Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Odborná témata

Jaké svěrky nesmí chybět žádnému truhláři?

Jako každý řemeslník máte nejspíš v dílně hned několik svěrek. Ale jste si jistí, že vám slouží opravdu dobře? Na každou práci se totiž hodí jiný druh. Zjistěte, jaké svěrky vám usnadní práci v truhlárně i při samotné montáži nábytku.

Jednoruční svěrka

Jednoruční svěrka

Klasické rychloupínací svěrky obstarají většinu úkonů v truhlářské dílně. Použijete je při lepení dřeva, řezání nebo vrtání. Mají dostatečnou sílu, aby udržely díly na svém místě, ale zároveň s nimi pracujete rychle a efektivně. Utáhnout a povolit jdou jednou rukou. Vybírejte svěrky celokovové, které se nekroutí ani při silném utažení. Levnější svěrky vyrobené z plastu stačí na méně náročné úkony.

Pružinová svěrka

Potřebujete často díly jen lehce přidržet – třeba při obkreslování šablony nebo rýsování podle pravítka? Pak oceníte pružinové svěrky. Kleštěmi rychle přicvaknete, co je potřeba, a stejně bleskově zase uvolníte. Některé modely dokonce nabízí nastavení přítlaku pružiny.

Trubková svěrka

Při lepení spárovky vám nesmí chybět trubková svěrka. Na rozdíl od jiných svěrek si její délku nastavíte přesně podle potřeb – záleží jen na tom, jak dlouhou trubku mezi čelisti umístíte. Trubková svěrka vám tak dovolí lepit spárovky, rámy a další rozměrné výrobky ze dřeva v jednom kroku.

Rozpínací svěrka

Výroba šuplíků a nábytkových korpusů bude o dost snazší s rozpínacími svěrkami. Obvykle najdete funkci rozpínání u jednoručních svěrek – stačí jen čelist nasadit opačně, případně je svěrka rovnou vybavena oboustrannými čelistmi. Rozpínací svěrky vám také zjednoduší demontáž nábytku, třeba když se lepení nepovede hned napoprvé.

Rohová svěrka

Jak k sobě rovnoměrně přitlačit rámy a další rohové konstrukce, aniž byste si museli vše vypodložit několika hranoly? Jednoduše! Rohová svěrka vyvíjí tlak na spojované předměty v úhlu 90 stupňů, a tak umožní rychlou výrobu pravoúhlých spojů. Se stažením nepravidelných tvarů pak pomůže pásový stahovák.

Hranová svěrka

Ani lepení hran a lišt není snadné, protože klasická svěrka vám v jejich přidržení nepomůže. Naštěstí existuje hranová svěrka, která má tvar písmene U a tři kličky. Ty se postarají o pevné sevření dřevěné desky, a zároveň tlačí na její hranu.

Zvedák Viking Arm

Nábytek nejen vyrábíte, ale rovnou i montujete, a často vám chybí druhé ruce? Třeba montáž horních kuchyňských skříněk dá člověku pořádně zabrat a bez pomoci trvá spoustu času. Právě v takových situacích vás zachrání Viking Arm. Doslova nahradí druhé ruce a přidrží skříňku přesně v místě, kde potřebujete. A rozhodně se nezačne po chvíli klepat, uzvedne 50 až 150 kg.

Zvedák Viking Arm 

Pomocí Viking Arm skříňku jednoduše zvednete, nastavíte do správné výšky a poté ji pomalu spustíte. Máte volné ruce a nemusíte mačkat skříňku ke zdi celým tělem – snadno si tak vodováhou přeměříte její rovinu a připevníte ji do zdi.

Viking Arm vám ale usnadní i další práce – instalaci oken a dveří, obkladových a sádrokartonových desek. Přijde vhod všude, kde je potřeba něco přizvednout a přidržet – zvládnete to bez pomoci parťáka. Zároveň se dá nastavit na opačný směr, tedy přitahování, a tak pomůže například při pokládce terasových prken.

Výchozí reklama
Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Štítky

Truhláři Svěrky


Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu