky zvolena dostatečná síla světla, čímž odpadá starost, zda se pod světlem vůbec uvidíte. Představují také další úložný prostor pro koupelnové nezbytnosti a mohou obsahovat i elektrickou zásuvku,“ vysvětluje Ing. Zdeněk Blažek, manager marketingu Dřevojasu.

TIPY PRO VÁS:

  • Působivý efekt stmívání

Detail nasvícení galerky pomocí LEDZrcadlové skříňky stále častěji přebírají funkci osvětlení, a to nejen samotné zrcadlové plochy. Novinkou je umístění LED diodových pásků nikoliv pouze v horní části galerky, ale také po jejích bocích, případně na spodní straně, kde světlo dekorativně ozařuje umyvadlo a přispívá k pohodové atmosféře v koupelně. To ale není v segmentu osvětlení galerek všechno. Světlo novinkového modelu galerky ENZO lze například také pozvolna zhasnout. Mluvíme o tzv. efektu stmívání, který učiní vaši koupelnu jedinečnou a vám přinese neocenitelný komfort.

  • Zásuvky s LED osvětlením

Detail vnitřního řešení zásuvky s nasvícenímZvláště u moderních hlubokých zásuvek je mnohdy na jejich obsah špatně vidět… a to nemusí být jenom večer. Chytrým pomocníkem může být LED diodové světlo, které je integrovanou součástí vnitřní zásuvky. U modelu TOWER dokonce světlo reaguje na samotný pohyb zásuvky, takže se s jejím otevřením a zavřením světlo buď rozsvěcuje, nebo zhasíná, což je detail, který v koupelně rozhodně oceníte.

Využijte k osvětlení plochu dveří!

Dámské dveře VERTIGO v koupelně

Dveře dnes neslouží jen k uzavírání nebo otevírání místností, ale vyžadujeme od nich daleko více. Zejména v případech malých místností, ve kterých bojujeme o každý centimetr, rádi využijeme jejich plochu i k účelům, ke kterým nebyly původně stvořeny. „Zabudovat LED osvětlení do dveřního křídla není rozhodně záležitost sériové výroby, ale jde spíše o silně atypickou výrobu. Nicméně i toto je řešitelná záležitost,“ glosuje Martin Dozrál, generálního ředitele SOLODOOR, a.s, českého výrobce interiérových dveří a zárubní.

Materiály vznikly ve spolupráci se společností Dřevojas, www.drevojas.cz, J.A.P., www.japcz.cz, NADOP, www.nadop.cz, Solodoor, www.solodoor.cz a Trachea, www.trachea.cz  

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky


Komentáře (1 celkem)

  • Václav Jánský: Světlo Středa 07. Červen 2023 06:02
Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu