Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality

Stromem roku 2013 je jeřáb

Letos už po patnácté vyhlásily Lesy ČR Dřevinu roku. Stal se jí jeřáb, který na našem území zahrnuje bezmála 20 druhů dřevin stromovitého nebo keřovitého vzrůstu. Nejznámější a nejrozšířenější je jeřáb ptačí, krátkověká dřevina, dožívající se maximálně 150 let.

Strom roku 2013 - Jeřáb (plody jeřábu ptačího)
Zdroj: Lesy ČR

Jeřáb ptačí je původně evropská opadavá listnatá dřevina z čeledi růžovitých, blízká příbuzná jabloní, hrušní a dalších ovocných dřevin. Je to pionýrská dřevina, rostoucí na nejrozmanitějších druzích stanovišť. Nejlépe se jí však daří na půdách chudších, kyselejších. Hojně se vyskytuje i ve volné krajině, kde byla často vysazována jako aleje podél cest.

Jeřáb ptačí je oproti jiným našim dřevinám relativně krátkověký – dožívá se kolem 100 až 150 let. Dorůstá obvykle do 15 metrů výšky. Má šedou, hladkou a ve stáří lehce brázditou kůru. Plodem jsou oranžově červené malvice (jeřabiny). Dozrávají koncem léta a tvoří významnou složku potravy lesní zvěře a ptactva.

Výchozí reklama

Dřevo jeřábu ptačího je poměrně tvrdé a ohebné, užívá se k např. výrobě holí, násad, dýhy nebo hudebních nástrojů. Syrové plody jeřábu ptačího mohou u člověka vyvolat lehčí otravu. V historii ale bylo objeveno několik sladkoplodých odrůd přirozeného původu, poživatelných i za syrova, které pak byly dále šlechtěny.

"Nejznámější je jeřáb moravský sladkoplodý, jehož záměrné pěstování je udáváno od první poloviny 19. století v Ostružné na Šumpersku. V Rusku je to nevežinský jeřáb. Dalšímu šlechtění této odrůdy se věnoval také věhlasný ruský šlechtitel a ovocnář Ivan Vladimirovič Mičurin (1855 – 1935)," uvedl mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík.

Výhodou sladkoplodých jeřábů je mimo jiné skutečnost, že u nich zůstává zachována odolnost proti nepříznivým podmínkám a lze je tedy pěstovat i tam, kde už jiné ovocné dřeviny nejsou schopny úspěšně růst. I proto Lesy ČR podporují spolu s Olomouckým krajem a Městem Jeseník projekt Návrat jedlého jeřábu na Jesenicko.  

Zbývající domácí druhy jeřábů jsou převážně keřovitého vzrůstu. Mnohé jsou výsledkem přirozeného mezidruhového křížení různě starého data. Některé z nich jsou vázány na velmi malá území (jedná se o tzv. endemity), navíc s počtem pouhých několika desítek či stovek jedinců. S ohledem na jejich vzácnost jsou většinou zařazeny do tzv. červeného seznamu ohrožených druhů.

Jeřáb sudetský a jeřáb český náleží mezi zvláště chráněné druhy. V horských oblastech Krkonoš, Králického Sněžníku a Hrubého Jeseníku roste poddruh jeřáb ptačí olysalý, dorůstající jen asi do 3 m výšky a lišící se především brzy olysávajícími pupeny, spodní stranou lístků a eliptickými malvicemi. V poslední době se také oživuje zájem o vzácné, regionálně se vyskytující jeřáby, zejména jeřáb břek a jeřáb oskeruši, vázané na teplomilnější oblasti státu. Hlavní význam všech druhů našich jeřábů spočívá zejména ve zvyšování biologické rozmanitosti naší přírody.

Strom roku je kampaň vyhlašovaná společností Lesy České republiky (LČR). V rámci svých výchovných a vzdělávacích aktivit je vyhlašována po řadu let jedna dřevina, která je v daném roce přibližována široké veřejnosti.

Stromy roku (Lesy ČR):

Strom roku 2013: Jeřáb
Strom roku 2012: Tis červený
Strom roku 2011: Jilm
Strom roku 2010: Bříza
Strom roku 2009: Habr obecný
Strom roku 2008: Jasan
Strom roku 2007: Topol
Strom roku 2006: Modřín

Zdroj: novinky.cz, Lesy ČR, Wikipedie

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
0.0/5 (0 hlasů)

Hodnocení článku

0.0/5 (0 hlasů)

Kategorie článku

Články » Aktuality

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu