Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Design/Trendy

Architektura: Prázdninový dům ve Volyni

Dům v polské Volyni byl postaven pro soukromého investora jako prázdninové útočiště na pobřeží Baltského moře.

Prázdninový dům ve Volyni
Autor: Rasmus Norlander

Dřevěná konstrukce ve tvaru písmene A připomíná takzvané “Domki Brda“, dřevěné montované stavby, které v Polsku vznikaly od poloviny 50. let do 70. let minulého století a staly se rozšířenou typologií státem podporovaných rekreačních oblastí nabízející v době komunismu cenově výhodné řešení rekreačních objektů.

Prázdninový dům ve Volyni

Projekt domu ve Volyni zkoumá opačný konec tvrzení Rema Koolhaase (viz poznámka níže) o velkých stavbách, podle něhož se prostorové oddělení středu a obvodového pláště zvětšuje do té míry, že se interiér a exteriér stávají dvěma odlišnými architektonickými celky. Dům ve Volyni naopak zkoumá opačný prostorový fenomén. Vzhledem k malému měřítku se specifické vlastnosti jeho ohraničení, přechod mezi interiérem a exteriérem, stávají určující prostorovou kvalitou projektu.

„Velikost nepohltí všechnu architekturu. Existuje ještě mnoho „potřeb“ příliš nejasných, příliš slabých, příliš nedůvěryhodných, příliš drzých a tvrdohlavých, příliš tajnůstkářských, příliš subversivních, příliš malých a nicotných na to, aby se staly součástí konstelací Velikosti.“
Velikost aneb problém Velkého (1994) in Tichá, Jana. Rem Koolhaas: Texty, Praha: Zlatý řez, 2014


Dům se skládá ze tří podlaží, z nichž každé má své charakteristické rysy. Přízemí se výrazně otevírá do okolní přírody. Dvě rozlehlé terasy pomáhají rozšiřovat obytný prostor a vytvářejí plynulý přechod mezi interiérem a exteriérem. Do koupelny, která se nachází pod úrovní terénu, přichází denní světlo skrze malé okénko a vytváří tak do sebe uzavřený prostor. Ložnicová část se nachází v nejvyšším podlaží, kde velkoryse dimenzované střešní okno směruje výhled na oblohu.

Prázdninový dům ve Volyni

Prázdninový dům ve Volyni

 

Po materiálové stránce převládá borovicové dřevo. Na fasádu i vnitřní stěny jsou použity překližkové desky z borovice a stejný materiál byl použitý také na nábytek. Podlahu tvoří fošny z borovicového dřeva.

V domě ve Volyni hraje barevné řešení důležitou roli. Propůjčuje každému podlaží jeho osobitou atmosféru. Dřevěné podlahy a terasy v přízemí zdobí melounově žlutá barva. Koupelna ve spodní podlaží se vyznačuje zemitou rudou barvou. Překližkové desky v ložnici a na balkóně v horním podlaží jsou natřeny uklidňujícím odstínem modré.

Koupelna

Ložnice

Autor: Pankowska & Rohrhofer | Kasia PankowskaManuel Rohrhofer
Adresa:Volyň, Polsko
Realizace:2023
Užitná plocha:59 m2
Zdroj: archiweb.cz
Výchozí reklama
Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
0.0/5 (0 hlasů)

Hodnocení článku

0.0/5 (0 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu