Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Odborná témata

Objevte japonské nářadí pro truhláře. Nadchne začátečníky i ostřílené profíky.

Ač se může zdát, že pily a hoblíky fungují po celém světě stejně, není tomu tak. Důkazem je japonské nářadí. Je zkonstruováno pro pohyb směrem k sobě – tahem. Díky tomu nepotřebujete tolik síly a nad nástrojem získáte přesnou kontrolu. Proto se s japonským nářadím výborně pracuje i začátečníkům. Které druhy vám v truhlárně nesmí chybět?

Japonské pily

Japonské pily

Japonské pily na dřevo se od pil západního typu liší hned v několika parametrech.

●       Mají velmi tenkou čepel. Například pila Dozuki pro jemnou práci (např. čepy a rybinové spoje) může mít pilový plát pouze 0,3 mm. Díky tomu je řez extrémně tenký a čistý.

●       Japonské pily řežou tahem. To nevyžaduje tolik síly, jako když na pilu musíte tlačit. Zpočátku to chce nacvičit správnou techniku, ale jakmile si řezání s japonskou pilou osvojíte, už ji nebudete chtít dát z ruky. Ať jste začátečník, nebo ostřílený profesionál.

●       Vyrábí se z kvalitní kalené oceli s nerezovou úpravou. Vydrží dlouho ostré. Zuby se brousí ze třech stran a mají jen malý šrank. Díky tomu japonská pila proniká dřevěnými vlákny jako nůž, místo aby je lámala a štěpila. Při ztupení se čepel jednoduše vymění.

●       Na dlouhou rukojeť se vejdou obě ruce. Pilu můžete uchopit podle toho, jak je vám pohodlné, a tak nad ní získáte maximální kontrolu.

Japonské ruční pily se vyrábí v mnoha typech, velikostech a s různou roztečí zubů. Pokud si chcete pořídit první japonskou pilu, vsaďte na typ Ryoba. Najde využití jako univerzální truhlářská pila na krácení materiálu i jemnější práce. Zuby jsou umístěny z obou stran čepele pro podélné i příčné řezy. Řeže rychle a čistě.

 

Japonské hoblíky

Japonské hoblíky

I japonské hoblíky jsou zkonstruovány pro precizní a pohodlnou práci se dřevem. Jejich želízko je uložené pod nižším úhlem – díky tomu řeže dřevěná vlákna čistě a s menší námahou. Stejně jako u japonských pil je čepel velmi tenká a ostrá a dá se vyměnit.

Hoblíky mají s japonskými pilkami společnou ještě jednu věc – používají se tahem k sobě. Jednou rukou tlačíte hoblík ke dřevu a druhou táhnete k sobě. Nad pohybem tak máte lepší kontrolu a dosáhnete stejnoměrného výsledku hoblování.

Jednoduchý a účelný tvar japonského hoblíku umožňuje rychlé manévrování. Snadné je i nastavení úběru hoblíku. Poklepem na horní hranu želízka zvětšíte ubíranou třísku a poklepem na zadní část těla hoblíku ji zmenšíte.

Japonské rašple

Japonská rašple

Naprosto unikátním nástrojem je pak japonská rašple. Skládá se z několika pilových listů sestavených do mřížkového vzoru. Rašple je tak nejen velmi ostrá a extrémně rychle ubírá materiál, ale hlavně se neucpává, protože odpad propadá mřížkou.

Navíc se vyrábí v oboustranné verzi – z jedné strany jsou hrubší zuby na tvarování dřeva a z druhé jemnější zuby na dokončovací práce. V jednom nástroji tak získáte hned dva pomocníky na opracování dřeva.

Japonská dláta a nože

Japonská dláta a nože

Pokud se věnujete i řezbářství a restaurování nábytku, přijdou vám vhod také japonská dláta a nože pro umělecké opracování dřeva. Japonské dláto Gisuké má unikátní konstrukci ze dvou druhů oceli – ta tvrdší se zasekává do dřeva, ta měkčí v rukojeti tlumí údery. Dláto pořídíte v různých šířkách a tradičně se do něj klepe dřevěnou palicí.

Pro umělecké řezbářství využijete japonský nůž Kiridashi s malou čepelí a špičatým hrotem. Hodí se pro přesné řezání, materiálem proniká jako skalpel. Hladká dřevěná rukojeť perfektně padne do ruky. A kdyby v dílně nůž náhodou nenašel dostatek využití, můžete ho s sebou vzít na ryby nebo kempování.

Výchozí reklama
Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu