Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Design/Trendy

Značka Ton má novou vizuální identitu, staví na písmenu „O“

Značka Ton představuje novou vizuální identitu: z loga mizí židle, přichází kruh.

Po dvaceti letech se rozhodl Ton, tradiční český výrobce designového dřevěného nábytku, pro změnu vizuální identity. K novinkám patří to, že název firmy se přestává psát kapitálkami nebo že z loga také mizí židle č. 14, symbol ohýbaného nábytku. Novým ústředním prvkem loga se stalo prostřední písmeno „o“, které je inspirováno tvaroslovím z výroby.

Písmeno „o" v logu má několik významů: může symbolizovat nejen ohyb dřeva, ale i udržitelnost, kmen stromu či rodinný kruh, u kterého často figurují produkty firmy – ať už židle, stoly nebo doplňky. Hlavní inspirace u kruhového prvku v logu však pochází od stroje zvaného „sádlík“. Ten byl vyvinutý v Bystřici pod Hostýnem, kde Ton stále sídlí, v polovině minulého století, a stal se klíčovým strojem pro ohýbání dřeva na sedáky a nožní spoje. „Nové logo a vizuální identita krásně souzní s aktuální filozofií firmy. Ta sice navazuje na bohatý historický odkaz, ale překládá ho do moderní estetiky a soudobých potřeb. Stejně jako naše židle a stoly,“ podotkl ředitel Tonu Milan Dostalík. 


Logo navrhl pro Ton rakouský designér Ewald Neuhofer a drobně ho doladilo vídeňské studio Bueronardin. S novou vizuální identitou se také pojí písmo Matter SQ od Martina Váchy z české písmolijny Displaay

Se změnou vizuálu uvádí společnost i nové webové stránky, které byly postaveny na základě analýzy požadavků sales a resellerů Tonu po celém světě. Proto obsahují interaktivní konfigurátor nábytku, kde je možné si nastavit přesně variantu produktu, jakou zákazník chce včetně barvy a typu dřeva či materiálu čalounění. Stránky ale obsahují také fotografie z historie a z příběhu výroby pomocí ohýbání dřeva, která se neobejde bez lidských rukou.

Nová vizuální identita firmy zahrnuje nové barvy a látky, které spíše vystihují podstatu firmy. Autorka barevného konceptu, designérka Zuzana Piliarová, hledala inspiraci přímo v areálu společnosti. Vybrala barvy, které odrážejí charakter výroby – modrou podle triček svých kolegů v továrně, cihlovou podle budov starého závodu a zelenou se žlutou podle okolní přírody.

Společnost Ton vznikla v roce 1861 založením továrny na výrobu ohýbaného nábytku v Bystřici pod Hostýnem. Zde založil německý inovátor Michael Thonet svou druhou továrnu na Moravě společně se svými syny, kteří po jeho smrti pokračovali v rozvoji společnosti. Továrna v Bystřici pod Hostýnem vyrábí ohýbaný nábytek na jednom místě víc než 160 let. Výroba celého produktu zůstává dodnes plně v České republice.

Zdroj: Ton

Výchozí reklama
Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu