Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Odborná témata » Stroje

Výroba nábytku / Truhlářství - Lisy-Dvořák: Síla nade vše!

Společnost Lisy-Dvořák nabízí široké spektrum lisovacích zařízení pro potřeby dřevovýroby. Flexibilitu použití ocení každé pracoviště s výrobou oken, dveří a nábytku, ale také firmy, které se věnují podlahám a pokládce podlahových krytin.

Pracovní plocha lisu LSU 2100 s ukázkami současného lepení rámu okna a lepení spárovky. Vpravo je ukázka různých úhlů natočení hydraulických lis. jednotek. Díky nim a systému patek lze vytvářet konstrukce skládaných oblouků či jinak tvarovaných prvků
Autor: Truhlářský portál

Lepení patří ve dřevovýrobě ke každodenním činnostem. Společnost Lisy-Dvořák nabízí ojedinělé široké spektrum lisovacích zařízení, která pokrývají nejčastější potřeby dřevovýroby. Speciální konstrukce strojů jsou určeny pro lepení rámů, spárovek, hranolů, délkové napojování dřeva, lepení parket a lisování styčníkových desek. Flexibilitu použití ocení každé pracoviště s výrobou oken, dveří a nábytku, ale také firmy, které se věnují podlahám a pokládce podlahových krytin.

Filozofie řešení těchto lisů spočívá v maximálním využití co nejmenší podlahové plochy v provozní hale, takže některá zařízení mají pracovní stůl ve vertikální poloze, jiná využívají otočnou konstrukci, kdy menší stoly v trojúhelníkovém nebo hvězdicovém provedení rotují kolem podélné osy celého zařízení.

Revoluční novinkou je nové bezklíčové řešení montáže upínacích prvků, které usnadňuje obsluze manipulaci při fixaci výrobku k podkladu. Není třeba obcházet pracovní plochu a složitě pracovat s ukotvením upínacího prvku. Nyní již stačí umístit upínací segment na správné místo a jednoduchým pohybem jej připevnit. Na pracovní ploše se dají snadno lepit i konstrukce pod libovolným úhlem, případně zhotovovat skládané oblouky, šikmé tvary nebo křivkové segmenty.

Výchozí reklama

Takové řešení nabízí univerzální lis LSU 2100, který je určen pro lepení rámových konstrukcí, spárovek a individuální montážní lepení. Základem lisu je nosný rám z ocelových profilů a ocelovou deskou o síle 6 mm. V desce jsou s pravidelnou roztečí 115 mm laserem vyřezány kruhové otvory o průměru 20 mm. Do těchto otvorů se pomocí speciálních čepů instalují hydraulické lisovací jednotky s pevnou nebo výklopnou patkou, které jsou ovládány individuálně. Přítlačné lišty zaručují rovinnost ploch lepeného materiálu, například spárovek. Univerzální lis umožňuje lepení rámu o maximální velikosti 2130 x 1520 mm a spárovky o rozměrech 2500 x 880 mm. Standardně se dodává 5 ks lisovacích jednotek, ale lze připojit ještě tři další.

K lepení rámových konstrukcí, například okenní rámů, slouží lis SLR 2500. Skládá se z ocelového svařovaného rámu z uzavřených profilů, poskytuje proto dostatečnou tuhost a pevnost. Po vodorovném horním a dolním profilu rámu pojíždějí stavitelné svislé kleštiny, které jsou opatřeny stavitelnými opěrnými patkami. Na ně se pokládá výrobek, určený k lisování. Proti opěrným patkám se na kleštinách nastaví lisovací jednotky. Vzájemným polohováním patek a proti nim působícím hydraulickým válcům se nastavuje rozsah lisování ve svislém směru v rozmezí 350 až 1810 milimetrů. Podle charakteru činnosti a lisovaných produktů se volí velikost pracovního pole. Výrobce nabízí plochy v délkách 2500, 3000 a 3500 mm a v šířkách 1800, 2100 a 2500 mm. Lis je možné osadit 3 až 6 svislými hydraulickými válci, ve vodorovném směru působí dva nebo tři válce. Každý z válců umí vyvinutou sílu 2 tuny při zdvihu 120 mm, což je dostatečná hodnota pro veškeré truhlářské činnosti. Lis je možné vybavit praktickými doplňky tak, aby bylo možné lisovat a lepit spárovky, hranoly do maximální šířky 90 mm a nábytkové korpusy. Lis s elektricky poháněným agregátem je proto mimořádně užitečným a všestranným pomocníkem zejména v menších výrobních provozovnách.

K hromadné výrobě spárovek a hranolků slouží turniketový lis TH3. Nosná svařovaná konstrukce nese otočný rotor trojúhelníkového průřezu se třemi lisovacími poli. Poloha rotoru se aretuje ve vymezených pozicích pomocí západky a odpruženého kotouče. Ruční pákou s excentrem se nastavuje síla přítlačných lišt. Hydraulické válce jsou ovládány elektrickým hydraulickým agregátem. Kleštiny na každém lisovacím poli lze ovládat současně, nebo jde pole rozdělit na dvě až čtyři samostatně ovládané sekce. Toto řešení umožňuje na jednom velkém stole lepit i několik desek různých rozměrů současně. Turniketový lis TH3 se sestavuje na přání zákazníka v různých velikostech pracovních polí podle charakteru práce. Tento lis nabízí délku lepeného spoje od 2200 do 6000 mm, šířku v rozměrech 850, 1050 nebo 1250 mm. Zařízení lze osadit čtyřmi až osmnácti lisovacími válci se zdvihem 90 mm. Turniketový lis umožňuje lepení desek o tloušťce 15 až 50 mm a hranolků o tloušťce 40 – 95 mm.

Pro velkokapacitní lepení spárovek je určen turniketový lis TH6 s hvězdicovým rotorem a šesti lisovacími poli. Konstrukce pracovních stolů a ovládání lisovacích válců jsou obdobné jako u lisu TH3. Tento lis také umožňuje na jednom stole lepit více desek nebo rámů různých rozměrů. Stroj je osazen 5 až 12 lisovacími válci. Na stole se lepí desky nebo rámy v délkách od 2200 do 4000 mm a tloušťce od 15 do 50 mm.

V nabídce strojů se určitě neztratí ani stojanové lisy na hranoly LH1, LH2 a LH3, které umožňují lepit hranoly o tloušťce až 220 mm a délce až 15000 mm, strojní nanášečka lepidla NL200, frézka FX160 pro frézování ozubů a stroj na délkové napojování lamel.

Univerzálnost využití lisů a konstrukce takřka bez nároků na pracovní prostor – to jsou vynikající hodnoty pracovních lisů. Spolu s dalším strojním vybavením tak sedlčanská firma Lisy-Dvořák nabízí progresivní vybavení vysoké užitné hodnoty, které jistě nalezne uplatnění hlavně v zakázkové truhlářské výrobě a menších provozech.

( www.lisy-dvorak.cz )

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Štítky

stroje Lisy


Další články z rubriky


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu