Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Design/Trendy

VŠUP představila novou Pelclovu knihu o metodologii designu

Dvojjazyčná publikace Design: Od myšlenky k realizaci / From Idea to Realization, kterou vydává Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze, je unikátním zdrojem informací o profesi designéra. Její editor, designér Jiří Pelcl, oslovil osobnosti z dvanácti zemí Evropy, které se věnují designu skla, nábytku, svítidel nebo techniky, s žádostí o aktuální definici jejich oboru. Každý z oslovených zároveň vybral ty nejdůležitější realizace, které byly a jsou pro vývoj oboru zásadní.

Mezinárodní publikace zahrnuje tvorbu jak začínajících designérů, tak těch renomovaných, jakými jsou Alberto Meda, Ingo Maurer nebo Ross Lovegrove. Celkově je na stránkách představeno více než čtyřicet designérů, jejichž přístup k navrhování užitých předmětů přesahuje zažité konvence a postupy. „Jednotlivé projekty jsou doprovázeny stručným popisem dokreslujícím, jak designér zpracovává konkrétní zadání, jaká je cesta od první ideje, od první skici, od prvního modelu a prototypu ke konečnému výrobku,“ přibližuje Jiří Pelcl uspořádání knihy.

Výchozí reklama

Kniha je členěna do osmi tematických kapitol: Produkty, Nábytek, Sklo, Porcelán, Svítidla, Technika, Digitální technologie a Abeceda materiálů. Čtenář v nich má například možnost zjistit, jak probíhala realizace železné stoličky Jolána van der Wiela Gravity Stool (video), jehož inspiroval fenomén gravitace a magnetismu, nebo jak náročné bylo pro Rosse Lovegrovea vyvinout systém plošných dílů skla, použitelných zároveň pro exteriér a interiér. Aby práce mohla sloužit začínajícím tvůrcům, pracovníkům ve vývoji a marketingu i široké laické veřejnosti, je doplněna seznamem muzeí a uměleckých škol specializujících se na design a životopisy umělců. Autorem předmluvy je význačný britský teoretik designu Jonathan Woodham.

Zásadní roli v knize hraje orientace na návrháře ze zemí východní Evropy. A důvod, proč se v odborných kruzích mapuje jen svět designu ze Západu? „Je to pravděpodobně dáno absencí konkurenčního prostředí v zemích východní Evropy, související s rozdílným společenským zřízením, které Evropu do konce 80. let rozdělovalo,“ domnívá se autor a editor Jiří Pelcl. Kniha Design: Od myšlenky k realizaci tuto mezeru plnohodnotně vyplňuje a stává se tak kvalitním manuálem, jak chápat svět designérů.

Kniha je aktálně k dostání přímo na VŠUP v Praze (v galierii v přízemí) a v nejbližší době bude k dostání i přes KOSMAS knihkupectví.

Zdroj: kulturissimo.cz

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu